Babeczki i muffinyCiasta krucheSłodkości

Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem waniliowym rozpływają się w ustach! Kruche maślane ciasto zakrywa ukryty w środku domowy budyń… Jak dla mnie rewelka!

Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę malinami, borówkami i kremem budyniowym.

Przepis na: Babeczki z budyniem

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 22-25 min  Łącznie: 45 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Budyń waniliowy:

  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 220 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 5 żółtek

Jak zrobić babeczki z budyniem?

domowy budyń
Krok 1 

Zaczynamy od budyniu waniliowego.

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (220 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami.


domowy budyń
Krok 2

Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy zmiskowaną masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia w zimne miejsce.


babeczki
Krok 3

Kruche ciasto:

Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do babeczek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i przekładamy do foremek (można sobie ułatwić – wycinać szklanką ciasto i przekładać do babeczek). Następnie nakłuwamy widelcem.

Do środka babeczek nakładamy po czubatej łyżeczce zimnego, gęstego budyniu. Wierzch przykrywamy znowu rozwałkowanym i wyciętym np. za pomocą szklanki ciastem. Spód i wierzch ciasta łączymy delikatnie palcami tak by budyń był schowany i nie wyciekał spod ciasta.

Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane (ostatnie minuty kontrolujemy żeby ciasto zbytnio się nie przypiekło).

Po przestygnięciu ciasta oprószamy je lekko cukrem pudrem. Smacznego. 


Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button