Opis przepisu
Babeczki z budyniem waniliowym rozpływają się w ustach! Kruche maślane ciasto zakrywa ukryty w środku domowy budyń… Jak dla mnie rewelka!
Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę malinami, borówkami i kremem budyniowym.
Przepis na: Babeczki z budyniem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Budyń waniliowy:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 220 g mąki tortowej
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 5 żółtek
Zobacz również:
Jak zrobić babeczki z budyniem?
Krok 1
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (220 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami.
Krok 2
Krok 3
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do babeczek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i przekładamy do foremek (można sobie ułatwić – wycinać szklanką ciasto i przekładać do babeczek). Następnie nakłuwamy widelcem.
Do środka babeczek nakładamy po czubatej łyżeczce zimnego, gęstego budyniu. Wierzch przykrywamy znowu rozwałkowanym i wyciętym np. za pomocą szklanki ciastem. Spód i wierzch ciasta łączymy delikatnie palcami tak by budyń był schowany i nie wyciekał spod ciasta.
Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane (ostatnie minuty kontrolujemy żeby ciasto zbytnio się nie przypiekło).
Po przestygnięciu ciasta oprószamy je lekko cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Przepyszne! Ciasto idealne. Będę robić na pewno jeszcze nie raz! Brakło mi budyniu,bo robiłam ze sklepowego w torebce i do reszty babeczek dodałam zamiast tego truskawki. Przepis będę miała również jako bazę do innych pomysłów na babeczki.
Super 🙂
Cześć,
ile babeczek wychodzi z przepisu? 🙂
Mi wyszło około 5 babeczek i duże ciasto. Radze nie dodawać więcej mąki niż jest w przepisie do kremu bo wyjdzie
5 babeczek?? 🤔
Ile wcześniej można upiec babeczki? I jak je przechowywać?
Najlepiej 1-2 dni szybciej, a przechowujemy raczej w lodówce np. w jakimś plastikowym zamykanym pojemniku żeby nie przeszły zapachem mięsa itp 🙂
Cześć czy jak zostało mi dużo budyniu to nadaje się do zrobienia kremu do tartaletek?
Hej, tak można go użyć jako kremu do tartaletek i dodać np. owocki 🙂