
Babeczki z budyniem waniliowym rozpływają się w ustach! Kruche maślane ciasto zakrywa ukryty w środku domowy budyń… Jak dla mnie rewelka!
Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę malinami, borówkami i kremem budyniowym.
Przepis na: Babeczki z budyniem
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 22-25 min
Łącznie: 45 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Budyń waniliowy:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 220 g mąki tortowej
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 5 żółtek
Jak zrobić babeczki z budyniem?
Zaczynamy od budyniu waniliowego.
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (220 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami.
Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy zmiskowaną masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia w zimne miejsce.
Kruche ciasto:
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do babeczek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i przekładamy do foremek (można sobie ułatwić – wycinać szklanką ciasto i przekładać do babeczek). Następnie nakłuwamy widelcem.
Do środka babeczek nakładamy po czubatej łyżeczce zimnego, gęstego budyniu. Wierzch przykrywamy znowu rozwałkowanym i wyciętym np. za pomocą szklanki ciastem. Spód i wierzch ciasta łączymy delikatnie palcami tak by budyń był schowany i nie wyciekał spod ciasta.
Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane (ostatnie minuty kontrolujemy żeby ciasto zbytnio się nie przypiekło).
Po przestygnięciu ciasta oprószamy je lekko cukrem pudrem. Smacznego.