Babeczki z budyniem

4.6/5 (122 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 25 min pieczenia

Babeczki z budyniem przepis

Opis przepisu

Babeczki z budyniem waniliowym rozpływają się w ustach! Kruche maślane ciasto zakrywa ukryty w środku domowy budyń… Jak dla mnie rewelka!

Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę malinami, borówkami i kremem budyniowym.

Przepis na: Babeczki z budyniem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Budyń waniliowy:

  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 220 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 5 żółtek
Wyślij emailem

Jak zrobić babeczki z budyniem?


Krok 1

domowy budyń

Zaczynamy od budyniu waniliowego.

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (220 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami.


Krok 2

domowy budyń

Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy zmiskowaną masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia w zimne miejsce.


Krok 3

babeczki

Kruche ciasto:

Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do babeczek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i przekładamy do foremek (można sobie ułatwić – wycinać szklanką ciasto i przekładać do babeczek). Następnie nakłuwamy widelcem.

Do środka babeczek nakładamy po czubatej łyżeczce zimnego, gęstego budyniu. Wierzch przykrywamy znowu rozwałkowanym i wyciętym np. za pomocą szklanki ciastem. Spód i wierzch ciasta łączymy delikatnie palcami tak by budyń był schowany i nie wyciekał spod ciasta.

Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane (ostatnie minuty kontrolujemy żeby ciasto zbytnio się nie przypiekło).

Po przestygnięciu ciasta oprószamy je lekko cukrem pudrem. Smacznego. 


Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 122

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Cześć,
ile babeczek wychodzi z przepisu? 🙂

Agata
Agata
21 dni temu
Reply to  Natalia

Mi wyszło około 5 babeczek i duże ciasto. Radze nie dodawać więcej mąki niż jest w przepisie do kremu bo wyjdzie

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Ile wcześniej można upiec babeczki? I jak je przechowywać?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Cześć czy jak zostało mi dużo budyniu to nadaje się do zrobienia kremu do tartaletek?