Opis przepisu
Babeczki czekoladowe uwielbiają wszyscy! Wraz z moim przepisem wyjdą Ci jeszcze smaczniejsze niż jakiekolwiek do tej pory jadłaś/eś. Moje babeczki czekoladowe wychodzą mięciutkie w smaku, a do tego rozpływają się w ustach. Naprawdę ciężko poprzestać na jednej!
Przepis na babeczki czekoladowe
Domowe babeczki czekoladowe to totalnie ekspresowy wypiek, który dodatkowo warto wzbogacić genialnym kremem czekoladowym i batonikami Kinder Bueno. To on wpływa na całościowy smak moich babeczek, dzięki czemu smakują obłędnie!!!
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na babeczki czekoladowe wraz ze zdjęciami krok po kroku. To sprawi, że ich wykonanie będzie niezmiernie proste i szybkie. Jeżeli tylko szukasz podobnych przepisów na mięciutkie i rozpływające się w ustach muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub proste muffinki czekoladowe z białą czekoladą.
Przepis na: Babeczki czekoladowe
Porady na start
- Do muffinek czekoladowych fajnie się sprawdza kakao extra ciemne.
- Docelowy kolor upieczonych muffinek będzie zależny od użytego kakao.
- Do ciasta na muffinki można dodać 100 g czekolady mlecznej, ale możesz wymieszać pół na pół z gorzką (ja tak najczęściej robię).
- Krem na wierzch muffinek jest opcjonalny. Nie jest obowiązkowy.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- 32 g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 100 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 150 g mascarpone
- 3-4 batoniki Kinder Bueno
Zobacz również:
Jak zrobić babeczki czekoladowe?
Krok 1
W misce mieszamy za pomocą łyżki najpierw wszystkie mokre składniki: jajko, mleko i olej.
Krok 2
Krok 4
Krem czekoladowy:
Śmietankę kremówkę gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!). Gdy będzie już gorąca, wtedy wrzucamy posiekane w kostkę obie czekolady i ściągamy z ognia. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Odkładamy do przestygnięcia, a później wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę wraz z mascarpone (musi być prosto z lodówki) aż powstanie gładki, sztywny krem czekoladowy. Przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Na wierzch możemy włożyć kawałek batonika Kinder Bueno. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Kurcze, w składnikach do ciasta jest podana tylko czekolada mleczna, natomiast w składnikach do masy jest mleczna i gorzka…
W opisie mamy dodać dwa rodzaje do ciasta oraz dwa rodzaje do masy, nie rozumiem w końcu gdzie idą te dwa rodzaje? Do ciasta czy do masy?
Do ciasta można użyć czekolady mlecznej (100 g) lub wymieszać pół na pół z gorzką – napisałam o tym w poradach na start 🙂
🙂
Babeczki wyszły pięknie i pysznie moja babcia, która średnio lubi słodkie to powiedziała żebym zrobiła na święta bo są przepyszne. Moja ocena to 10/10 są tak dobre że nawet nie da się opisać i łatwe w wykonaniu. 🙂