
Babeczki czekoladowe uwielbiają wszyscy! Wraz z moim przepisem wyjdą Ci jeszcze smaczniejsze niż jakiekolwiek do tej pory jadłaś/eś. Moje babeczki czekoladowe wychodzą mięciutkie w smaku, a do tego rozpływają się w ustach. Naprawdę ciężko poprzestać na jednej!
Przepis na babeczki czekoladowe
Domowe babeczki czekoladowe to totalnie ekspresowy wypiek, który dodatkowo warto wzbogacić genialnym kremem czekoladowym i batonikami Kinder Bueno. To on wpływa na całościowy smak moich babeczek, dzięki czemu smakują obłędnie!!!
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na babeczki czekoladowe wraz ze zdjęciami krok po kroku. To sprawi, że ich wykonanie będzie niezmiernie proste i szybkie. Jeżeli tylko szukasz podobnych przepisów na mięciutkie i rozpływające się w ustach muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub proste muffinki czekoladowe z białą czekoladą.
Przepis na: Babeczki czekoladowe
Przygotowanie: 5 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- 32 g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 100 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 150 g mascarpone
- 3-4 batoniki Kinder Bueno
Przepis na babeczki czekoladowe – krok po kroku:
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do odmierzenia składników używamy jednej, standardowej szklanki.
W misce mieszamy za pomocą łyżki najpierw wszystkie mokre składniki: jajko, mleko i olej.
Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier drobny oraz wanilinowy i mieszamy dalej za pomocą łyżki, aż powstanie jednolite ciasto. Obie czekolady kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do masy.
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek po ok. 1 czubatej łyżce ciasta. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni.
Krem czekoladowy:
Śmietankę kremówkę gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!). Gdy będzie już gorąca, wtedy wrzucamy posiekane w kostkę obie czekolady i ściągamy z ognia. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Odkładamy do przestygnięcia, a później wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę wraz z mascarpone (musi być prosto z lodówki) aż powstanie gładki, sztywny krem czekoladowy. Przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Na wierzch możemy włożyć kawałek batonika Kinder Bueno. Przechowujemy w lodówce.