Babeczki i muffinySłodkości

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe uwielbiają wszyscy! Wraz z moim przepisem wyjdą Ci jeszcze smaczniejsze niż jakiekolwiek do tej pory jadłaś/eś. Moje babeczki czekoladowe wychodzą mięciutkie w smaku, a do tego rozpływają się w ustach. Naprawdę ciężko poprzestać na jednej!

Przepis na babeczki czekoladowe

Domowe babeczki czekoladowe to totalnie ekspresowy wypiek, który dodatkowo warto wzbogacić genialnym kremem czekoladowym i batonikami Kinder Bueno. To on wpływa na całościowy smak moich babeczek, dzięki czemu smakują obłędnie!!!

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na babeczki czekoladowe wraz ze zdjęciami krok po kroku. To sprawi, że ich wykonanie będzie niezmiernie proste i szybkie. Jeżeli tylko szukasz podobnych przepisów na mięciutkie i rozpływające się w ustach muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub proste muffinki czekoladowe z białą czekoladą.

Przepis na: Babeczki czekoladowe

Przepisy kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 5 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 20 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 25 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mascarpone
  • 3-4 batoniki Kinder Bueno

Przepis na babeczki czekoladowe – krok po kroku:

Wykonanie:

babeczki czekoladowe przepis
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do odmierzenia składników używamy jednej, standardowej szklanki.

W misce mieszamy za pomocą łyżki najpierw wszystkie mokre składniki: jajko, mleko i olej.


babeczki czekoladowe
Krok 2

Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier drobny oraz wanilinowy i mieszamy dalej za pomocą łyżki, aż powstanie jednolite ciasto. Obie czekolady kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do masy.


muffiny czekoladowe
Krok 3 

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji.


muffiny czekoladowe
Krok 4

Przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek po ok. 1 czubatej łyżce ciasta. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni.

Krem czekoladowy:

Śmietankę kremówkę gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!). Gdy będzie już gorąca, wtedy wrzucamy posiekane w kostkę obie czekolady i ściągamy z ognia. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Odkładamy do przestygnięcia, a później wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę wraz z mascarpone (musi być prosto z lodówki) aż powstanie gładki, sztywny krem czekoladowy. Przekładamy go do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Na wierzch możemy włożyć kawałek batonika Kinder Bueno. Przechowujemy w lodówce.


Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

proste babeczki czekoladowe

muffinki czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 142

Oceń ten post jako pierwszy!

Muffiny czekoladowe

Szukasz przepisu na pyszne, domowe muffiny czekoladowe? Proszę bardzo! Przygotowałam dla Was niesamowicie smaczny i prosty przepis na obłędne w smaku muffiny czekoladowe. Ciężko się od nich oderwać! Musicie mi uwierzyć na słowo, że te muffinki z kawałkami czekolady rozpływają się w ustach. Są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Moje ulubione muffinki czekoladowe – przepis doskonały! To bez wątpienia hit każdego przyjęcia rodzinnego. Muffiny czekoladowe wilgotne są idealne na chrzciny, imieniny, urodziny czy zwykłą domówkę. Równie dobrze możesz je przygotować bez jakiejkolwiek okazji. Z pewnością wszystkim bardzo posmakują. Domowe muffiny z czekoladą są najlepsze na świecie!

Przepis na babeczki czekoladowe

To naprawdę bardzo prosty przepis na babeczki czekoladowe, których wykonanie zajmie Ci tylko 5 minut! Następnie lądują w piekarniku aż będą idealnie wyrośnięte. Te babeczki kakaowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze takie lekko cieplutkie. Uwielbiam takie! Są idealne do popołudniowej kawusi, a w miłym towarzystwie smakują jeszcze lepiej! 

Babeczki z czekoladą

Moje babeczki z czekoladą są warte wypróbowania. To tani wypiek, ze składników, które przez większość czasu mamy w swojej kuchni. Babeczki czekoladowe – przepis podbije z pewnością Twoje serce i podniebienie. Uwielbiam je zarówno piec jak i jeść. Te puszyste babeczki z kawałkami czekolady są bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Ich kolor zależy głównie od użytego kakao. Jeśli szukasz innych mocno czekoladowych wypieków w takim razie polecam Ci wypróbować moje proste muffinki czekoladowe z białą czekoladą, brownie z truskawkami czy ciasto kopiec kreta

Back to top button