Serniki

  • Cytrynowy śnieżny puch

    Cytrynowy śnieżny puch!

    Cytrynowy śnieżny puch to genialny sernik na zimno! Użyłam na jego spód okrągłe biszkopciki. Jest bardzo kremowy, cytrynowy, a do tego pięknie się kroi. Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, lecz tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

    Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis.…

    Czytaj dalej »
  • sernik krakowski

    Sernik krakowski

    Zbliżają się Święta! Czas wybrać przepisy na wigilijny stół. Ja polecam przygotować sernik krakowski na kruchym cieście wraz z charakterystyczną kratką na wierzchu i cytrynowym lukrem. Jest genialny w smaku i żałuję, że wcześniej go nie piekłam. Nie jest to tradycyjny, napuszony sernik. Wręcz odwrotnie! Jest zbity, ciężki, naprawdę przepyszny. Do masy…

    Czytaj dalej »
  • Borówkowy sernik na zimno

    Borówkowy sernik na zimno

    Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko. Krok 1  Miseczkę o pojemności do 500 ml wykładamy folią spozywczą, aby później łatwiej było wyciągnąć galaretkę. Galaretkę o smaku owoce…

    Czytaj dalej »
  • Brzoskwiniowy sernik na zimno

    Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką krystaliczną (przezroczystą)

    W cieplejsze dni wykonanie sernika na zimno jest zawsze trafnym wyborem. Jest bardzo prosty do przygotowania, lekki jak puszek, mocno owocowy. Swój serniczek przygotowałam z brzoskwiniami, z galaretką przezroczystą oraz okrągłymi biszkoptami. Wykonanie: 2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy w chłodne miejsce do jej stężenia na kilka godzin. Schłodzoną…

    Czytaj dalej »
  • sernik na zimno z truskawkami

    Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników)

    Piankowy sernik na zimno z truskawkami został zrobiony tylko z 5 składników! Mocno truskawkowy, delikatny, idealny w upalne dni. Krok 1    Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Galaretka nie może całkiem stężeć,tylko powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z polewą czekoladową

    Sernik z polewą czekoladową i snickersami

    Do serników mam wielką słabość. Bardzo lubię je piec, a także się nimi później delektować. Przygotowałam tym razem delikatny sernik z polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam także posiekanymi orzechami nerkowca oraz plasterkami snickersa. Wykonanie: Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę (u mnie prostokątna 18 x…

    Czytaj dalej »
  • Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest wybitnie smaczny. Lekko kokosowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Co najważniejsze nie opada, a także nie pęka. Ja swoje serniki ostatnimi czasy robię w taki sposób, że nie ubijam osobno piany z białek, lecz dodaję do masy serowej całe jaja. Ważne jest również, aby nie otwierać…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką

    Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe mini serniczki

    Czekoladowe mini serniczki

    Nie chcesz piec dużego sernika? Upiecz czekoladowe mini serniczki, które możesz udekorować świeżymi owocami, dżemem (najlepiej z wiśni) oraz startą mleczną czekoladą! Bardzo lubię takie połączenie. Z przepisu wyszło mi 6 serniczków (piekłam je w kokilkach do zapiekania). Wykonanie: Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy do wysmarowanych…

    Czytaj dalej »

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to rodzaj sernika na zimno z galaretką cytrynową na spodzie z biszkoptów. Z reguły najbardziej jest lubiane przez osoby, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami lub też przez osoby uwielbiające cytrusy. Cytrynowy śnieżny puch to ciasto bardzo proste do przygotowania, dlatego nawet najwięksi amatorzy gotowania sobie z nim poradzą 🙂

Close