Sernik z budyniem

4.5/5 (124 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Sernik z budyniem

Sernik z budyniem waniliowym z dodatkiem skórki pomarańczowej i zagęszczonego mleka smakuje obłędnie. Wysoki, równiutki mimo, że piekłam go w największej tortownicy jaką posiadam.

Sernik puszysty

Pewnie już zauważyliście, że serniki dość często pojawiają się na blogu. Mogłabym je piec i jeść codziennie! To jedno z moich ulubionych ciast i uwielbiam wymyślać co rusz to nowe przepisy na ten pyszny wypiek. Tym razem przygotowałam sernik z budyniem na ciasteczkowym spodzie (na bazie herbatników i masła) – równie dobrze można go zastąpić klasycznym kruchym ciastem. Masa serowa wychodzi puszysta i delikatna w smaku mimo tego, że jej nie napowietrzałam ubijając osobno białka. Ten sernik jest bardzo prosty i smaczny.

Koniecznie wypróbuj także inne moje ulubione przepisy jak np. sernik z białą czekoladą, sernik wiedeński czy sernik krówkowy. 

Przepis na: Sernik z budyniem

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 220 g herbatników maślanych
  • 90 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 80 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
  • 6 dużych jajek
  • ok. 500 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 60 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 35 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • świeże owoce np. maliny, borówki i jeżyny
Wyślij emailem

Sernik z budyniem przepis krok po kroku:

Krok 1

spód do sernika

Herbatniki (220g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (90g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.  


Krok 2

masa serowa

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy miękkie masło (80 g) oraz wsypujemy cukier (1/2 szklanki). Miksujemy przez 2 minuty.


Krok 3

łatwy sernik z budyniem

Dodajemy twaróg (1 kg) oraz pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). Miksujemy przez około 1 minutę.


Krok 4

serniki

Następnie dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu każdego następnego miksujemy przez około 20 sekund.  


Krok 5

przepis na sernik z budyniem

Na sam koniec dodajemy mleko zagęszczone (około 500 g) oraz budyń (60 g, sypki). Opcjonalnie dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Miksujemy jedynie do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy (np. w kąpieli wodnej) najpierw przez 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 10 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 6

polewa czekoladowa

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy przygotowujemy polewę czekoladową. Ja ją robię w sposób klasyczny (poniżej opisuję), ale jeśli wolisz to rozpuść na parze wodnej czekoladę mleczną w małej ilości śmietanki kremówki i też wyjdzie Ci piękna polewa.

W małym rondelku rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy przesiane kakao, cukier puder, a także mleko w temp. pokojowej i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (nie doprowadzamy do wrzenia, bo się zwarzy!), ściągamy z palnika. Gdy lekko przestygnie, wtedy dekorujemy nią wierzch sernika.

Opcjonalnie układamy na wierzchu świeże owoce – ja użyłam malin, jeżyn i borówek amerykańskich.


Sernik z budyniem

Sernik z budyniem

sernik puszysty z budyniem

sernik puszysty z budyniem

szybki sernik z budyniem

szybki sernik z budyniem

 

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 124

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
9 miesięcy temu

Wspaniały w smaku sernik. Mój ulubiony👍 Polecam 👍

IMG_6883.jpeg
Kinga
Kinga
1 rok temu

Mi masa wyszła rzadka aż nie wierzyłam że się uda, ale o dziwo mój pierwszy udany sernik w życiu. Czy ktoś próbował piec na dużej blaszce? Składniki razu dwa?

Ania
Ania
1 rok temu

Czy mleko zagęszczone musi być słodzone ? Czy może być niesłodzone ?

Natalia94
Natalia94
1 rok temu

GOSTYŃ Mleko zagęszczone słodzone w puszce? 🙈

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Budyń z cukrem czy bez?

Sandra
Sandra
1 rok temu

Czy można pięć nie w kąpieli wodnej?