Sernik z budyniem waniliowym z dodatkiem skórki pomarańczowej i zagęszczonego mleka smakuje obłędnie. Wysoki, równiutki mimo, że piekłam go w największej tortownicy jaką posiadam.
Sernik puszysty
Pewnie już zauważyliście, że serniki dość często pojawiają się na blogu. Mogłabym je piec i jeść codziennie! To jedno z moich ulubionych ciast i uwielbiam wymyślać co rusz to nowe przepisy na ten pyszny wypiek. Tym razem przygotowałam sernik z budyniem na ciasteczkowym spodzie (na bazie herbatników i masła) – równie dobrze można go zastąpić klasycznym kruchym ciastem. Masa serowa wychodzi puszysta i delikatna w smaku mimo tego, że jej nie napowietrzałam ubijając osobno białka. Ten sernik jest bardzo prosty i smaczny.
Koniecznie wypróbuj także inne moje ulubione przepisy jak np. sernik z białą czekoladą, sernik wiedeński czy sernik krówkowy.
Przepis na: Sernik z budyniem
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 220 g herbatników maślanych
- 90 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 80 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
- 6 dużych jajek
- ok. 500 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 60 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
- opcjonalnie 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 35 g kakao
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- świeże owoce np. maliny, borówki i jeżyny
Zobacz również:
Sernik z budyniem przepis krok po kroku:
Krok 1
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 2
Do miski dodajemy miękkie masło (80 g) oraz wsypujemy cukier (1/2 szklanki). Miksujemy przez 2 minuty.
Krok 3
Krok 4
Następnie dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu każdego następnego miksujemy przez około 20 sekund.
Krok 5
Na sam koniec dodajemy mleko zagęszczone (około 500 g) oraz budyń (60 g, sypki). Opcjonalnie dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Miksujemy jedynie do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy (np. w kąpieli wodnej) najpierw przez 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 10 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 6
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy przesiane kakao, cukier puder, a także mleko w temp. pokojowej i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (nie doprowadzamy do wrzenia, bo się zwarzy!), ściągamy z palnika. Gdy lekko przestygnie, wtedy dekorujemy nią wierzch sernika.
Opcjonalnie układamy na wierzchu świeże owoce – ja użyłam malin, jeżyn i borówek amerykańskich.
Komentarze
Wspaniały w smaku sernik. Mój ulubiony👍 Polecam 👍
Piękny wyszedł 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje ❤️
Mi masa wyszła rzadka aż nie wierzyłam że się uda, ale o dziwo mój pierwszy udany sernik w życiu. Czy ktoś próbował piec na dużej blaszce? Składniki razu dwa?
Czyli pozytywne zaskoczenie 🙂 Następnym razem proponuję krócej miksować, bo masa nie powinna wyjsc taka bardzo rzadka. Lepiej nie kombinować i upiec po prostu dwa serniki. Przy uzyciu wiekszej foremki trzeba proporcjonalnie zwiekszyc skladniki i czas pieczenia, a ja nie jestem w stanie powiedziec o ile. Są na necie rozne przeliczniki foremek jak cos, bo napisanie “duża blacha” to pojęcie względne.
Czy mleko zagęszczone musi być słodzone ? Czy może być niesłodzone ?
Tak, musi być słodzone. Dodanie mleka skondensowanego nieslodzonego nie ma tak naprawdę sensu i lepiej wtedy wykonać po prostu sernik z innego przepisu z bloga 🙂
GOSTYŃ Mleko zagęszczone słodzone w puszce? 🙈
Tak, z niego najczęściej korzystam 🙂
Budyń z cukrem czy bez?
Właściwie nie ma to wielkiego znaczenia tak naprawdę, ale ja zazwyczaj kupuję bez cukru.
Czy można pięć nie w kąpieli wodnej?
Ale o kąpieli wodnej napisałam tylko w nawiasie jak przykładowy sposób pieczenia. Nigdzie nie napisałam, że to obowiązkowe 🙂