Opis przepisu
Sernik na zimno z galaretką to fantastyczne ciasto bez pieczenia. Ten piankowy serniczek jest przepyszny i niezwykle prosty do przygotowania. U mnie obowiązkowo z dużą ilością owoców np. truskawek i brzoskwiń, ale równie dobrze sprawdzą się maliny, winogrona, jeżyny czy borówki.
Sernik na zimno z mascarpone
Mój sernik na zimno z mascarpone można wykonać w okrągłej tortownicy (24 cm) lub średniej wielkości blaszce kwadratowej (np. 24×24 cm) czy prostokątej. Przygotowałam go na okrągłych biszkoptach. Świetnie się prezentuje i kroi na talerzyki. Uwielbiam to ciasto bez pieczenia – szczególnie w upalne dni. Koniecznie je wypróbujcie!
Przepis na: Sernik na zimno z galaretką
Składniki:
Masa sernikowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 350 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki przezroczyste
- 1 l wrzątku
- 250 g brzoskwiń z puszki
- 300 g truskawek
- 100 g okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Sernik na zimno z galaretką - przepis krok po kroku
Krok 1
W większym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki przezroczyste w 1 litrze wrzątku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 300 ml wrzątku.
Odstawiamy do lekkiego stężenia – gdy lekko przestygną, wkładamy je do lodówki (tylko należy co jakiś czas sprawdzać, żeby całkiem nie stężały!).
Krok 2
Zaczynamy ubijać masę sernikową gdy galaretki truskawkowe zrobią się lekko tężejące.
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (3 płaskie łyżki). Gdy masa zrobi się już nieco sztywna, wtedy dodajemy serek (350 g) i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy lekko tężejące galaretki truskawkowe.
Krok 3
Gdyby Twoja masa była rzadka to pewnie za szybko wlana została galaretka, więc najlepiej włożyć miskę na chwilę do lodówki.
Na ułożone w tortownicy biszkopty wykładamy masę sernikową. Wierzch wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 4
Krok 5
Komentarze
Asiu, czy ten sernik można zamrozić?
Szczerze mówiąc to nie mrożę ciast, więc ciężko mi podpowiedzieć. Takie klasyczne, pieczone serniki wiem, że można zamrozić, ale nie wiem jak z tymi na zimno z galaretką….
Asiu jaką konsystencję ma w tym przepisie masa serowa po stężeniu? Czy konsystencję pianki, czy raczej jest gęsta jak galaretka?
Ciężko dokładnie określić mi tą konsystencję 🙂 Bardziej gęsta niż pianka, ale na pewno nie tak gęsta jak galaretka 🙂
Asiu, planuję zrobić z samymi truskawkami…czy do masy serowej mogę dać 2 przezroczyste galaretki, a na górę 2 truskawkowe? Czy w smaku będzie ok? Czy lepiej wówczas skorzystać z Twojego przepisu: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-na-zimno-z-truskawkami/
Jaką konsystencję ma w tym przepisie masa serowa po stężeniu? Czy konsystencję pianki, czy raczej jest gęsta jak galaretka?
Lepiej w takim razie zrobić sernik na zimno z truskawkami 🙂
Jest pyszny 😋 Dzisiaj powtórka 😃
Bardzo się cieszę, że tak posmakował! 😍
Sernik na zimno z galaretką jest obłędny 😍 i szybki w wykonaniu 😍
Wyszedł super 🙂 dzięki za zdjęcie!
Bardzo fajny sernik. Dałam same truskawki na górę, wygląda bardzo efektownie i jest pyszny 😊
Meeega <3 dzięki wielkie za zdjęcie 🙂