
Sernik na zimno z galaretką to fantastyczne ciasto bez pieczenia. Ten piankowy serniczek jest przepyszny i niezwykle prosty do przygotowania. U mnie obowiązkowo z dużą ilością owoców np. truskawek i brzoskwiń, ale równie dobrze sprawdzą się maliny, winogrona, jeżyny czy borówki.
Sernik na zimno z mascarpone
Mój sernik na zimno z mascarpone można wykonać w okrągłej tortownicy (24 cm) lub średniej wielkości blaszce kwadratowej (np. 24×24 cm) czy prostokątej. Przygotowałam go na okrągłych biszkoptach. Świetnie się prezentuje i kroi na talerzyki. Uwielbiam to ciasto bez pieczenia – szczególnie w upalne dni. Koniecznie je wypróbujcie!
Przepis na: Sernik na zimno z galaretką
Łącznie: 20 min + chłodzenie
Liczba porcji: 10-12
Składniki:
Masa sernikowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 350 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki przezroczyste
- 1 l wrzątku
- 250 g brzoskwiń z puszki
- 300 g truskawek
- 100 g okrągłych biszkoptów
Sernik na zimno z galaretką – przepis krok po kroku:
Zaczynamy od przygotowania galaretek.
W większym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki przezroczyste w 1 litrze wrzątku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 300 ml wrzątku.
Odstawiamy do lekkiego stężenia – gdy lekko przestygną, wkładamy je do lodówki (tylko należy co jakiś czas sprawdzać, żeby całkiem nie stężały!).
Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja zawsze lekko natłuszczam spód i boki foremki. Następnie nakładam papier (nalepiej boki wyłożyć papierem powyżej wysokości blaszki).
Zaczynamy ubijać masę sernikową gdy galaretki truskawkowe zrobią się lekko tężejące.
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (3 płaskie łyżki). Gdy masa zrobi się już nieco sztywna, wtedy dodajemy serek (350 g) i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy lekko tężejące galaretki truskawkowe.
Miksujemy do połączenia się masy. Powinna powstać taka lekko różowa, dość gęsta masa.
Gdyby Twoja masa była rzadka to pewnie za szybko wlana została galaretka, więc najlepiej włożyć miskę na chwilę do lodówki.
Na ułożone w tortownicy biszkopty wykładamy masę sernikową. Wierzch wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jeśli po dotknięciu palcem masę sernikową jest ona sztywna, wtedy można już wykładać na wierzch owoce. Ja dodałam pokrojone brzoskwinie z puszki (250 g) i truskawki (300 g).
Gdy przezroczyste galaretki będą już lekko tężejące, wtedy wylewamy je na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!