Sernik z białą czekoladą oraz malinami to wypiek świetny zarówno na imieniny, święta czy po prostu jako weekendowe ciacho do kawy. Upiekłam go na bazie kakaowych herbatników, ale równie dobrze można przygotować tradycyjny kruchy spód jeśli nie lubisz takiego ciasteczkowego.
Ten sernik z malinami wychodzi równiutki, nie opada i bez problemu się kroi. Jestem pewna, że wyjdzie Ci za pierwszym razem! Nawet jeśli nie jesteś ekspertem w pieczeniu ciast.
Przepis na: Sernik z białą czekoladą i malinami
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 180 g herbatników maślanych np. kakaowych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 6 małych jajek lub 5 dużych
- 130 g cukru
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 60 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie świeże maliny, beziki, jadalne płatki róży
Zobacz również:
Jak zrobić sernik z białą czekoladą i malinami?
Krok 1
Krok 2
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 3
Masa serowa:
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy posiekaną na kawałki czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do przygotowania tego sernika fajnie się sprawdzi twaróg dwukrotnie mielony, ale możesz też użyć z wiaderka. Ja najczęściej kupuję z Wielunia lub Piątnicy.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg), mascarpone (250 g), masło (60 g, miękkie w temp. pokojowej), cukier (130 g) oraz opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Miksujemy na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników.
Krok 4
Dodajemy także skrobię lub proszek budyniu (2 płaskie łyżki) oraz przestudzoną polewę czekoladową. Miksujemy przez kilka sekund.
Masa serowa nie powinna wyjść rzadka. Dzięki temu maliny, które za chwilę będziemy umieszczać na wierzchu nie spadną na dno, tylko przez cały proces pieczenia pozostaną na górze.
Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty.
Krok 5
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Krok 6
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowej półce. Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby wytworzyć parę wodną – to zapewnia wilgotność w trakcie pieczenia, sernik wychodzi równy, bez pęknięć.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni, a później przez 40 minut w temperaturze 140 stopni. Ustawiamy na cały etap pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po tym czasie wyłączamy grzanie i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut, a po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki. Ja zwykle zostawiam sernik w środku w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
Krok 7
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy drobno pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
Dekorujemy nią wystudzony sernik z malinami. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoim serniczkiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Serniczek baaaardzo smaczny! Zrobiłam z truskawkami ale czuję, że lepszy byłby z malinkami. 🙂
Uwielbiam ten przepis, piekłam już 5-ty raz i zawsze wychodzi tak smaczny i znika ze stołu w sekundę….
Serniczek wygląda cudownie 🙂 Jak ze świetnej cukierni!
Ekstra przepis wszytko jak powinno być:)
Dzięki 🙂 Życzę smacznego!
Sernik jak dla mnie idealny 🙂 dziękuję za przepis 🙂
Proszę bardzo! ❤️ Cieszę się, że posmakował 🙂
Z Pani przepisów wychodzą najlepsze serniki 🤩
Sernik wygląda obłędnie 🙂 Bardzo dziękuję za miłe słowa!
Piekę go już chyba 4 raz, to najlepszy sernik jaki jadłam. Zmodyfikowałam tylko opcje z malinami, zamiast świeżych, robię frużelinę i wylewam na górę ciasta, a na to polewa czekoladowa i herbatniki daję zwykłe a nie czekoladowe. Najważniejsze, że to puszyste, kremowe cudo udaje się nawet takim laikom jak ja. Dziękuję ☺️
No i super!:) Miło mi to czytać.
Zrobiłam serniczek urodzinowy dla męża do pracy. Panowie zajadali aż miło. Jedli nawet Ci, którzy na codzień ciasta nie jedzą. Petarda 😀
No to się bardzo cieszę, że smakował 🙂 Dzięki za tak miły komentarz <3
Super lista produktów którą można na bieżąco sobie redukować😍 Przepis bardzo dobrze opisani a sernik pyszny 😋😋 Zachęcam do pieczenia 😁
Ekstra się prezentuje! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że serniczek posmakował ❤️
Sernik wyśmienity! Pyszny, delikatny, kremowy…goście zachwyceni! Dziękuje za przepis!
Przepiękny serniczek 🙂
Pyszny delikatny sernik. Dałam trochę mniej cukru 🙂
Rewelka 🙂
Pychota!
Mamy kolejny, ale tym razem z truskawkami 🍓
Rewelka 😍😍 Życzę smacznego! ❤️
Sernik wygląda fenomenalnie 🙂
Dziękujemy! 🫡🩷
Witam, upiekłam na święta i muszę powiedzieć , że jest przepyszny. Polecam nawet takim osobom jak ja, którym nigdy serniki nie wychodzą, ten wyszedł super i jest fenomenalny 🙂
Super 🙂
Przepyszny. Dziękuję za przepis ❤️
Przepyszny sernik, u nas razy dwa 😊 dziękuję za przepis
Pięknie się prezentują serniczki! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Serniczek przepyszny Pani Asiu! 🫶 jeśli pęka podczas pieczenia pomimo naczynia żaroodpornego z wodą w piekarniku należy zmniejszyć temperaturę? 🤔
Cieszę się, że smakuje ❤️ Tak, spróbowałabym zmniejszyć delikatnie temperaturę następnym razem. Niestety każdy piekarnik grzeje inaczej i może akurat Pani piekarnik grzeje bardziej 🙂
Witam,czy maliny mozna zastapic borowkami?Pozdrawiam Natali
Tak 🙂
Pytanie. Mam w piekarniku opcje góra dół z termoobiegie. Nie mam opcji samej góra dół. Czy mimo to sernik wyjdzie?
Wyjdzie, ale polecam wtedy zrobić w kąpieli wodnej (nawet dając po prostu blaszkę z wodą na sam dół piekarnika) i zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10 stopni 🙂
Polecam! Wyszedł pyszny!!! Nie piekę ciast, nie umiem i jestem raczkująca w tym temacie a ten wyszedł !!! Rewelacja
Miło mi to czytać 🙂
Wygląda pysznie! 😍
Czy wyjdzie na spodzie brownie pieczony równocześnie jedna masa na drugiej?
Niestety nie robiłam tak, więc ciężko mi podpowiedzieć… Trzeba zaryzykować, tylko masę serową piecze się długo, a brownie zdecydowanie krócej, więc nie wiem jak wtedy ten czas wypośrodkować żeby obie warstwy wyszły super 🙂