Sernik z białą czekoladą i malinami

4.5/5 (60 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą oraz malinami to wypiek świetny zarówno na imieniny, święta czy po prostu jako weekendowe ciacho do kawy. Upiekłam go na bazie kakaowych herbatników, ale równie dobrze można przygotować tradycyjny kruchy spód jeśli nie lubisz takiego ciasteczkowego.

Ten sernik z malinami wychodzi równiutki, nie opada i bez problemu się kroi. Jestem pewna, że wyjdzie Ci za pierwszym razem! Nawet jeśli nie jesteś ekspertem w pieczeniu ciast.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą i malinami

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych np. kakaowych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 6 małych jajek lub 5 dużych
  • 130 g cukru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 150 g malin (świeżych lub mrożonych)

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie świeże maliny, beziki, jadalne płatki róży
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z białą czekoladą i malinami?

Krok 1

Herbatniki jasne lub kakaowe (180g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 


Krok 3

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy posiekaną na kawałki czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestudzenia.

Do przygotowania tego sernika fajnie się sprawdzi twaróg dwukrotnie mielony, ale możesz też użyć z wiaderka. Ja najczęściej kupuję z Wielunia lub Piątnicy.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), mascarpone (250 g), masło (60 g, miękkie w temp. pokojowej), cukier (130 g) oraz opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Miksujemy na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników.


Krok 4

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksując przez kilka sekund po dodaniu każdego).

Dodajemy także skrobię lub proszek budyniu  (2 płaskie łyżki) oraz przestudzoną polewę czekoladową. Miksujemy przez kilka sekund.

Masa serowa nie powinna wyjść rzadka. Dzięki temu maliny, które za chwilę będziemy umieszczać na wierzchu nie spadną na dno, tylko przez cały proces pieczenia pozostaną na górze.

Jeśli masa serowa wyszła rzadka, to znaczy, że za długo mieszałaś/eś lub użyty twaróg był dość rzadki/mazisty.  


Krok 5

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. 


Krok 6

Delikatnie, równomiernie umieszczamy na wierzchu umyte i osuszone maliny (ja użyłam świeżych, ale jeśli chcesz użyć mrożonych to rozmrażamy je wcześniej na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku).

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowej półce. Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby wytworzyć parę wodną – to zapewnia wilgotność w trakcie pieczenia, sernik wychodzi równy, bez pęknięć.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni, a później przez 40 minut w temperaturze 140 stopni. Ustawiamy na cały etap pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po tym czasie wyłączamy grzanie i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut, a po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki. Ja zwykle zostawiam sernik w środku w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.


Krok 7

sernik z malinami

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy drobno pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.

Dekorujemy nią wystudzony sernik z malinami. Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoim serniczkiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!


sernik z malinami

sernik z malinami

sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 60

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
16 dni temu

Super lista produktów którą można na bieżąco sobie redukować😍 Przepis bardzo dobrze opisani a sernik pyszny 😋😋 Zachęcam do pieczenia 😁

inbound8942760510766705991
Weronika
Weronika
24 dni temu

Sernik wyśmienity! Pyszny, delikatny, kremowy…goście zachwyceni! Dziękuje za przepis!

20240331_071640
Ewa
Ewa
24 dni temu

Pyszny delikatny sernik. Dałam trochę mniej cukru 🙂

1000033340
Paulina
Paulina
25 dni temu

Pychota!

IMG_2016
Paulina
Paulina
16 dni temu

Dziękujemy! 🫡🩷

Gosia
Gosia
25 dni temu

Witam, upiekłam na święta i muszę powiedzieć , że jest przepyszny. Polecam nawet takim osobom jak ja, którym nigdy serniki nie wychodzą, ten wyszedł super i jest fenomenalny 🙂

Karolina94
Karolina
26 dni temu

Przepyszny. Dziękuję za przepis ❤️

Karolina94
Karolina
27 dni temu

Przepyszny sernik, u nas razy dwa 😊 dziękuję za przepis

20240330_221942
Andzia
Andzia
28 dni temu

Serniczek przepyszny Pani Asiu! 🫶 jeśli pęka podczas pieczenia pomimo naczynia żaroodpornego z wodą w piekarniku należy zmniejszyć temperaturę? 🤔

Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Witam,czy maliny mozna zastapic borowkami?Pozdrawiam Natali

Angela
Angela
1 miesiąc temu

Pytanie. Mam w piekarniku opcje góra dół z termoobiegie. Nie mam opcji samej góra dół. Czy mimo to sernik wyjdzie?

Aniela
Aniela
1 miesiąc temu

Polecam! Wyszedł pyszny!!! Nie piekę ciast, nie umiem i jestem raczkująca w tym temacie a ten wyszedł !!! Rewelacja

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Wygląda pysznie! 😍
Czy wyjdzie na spodzie brownie pieczony równocześnie jedna masa na drugiej?