CiastaCiasta z krememCzekoladaSernikiSłodkości

Sernik z wiaderka z kremem czekoladowym

Coś czuję, że ten sernik z wiaderka podbije Wasze kubki smakowe! Aksamitna masa serowa w połączeniu z delikatnym kremem czekoladowym oraz orzechami laskowymi to połączenie doskonałe! No palce lizać.

Sernik z kremem czekoladowym na ciasteczkowym spodzie to jeden z lepszych ciast jakie ostatnio wymyśliłam. Serio! Ciężko poprzestać na jednym kawałku, bo chcesz jeszcze i jeszcze… W skrócie – istna rozpusta. Ten pyszny sernik z wiaderka opisałam dość szczegółowo krok po kroku z dużą ilością zdjęć, co sprawi, że jego wykonanie będzie naprawdę bardzo proste.

Jeśli szukasz innego sernika bez klasycznego spodu to polecam wypróbować mój ulubiony sernik z białą czekoladą, sernik tiramisu lub sernik z kajmakiem.

Przepis na: Sernik z wiaderka z kremem czekoladowym

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka

Krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 150 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 80 g orzechów laskowych

Sernik z wiaderka- przepis krok po kroku:

Sernik z wiaderka składniki
Krok 1 

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski dodajemy twaróg (1 kg), cukier (3/4 szklanki), żółtka (5 szt), skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), a także mleko w proszku (1 szklanka). Miksujemy tylko przez chwilę do połączenia wszystkich składników.


masa serowa na sernik
Krok 2 

Wlewamy olej (1/2 szklanki) oraz mleko (3/4 szklanki). Znowu miksujemy przez chwilkę.


ubite białka na sernik
Krok 3 

W osobnej misce miksujemy białka na sztywno ze szczyptą soli przez 5-7 minut.


masa serowa
Krok 4 

Będziemy teraz łączyć ubite białka z masą serową.


sernik z wiaderka - składniki
Krok 5 

Robimy to bardzo delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


spód ciasteczkowy na sernik z sera z wiaderka
Krok 6 

Spód ciasteczkowy

Herbatniki (200 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (90 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy w misce z masłem aż powstanie ciasto o konsystencji piasku.


spód ciasteczkowy na sernik z sera z wiaderka
Krok 7 

Foremkę (moja o wymiarach 20×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową.


sernik z wiaderka przed upieczeniem
Krok 8 

Masę serową przelewamy do foremki. Będziemy piec na środkowej półce piekarnika. Na dolną półkę polecam włożyć blaszkę (np. tą blachę dołączoną do zestawu piekarnika) i nalać do niej 2-3 szklanki wody. To zapewni parowanie w trakcie pieczenia.

Pieczemy najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 45-50 minut w temp. 140 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 10 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.


krem czekoladowy na sernik
Krok 9 

Krem czekoladowy

Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml). Podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika. Wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (200 g). Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i łyżką mieszamy lekko masę. Nie powinna by płynna!

Następnie dodajemy mascarpone (150 g) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Pamiętaj, że mascarpone musi być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć. Jeśli chcesz uzyskać krem jeszcze bardziej czekoladowy w smaku to dodaj także 1 łyżkę nutelli i zmiksuj.


Sernik z wiaderka przepis
Krok 10 

Na schłodzony sernik dodajemy krem czekoladowy. Wierzch posypujemy lekko posiekanymi orzechami laskowymi.

Opcjonalnie przed wyłożeniem orzechów na krem, możecie je przez chwilę podpiec w piekarniku, wymieszać dłonią, aby pozbyć się skórki i dopiero przestudzone wyłożyć na krem. Będą wtedy bardziej chrupiące.


Sernik z wiaderka

Sernik z sera z wiaderka

Sernik z sera z wiaderka

Przepis na sernik z wiaderka

Przepis na sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka

Puszysty sernik z wiaderka

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 267

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wiola
1 miesiąc temu
  • Genialny przepis. Ciasto robiłam kilkukrotnie. Sernik jest lekki, pyszna pianka no i ten boski krem. Polecam! ☺️
Paula
1 miesiąc temu

Przepyszny, skradł serca i podniebienia domowników Robiłam już kilka razy.

Joanna
1 miesiąc temu

Pytanie o spód. Jak zamiast herbatników użyć biszkoptów? Czy maczać je np. W herbacie albo likierze czy zblendowac i dodać masło jak w przypadku herbatników?

Dominika
1 miesiąc temu

Dzień dobry, czy można go zrobić w okrąglej formie 24 cm? Ilość składników będzie taka sama ?

Jowi
1 miesiąc temu

Wyszedł sernik idealny. Polecam bardzo ❤️

Puszysty sernik z wiaderka

Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że kocham wszystkie serniki miłością bezgraniczną 🙂 Często eksperymentuję z różnymi przepisami i tym razem przygotowałam puszysty sernik z wiaderka. Wyszedł równiutki, aksamitny w smaku i naprawdę przepyszny! Serniczek udekorowałam masą czekoladową i orzechami, które pasują naprawdę rewelacyjnie. Moim nieskromny zdaniem wyszedł z tego sernik idealny!

Przepis na sernik z wiaderka

Ten prosty przepis na sernik z wiaderka na pewno podbije Twoje serce! Do przygotowania ciasteczkowego spodu potrzebować będziemy herbatników oraz masła. Do masy serowej – 1 kg sera z wiaderka, cukru, jajek, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, mleko w proszku, olej oraz zwykłe mleko. Upieczony sernik odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, a następnie ozdobiłam kremem czekoladowym ze śmietanki kremówki, czekolady mlecznej i mascarpone plus na górę orzechy laskowe. Możesz jednak wierzch udekorować polewą czekoladową lub po prostu dać cukier puder.

Sernik z sera z wiaderka

Jeżeli szukasz przepisu na sernik z sera z wiaderka to ten przepis jest dla Ciebie! Opisałam dokładnie sposób przygotowania, aby przygotowanie było jak najprostsze. Jeżeli będziesz trzymać się wskazówek to na pewno Ci wyjdzie! Jest to naprawdę łatwy sernik, ale wymaga trochę czasu, ponieważ około 90 minut to czas pieczenia. Sam czas przygotowania do zaledwie 15 minut, więc pod względem naszego zaangażowania to jest to szybki sernik pieczony. Jeżeli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj Sernik wiedeński, Sernik z mlekiem skondensowanym lub Sernik rosa.

Back to top button