Opis przepisu
Coś czuję, że ten sernik z wiaderka podbije Wasze kubki smakowe! Aksamitna masa serowa w połączeniu z delikatnym kremem czekoladowym oraz orzechami laskowymi to połączenie doskonałe! No palce lizać.
Sernik z kremem czekoladowym na ciasteczkowym spodzie to jeden z lepszych ciast jakie ostatnio wymyśliłam. Serio! Ciężko poprzestać na jednym kawałku, bo chcesz jeszcze i jeszcze… W skrócie – istna rozpusta. Ten pyszny sernik z wiaderka opisałam dość szczegółowo krok po kroku z dużą ilością zdjęć, co sprawi, że jego wykonanie będzie naprawdę bardzo proste.
Jeśli szukasz innego sernika bez klasycznego spodu to polecam wypróbować mój ulubiony sernik z białą czekoladą, sernik tiramisu lub sernik z kajmakiem.
Przepis na: Sernik z wiaderka z kremem czekoladowym
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
Krem czekoladowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 150 g mascarpone
Dodatkowo:
- 80 g orzechów laskowych
Zobacz również:
Sernik z wiaderka – przepis krok po kroku
Krok 1
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski dodajemy twaróg (1 kg), cukier (3/4 szklanki), żółtka (5 szt), skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), a także mleko w proszku (1 szklanka). Miksujemy tylko przez chwilę do połączenia wszystkich składników.
Krok 6
Spód ciasteczkowy
Herbatniki (200 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (90 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy w misce z masłem aż powstanie ciasto o konsystencji piasku.
Krok 7
Krok 8
Pieczemy najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 45-50 minut w temp. 140 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 10 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.
Krok 9
Krem czekoladowy
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml). Podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z palnika. Wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (200 g). Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i łyżką mieszamy lekko masę. Nie powinna by płynna!
Następnie dodajemy mascarpone (150 g) i całość miksujemy przez kilkanaście sekund za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Pamiętaj, że mascarpone musi być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć. Jeśli chcesz uzyskać krem jeszcze bardziej czekoladowy w smaku to dodaj także 1 łyżkę nutelli i zmiksuj.
Krok 10
Opcjonalnie przed wyłożeniem orzechów na krem, możecie je przez chwilę podpiec w piekarniku, wymieszać dłonią, aby pozbyć się skórki i dopiero przestudzone wyłożyć na krem. Będą wtedy bardziej chrupiące.
Komentarze
Sernik pyszny, lekki jak chmurka i szybko się robi. Na pewno jeszcze skorzystam z przepisu🙂
Super! Cieszę się 🙂 Sernik wygląda świetnie.
Czy można go upiec kilka dni przed świętami? Raz już go zrobiłam i szybko zniknął z talerza więc w te święta koniecznie musi u mnie zagościć!
Ja już dzisiaj wieczorkiem upiekłam sernik na święta, inny, ale chodzi mi o to, że już można sobie zaczynać pichcić 🙂 Generalnie sam sernik może postać nawet do tygodnia, tylko koniecznie musi być przechowywany w lodówce. No i masę czekoladową dobrze zrobić już dzień przed podaniem 🙂
Przepyszny 😍 Ledwo zmieścił się w formie 😉 Dziękuję, przepis na pewno zagości u mnie na stałe.
Jaki wysoki wyszedł! Wygląda przepysznie 🙂 Dziękuję za miły komentarz i zdjęcie wypieku.
Witam . Zrobiłam właśnie ten serniczek i mam takie pytanie czy włożyć go do lodówki ?? ☺️
Tak, serniki przechowujemy w lodówce 🙂
Ten sernik to kosmos 😍 Rozpływa się w ustach ❤️ Mniaaaaaaam!
Cieszę się 🙂
Dzień dobry, wyszedł rzadki krem – jak zagęścić?
Pozdrawiam
Po zmiksowaniu nadal jest rzadki? W takim razie niestety został źle przygotowany i szczerze mówiąc nie wiem czy da się go uratować…
Witam, czy jest może jakiś zamiennik na mleko w proszku ?
W tym przypadku niestety nie 🙁
Cieszę się, że smakuje! 🙂
Przepyszny, skradł serca i podniebienia domowników Robiłam już kilka razy.
Piękny wyszedł! Cieszę się, że tak smakuje 🙂
Pytanie o spód. Jak zamiast herbatników użyć biszkoptów? Czy maczać je np. W herbacie albo likierze czy zblendowac i dodać masło jak w przypadku herbatników?
Niestety biszkopty nie nadają się jako spód w przypadku serników pieczonych, natomiast do serników na zimno jak najbardziej. Zalecam jednak użyć herbatników 🙂
Dzień dobry, czy można go zrobić w okrąglej formie 24 cm? Ilość składników będzie taka sama ?
Jak najbardziej można, tylko taka ilość składników będzie za duża. Będzie trzeba przemnożyć przez 3/4 mniej więcej 🙂
A ja zrobiłam tą proporcję składników na tortownicę 24 cm i wyszło pysznie 😊
Wyszedł sernik idealny. Polecam bardzo ❤️
Bardzo się cieszę, że wyszedł i że smakował 🙂