CiastaDla dzieciSernikiSłodkości

Mini serniczki

Mini serniczki na lekko piernikowym spodzie to coś pysznego. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z kremową masą serową to naprawdę fajne połączenie. Unoszący się w kuchni zapach w trakcie ich pieczenia – obłędny!

Domowe mini serniczki to taka fajna alternatywa dla tradycyjnego sernika. To super rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości i planujesz dla nich zrobić słodki stół (koniecznie odwiedź mój wpis na blogu desery na słodki stół). Równie dobrze możesz zrobić te serniczki bez jakiejkolwiek okazji. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo więcej czasu niż upieczenie tradycyjnego sernika w tortownicy. Wręcz przeciwnie! Czas pieczenia takich mini serniczków jest krótszy.

W przypadku mini serniczków kluczowe będą kokilki do zapiekania. Ja użyłam niezawodnych kokilek marki Fissler. Muszę przyznać, że osobiście jestem dużą fanką tej marki i mam sporo ich produktów od wielu lat. Przy okazji chciałabym Was zaprosić do udziału w specjalnej promocji, która jest organizowana przez sieć sklepów Netto. Wystarczy zebrać 10 naklejek i dzięki temu można uzyskać 50% rabatu na zestaw wybranych akcesoriów kuchennych marki Fissler (za jeden komplet naklejek (łącznie 10) kupisz dwa produkty). Akcja zbierania naklejek trwa od 20 września 2021 roku do 31 grudnia 2021 roku. Tutaj przeczytasz więcej o tej promocji (klik).

fissler netto ulotka

Przepis na: Mini serniczki

Składniki:

Kruchy spód:

  • 180 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 4 białka

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady lub gorzkiej
  • kilka włoskich orzechów do dekoracji

Mini serniczki – przepis krok po kroku:

kokilki ze spodem piernikowym
Krok 1:

Z przepisu wychodzą 4 serniczki pieczone w większych kamionkowych kokilkach (11 cm). Jeśli będziesz piec w mniejszych kokilkach, to spokojnie wyjdzie Ci 6 porcji. Jeżeli chcesz ich zrobić więcej, to po prostu pomnóż wszystkie składniki razy dwa.

Kruche ciasto:

Zaczynamy od kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (180 g), przyprawę do piernika (1 płaska łyżeczka), cukier puder (1 łyżka), żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę (90 g). Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i wykładamy na spód kokilek. Ja zrobiłam w każdej kokilce dość cienką warstwę ciasta na spodzie i bokach kokilek. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni.


ciasto na mini serniczki
Krok 2:

Masa serowa:

W tym czasie robimy masę serową.  W misce miksujemy twaróg sernikowy (500 g) wraz z cukrem (1/2 szklanki), przyprawą do sernika (1 łyżeczka), skrobią (1 łyżka), żółtkami (3 sztuki) oraz białkami (4 sztuki, bo jedno białko zostało z kruchego ciasta). Wszystko miksujemy przez dosłownie minutę na wysokich obrotach miksera.


spód piernikowy
Krok 3:

Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową.


Masa serowa na mini serniczki
Krok 4:

Pieczemy przez ok. 30-35 minut w temperaturze 160 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy serniczki w piekarniku. Drzwiczki lekko uchylamy dopiero po około 20 minutach.

Przestygnięte mini serniczki dekorujemy czekoladą mleczną lub gorzką (roztapiamy ją w kąpieli wodnej) i orzechami włoskimi. Smacznego!


przepis na mini serniczki

serniczki z czekoladą

Mini serniczki z sera z wiaderka

Mini serniczki pieczone

Mini serniczki z sera z wiaderka

Mini serniczki

* Wpis powstał w ramach współpracy z siecią sklepów Netto.

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 182

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Mini serniczki pieczone

W przypadku tych pieczonych mini serniczków najważniejszy moment to włożenie do odpowiednio nagrzanego piekarnika i wyjęcie w odpowiednim momencie, aby sernik nam nie opadł. Trzeba pamiętać, że piekarnik mus zostać zamknięty przez cały okres pieczenia, czyli przez ok. 30-35 minut. Następnie przez 20 min trzymamy je jeszcze w wyłączonym, ale nagrzanym piekarniku. Dopiero po tym czasie chłodzimy je na uchylonym piekarniku. Jak już nasze mini serniczki ostygną całkowicie, to możemy zająć się dekoracją.

Mini serniczki z sera z wiaderka

Powyższe mini serniczki z masy serowej są naprawdę proste w przygotowaniu, a w smaku wychodzą rewelacyjne! Lekko piernikowy spód to świetnie uzupełnienie masy serowej. Wierzch natomiast możemy udekorować ulubionymi dodatkami. U mnie mini serniczki udekorowane zostały czekoladą oraz orzechem i to połączenie serdecznie polecam. Świetnie jednak prezentuje się również z kremem czekoladowym, truskawkami, malinami lub innymi świeżymi owocami na wierzchu. Mus truskawkowy zamiast czekolady również pasuje wyśmienicie do tych serniczków. Ewentualnie na wierzch może iść bita śmietana i pokruszone ciasteczka. Jak widzisz, możliwości dekorowania jest naprawdę wiele, więc przepis na mini serniczki z sera z wiaderka możesz modyfikować pod siebie 🙂

Back to top button