Opis przepisu
Mini serniczki o smaku kajmakowym na ciasteczkowym spodzie to takie pyszne, małe co nieco do kawki! Proste i szybkie do przygotowania. Pieczemy je w krótszym czasie niż tradycyjny sernik z kajmakiem, a później dekorujemy według własnych upodobań. Ja polecam odrobinę masy kajmakowej, krem śmietankowy z mascarpone oraz drobno posiekane solone orzeszki ziemne.
Domowe mini serniczki to taka fajna alternatywa dla tradycyjnego sernika. To super rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości i planujesz dla nich zrobić coś słodkiego. Równie dobrze możesz zrobić te serniczki bez jakiejkolwiek okazji. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo więcej czasu niż upieczenie tradycyjnego sernika w tortownicy. Wręcz przeciwnie! Czas pieczenia takich mini serniczków jest krótszy.
Przepis na: Mini serniczki
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 140 g herbatników maślanych
- 40 g masła
Masa serowa:
- 700 g twarogu z wiaderka
- 150 g mascarpone
- 2 małe jajka
- 80 g cukru
- 40 g miękkiego masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki masy krówkowej
Dodatkowo:
- 1/3 puszki masy krówkowej (kajmaku)
- garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
- 100 g mascarpone zwykłe lub np. o smaku karmelowym
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Zobacz również:
Mini serniczki przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na mini serniczki powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczkowy spód
Herbatniki maślane (ok. 140 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.
Jeśli macie ochotę to zamiast herbatników maślanych możecie użyć ciasteczek korzennych – też będą fajnie pasować.
Krok 2
Krok 3
Do pieczenia mini serniczków użyłam foremki do muffinek – do ich zagłębień włożyłam papierowe papilotki (12 sztuk). Osobno upiekłam jeszcze 4 większe serniczki w kokilkach do zapiekania.
Czyli łącznie wyszło mi 16 mini serniczków.
Jeśli chcesz to po upieczeniu pierwszej partii serniczków, możesz upiec po prostu drugą też w tych papierowych papilotkach używając blaszkę do muffinek z zagłębieniami. Wtedy wyjdzie Ci pewnie ponad 20 sztuk mini serniczków.
Na dno papilotek nakładamy po nieco czubatej łyżeczce masy ciasteczkowej. Ugniatamy twardszą końcówką (np. od rózgi kuchennej).
Krok 4
Masa serowa
Do miski dodajemy twaróg mielony np. z wiaderka (700 g), mascarpone (150 g), jajka (2 małe sztuki), cukier (80 g), miękkie masło (40 g), skrobię ziemniaczaną lub budyń waniliowy (1 łyżka), a także masę krówkową (kajmakową, 2 łyżki).
Krok 5
Masa serowa powinna wyjść dość gęsta.
Krok 6
Mini serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 7
Gdy przestygną to dekorujemy każdy mini serniczek płaską łyżeczką masy kajmakowej (można ją delikatnie podgrzać żeby ładnie się nakładała).
W małej misce miksujemy schłodzoną śmietankę (100-150 ml) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i mascarpone (100 g) – można użyć zwykłe mascarpone lub o smaku karmelowym dla podkręcenia smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch każdego serniczka. Posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi (mogą być solone lub niesolone).
Mini serniczki przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoimi serniczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Jeśli masz ochotę upiec duży, tradycyjny sernik to polecam mój sprawdzony przepis na sernik z kajmakiem i orzeszkami.
Komentarze
Witam
Czy pieczemy góra dół i na drogiej półce od dołu w piekarniku?
Na środkowej półce piekarnika, góra-dół 🙂
Mam pytanie odnośnie ilości mascarpone, w składnikach masy serowej jest 50 g, a w opisie wykonania 150 g. Ile ma być ?
W masie serowej powinno być 150 tak jak w opisie wykonania, faktycznie gdzieś uciekła mi jedynka w składnikach 🙂 Dziękuję za wyłapanie błędu i życzę udanych wypieków! 🙂
dziękuję, będzie pieczone 🙂
Super ❤️ życzę w takim razie udanych wypieków 🤗