
Mini serniczki na lekko piernikowym spodzie to coś pysznego. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z kremową masą serową to naprawdę fajne połączenie. Unoszący się w kuchni zapach w trakcie ich pieczenia – obłędny!
Domowe mini serniczki to taka fajna alternatywa dla tradycyjnego sernika. To super rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości i planujesz dla nich zrobić słodki stół (koniecznie odwiedź mój wpis na blogu desery na słodki stół). Równie dobrze możesz zrobić te serniczki bez jakiejkolwiek okazji. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo więcej czasu niż upieczenie tradycyjnego sernika w tortownicy. Wręcz przeciwnie! Czas pieczenia takich mini serniczków jest krótszy.
W przypadku mini serniczków kluczowe będą kokilki do zapiekania. Ja użyłam niezawodnych kokilek marki Fissler. Muszę przyznać, że osobiście jestem dużą fanką tej marki i mam sporo ich produktów od wielu lat. Przy okazji chciałabym Was zaprosić do udziału w specjalnej promocji, która jest organizowana przez sieć sklepów Netto. Wystarczy zebrać 10 naklejek i dzięki temu można uzyskać 50% rabatu na zestaw wybranych akcesoriów kuchennych marki Fissler (za jeden komplet naklejek (łącznie 10) kupisz dwa produkty). Akcja zbierania naklejek trwa od 20 września 2021 roku do 31 grudnia 2021 roku. Tutaj przeczytasz więcej o tej promocji (klik).
Przepis na: Mini serniczki
Składniki:
Kruchy spód:
- 180 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- 90 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 1/2 szklanki cukru białego
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 4 białka
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady lub gorzkiej
- kilka włoskich orzechów do dekoracji
Mini serniczki – przepis krok po kroku:
Z przepisu wychodzą 4 serniczki pieczone w większych kamionkowych kokilkach (11 cm). Jeśli będziesz piec w mniejszych kokilkach, to spokojnie wyjdzie Ci 6 porcji. Jeżeli chcesz ich zrobić więcej, to po prostu pomnóż wszystkie składniki razy dwa.
Kruche ciasto:
Zaczynamy od kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (180 g), przyprawę do piernika (1 płaska łyżeczka), cukier puder (1 łyżka), żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę (90 g). Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i wykładamy na spód kokilek. Ja zrobiłam w każdej kokilce dość cienką warstwę ciasta na spodzie i bokach kokilek. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni.
Masa serowa:
W tym czasie robimy masę serową. W misce miksujemy twaróg sernikowy (500 g) wraz z cukrem (1/2 szklanki), przyprawą do sernika (1 łyżeczka), skrobią (1 łyżka), żółtkami (3 sztuki) oraz białkami (4 sztuki, bo jedno białko zostało z kruchego ciasta). Wszystko miksujemy przez dosłownie minutę na wysokich obrotach miksera.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową.
Pieczemy przez ok. 30-35 minut w temperaturze 160 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy serniczki w piekarniku. Drzwiczki lekko uchylamy dopiero po około 20 minutach.
Przestygnięte mini serniczki dekorujemy czekoladą mleczną lub gorzką (roztapiamy ją w kąpieli wodnej) i orzechami włoskimi. Smacznego!
* Wpis powstał w ramach współpracy z siecią sklepów Netto.