Mini serniczki

4.6/5 (168 ocen)
Mini serniczki to małe, kremowe wypieki o delikatnym ciasteczkowym spodzie, które rozpływają się w ustach i zachwycają swoim wyjątkowym smakiem. To idealna słodka przekąska, która zadowoli każde podniebienie.

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + pieczenie

Mini serniczki

Opis przepisu

Mini serniczki o smaku kajmakowym na ciasteczkowym spodzie to takie pyszne, małe co nieco do kawki! Proste i szybkie do przygotowania. Pieczemy je w krótszym czasie niż tradycyjny sernik z kajmakiem, a później dekorujemy według własnych upodobań. Ja polecam odrobinę masy kajmakowej, krem śmietankowy z mascarpone oraz drobno posiekane solone orzeszki ziemne.

Domowe mini serniczki to taka fajna alternatywa dla tradycyjnego sernika. To super rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości i planujesz dla nich zrobić coś słodkiego. Równie dobrze możesz zrobić te serniczki bez jakiejkolwiek okazji. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo więcej czasu niż upieczenie tradycyjnego sernika w tortownicy. Wręcz przeciwnie! Czas pieczenia takich mini serniczków jest krótszy.

Przepis na: Mini serniczki

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 140 g herbatników maślanych
  • 40 g masła

Masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 150 g mascarpone
  • 2 małe jajka
  • 80 g cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki masy krówkowej

Dodatkowo:

  • 1/3 puszki masy krówkowej (kajmaku)
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
  • 100 g mascarpone zwykłe lub np. o smaku karmelowym
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Wyślij emailem

Mini serniczki przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasteczkowy spód

Wszystkie składniki na mini serniczki powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki maślane (ok. 140 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.

Jeśli macie ochotę to zamiast herbatników maślanych możecie użyć ciasteczek korzennych – też będą fajnie pasować.


Krok 2

przygotowanie spodu do mini serniczków

Masło (40 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki za pomocą łyżki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku.


Krok 3

Przygotowanie spodu

Do pieczenia mini serniczków użyłam foremki do muffinek – do ich zagłębień włożyłam papierowe papilotki (12 sztuk). Osobno upiekłam jeszcze 4 większe serniczki w kokilkach do zapiekania.

Czyli łącznie wyszło mi 16 mini serniczków.

Jeśli chcesz to po upieczeniu pierwszej partii serniczków, możesz upiec po prostu drugą też w tych papierowych papilotkach używając blaszkę do muffinek z zagłębieniami. Wtedy wyjdzie Ci pewnie ponad 20 sztuk mini serniczków.

Na dno papilotek nakładamy po nieco czubatej łyżeczce masy ciasteczkowej. Ugniatamy twardszą końcówką (np. od rózgi kuchennej).


Krok 4

składniki na mini serniczki

Masa serowa

Do miski dodajemy twaróg mielony np. z wiaderka (700 g), mascarpone (150 g), jajka (2 małe sztuki), cukier (80 g), miękkie masło (40 g), skrobię ziemniaczaną lub budyń waniliowy (1 łyżka), a także masę krówkową (kajmakową, 2 łyżki).


Krok 5

masa serowa

Całość miksujemy na wysokich obrotach miksera dosłownie do połączenia się składników – nie napowietrzamy jej miksując zbyt długo. 

Masa serowa powinna wyjść dość gęsta.


Krok 6

mini serniczki przed upieczeniem

Na ciasteczkowy spód nakładamy po 2-3 łyżki masy serowej – nie nakładamy jej po sam wierzch papilotek, tylko zostawiamy chociaż niecały centymetr luzu, aby serniczki mogły delikatnie wyrosnąć w trakcie pieczenia.

Mini serniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 35-40 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po tym czasie studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż do całkowitego wystudzenia.


Krok 7

mini serniczki z kajmakiem

Gdy przestygną to dekorujemy każdy mini serniczek płaską łyżeczką masy kajmakowej (można ją delikatnie podgrzać żeby ładnie się nakładała).

W małej misce miksujemy schłodzoną śmietankę (100-150 ml) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) i mascarpone (100 g) – można użyć zwykłe mascarpone lub o smaku karmelowym dla podkręcenia smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch każdego serniczka. Posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi (mogą być solone lub niesolone).

Mini serniczki przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoimi serniczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!

Jeśli masz ochotę upiec duży, tradycyjny sernik to polecam mój sprawdzony przepis na sernik z kajmakiem i orzeszkami.


Mini serniczki

Mini serniczki pieczone

przepis na Mini serniczki

Mini serniczki z sera z wiaderka

mini serniczki z twarogu

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 168

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Pyszne dziękuję za przepis

20240321_194108
Żaneta
Żaneta
2 miesięcy temu

A gdybym chciała zrobić ten przepis w formie jednego większego sernika? 🙂 to na jaką średnicę tortownicy wystarczy ten przepis i jak długo trzeba wtedy piec? 🙂

Dorota
Dorota
3 miesięcy temu

Zrezygnowałam z jajek i mąki ziemniaczanej, a w zamian dałam 2 łyżki żelatyny. Reszta jak w przepisie. Wyszły mi cudne w smaku serniki na zimno 🙂

Alicja
Alicja
3 miesięcy temu

Czy te serniczki można piec w silikonowych foremkach? 🙂
Oraz czy można twaróg zastąpić twarożkiem kanapkowo-sernikowym “Mój Ulubiony”?

Kamila
Kamila
3 miesięcy temu

Witam, czy można mascarpone zastąpić dodatkową porcją sera z wiaderka?

Izabela
Izabela
9 miesięcy temu

Witam
Czy pieczemy góra dół i na drogiej półce od dołu w piekarniku?

Magdalena
Magdalena
10 miesięcy temu

Mam pytanie odnośnie ilości mascarpone, w składnikach masy serowej jest 50 g, a w opisie wykonania 150 g. Ile ma być ?

Magdalena
Magdalena
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

dziękuję, będzie pieczone 🙂

Mini serniczki pieczone

W przypadku tych pieczonych mini serniczków najważniejszy moment to włożenie do odpowiednio nagrzanego piekarnika i wyjęcie w odpowiednim momencie, aby sernik nam nie opadł. Trzeba pamiętać, że piekarnik mus zostać zamknięty przez cały okres pieczenia, czyli przez ok. 30-35 minut. Następnie przez 20 min trzymamy je jeszcze w wyłączonym, ale nagrzanym piekarniku. Dopiero po tym czasie chłodzimy je na uchylonym piekarniku. Jak już nasze pieczone mini serniczki ostygną całkowicie, to możemy zająć się dekoracją.

Podczas dekorowania możemy dać upust naszej kreatywności i stworzyć wspaniałe wizualne kompozycje. Czekolada to jeden z popularnych dodatków, którym możemy pokryć wierzch serniczków, tworząc kuszące warstwy i zdobienia. Możemy również dodać trochę chrupkości, posypując mini serniczki posiekanymi orzechami, które nadadzą im wyjątkowego smaku i struktury. Świeże owoce to kolejna wspaniała opcja dekoracyjna. Możemy umieścić na wierzchu serniczków kawałki truskawek, malin lub borówek, które nie tylko dodadzą świeżości, ale także koloru i wrażeń smakowych. Jeśli preferujemy bardziej kremowy i gładki wygląd, możemy pokryć mini serniczki warstwą kremu czekoladowego, który doda wyjątkowego smaku i tekstury. Bita śmietana to kolejna fantastyczna opcja. Możemy ubić śmietanę i ozdobić nią serniczki, a następnie posypać je pokruszonymi ciasteczkami dla dodatkowej przyjemności w każdym kęsie.

Warto eksperymentować z różnymi kombinacjami dekoracyjnymi, aby stworzyć pieczone mini serniczki idealnie dopasowane do naszych preferencji smakowych. Możemy zainspirować się sezonowymi owocami, ulubionymi smakami czy też wprowadzić swoje własne pomysły. Niezależnie od wybranych dodatków, mini serniczki z pewnością będą wyglądać i smakować wyjątkowo.

Mini serniczki z sera z wiaderka

Powyższe mini serniczki z masy serowej są naprawdę proste w przygotowaniu, a w smaku wychodzą rewelacyjne! Ciasteczkowy spód to świetnie uzupełnienie masy serowej. Wierzch natomiast możemy udekorować ulubionymi dodatkami. Ich kremowy smak i delikatna tekstura sprawią, że będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. Mini serniczki z sera z wiaderka z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach i sprawią, że będą chcieli sięgnąć po kolejną porcję. Są jak pyszne, małe cuda, które rozweselą Twoje podniebienie i zachwycą wszystkich smakoszy. Te mini serniczki z sera z wiaderka doskonale sprawdzą się na różnych okazjach, od przyjęć po codzienne słodkie zachcianki.

RozwińZwiń