
Szukasz przepisu na sprawdzony sernik na kruchym spodzie? Przychodzę Ci z pomocą. Ten sernik wychodzi aksamitny, pięknie się kroi, a do tego jest tak smaczny, że ciężko się od niego oderwać. Jednym słowem petarda!
Sernik z białą czekoladą
Ten kto już dłuższy czas śledzi mojego bloga to wie, że kocham piec serniki! Dla mnie to TOP1 wszystkich możliwych wypieków. Uwielbiam je piec i jeść. Przynajmniej raz na miesiąc musi się pojawić na moim stole jakiś serniczek… Nieważne jaki, byle był domowy na bazie wysokiej jakości składników: wiejskie jajka, dobry twaróg (ja najczęściej korzystam z twarogu z wiaderka marki np. Wieluń mój ulubiony lub Piątnica). Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą i posiekanymi pistacjami wymiata w smaku i swojej konsystencji.
Kruche ciasto: Masa serowa: Polewa czekoladowa: Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Do miski dodajemy mąkę pszenną (250g), zimne masło pokrojone w kostkę (120g), cukier puder (2 łyżki), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka) oraz jajko. Czasami opcjonalnie dodaję także łyżeczkę gęstej śmietany.
Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki 30 minut. Po tym czasie tortownicę (o średnicy 24 cm) lub kwadratową foremkę (moja w rozmiarze 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy przez 18 minut w temp. 190 stopni (góra dół).
W tym czasie przygotowujemy masę serową. W misce miksujemy miękkie masło (80g) z twarogiem (1 kg). Następnie dodajemy cukier (3/4 szklanki), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), jajka (6 sztuk) oraz skrobię (2 płaskie łyżki). Miksujemy tylko przez 2 minuty. W małym garnku roztapiamy białą czekoladę ze śmietanką kremówką na bardzo małym ogniu co chwilkę mieszając (łącznie 200 g, bo połowę użyjemy do polewy), mieszamy do powstania jednolitej konsystencji (nie doprowadzamy do wrzenia!). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowę wlewamy do masy serowej, a pozostałą część użyjemy do dekoracji sernika po upieczeniu. Lekko miksujemy tylko przez kilka sekund (po dodaniu roztopionej czekolady).
Na podpieczony, gorący spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik będzie całkowicie zimny polewamy jego wierzch polewą z białej czekolady i posypujemy posiekanymi pistacjami łuskanymi (mogą być solone lub niesolone).Przepis na: Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Sernik na kruchym spodzie- przepis krok po kroku:
Sernik wyszedł przepyszny. Jednak dla mnie troche za dużo ciasta kruchego na spód, można trochę mniej użyc, żeby był mniej syty. Na górę nie dodawać całej czekolady, wychodzi bardzo słodki. Następnym razem posypie samymi postaciami. Ogólnie ciasto zrobiło furorę dużo czasu zajmuje ale było warto.
Oczywiście można w ten sposób dostosować przepis pod swoje preferencje 🙂 Jedni wolą mniej słodkie smaki, a inni bardziej. Najważniejsze, że udało się znaleźć proporcje idealne dla siebie 🙂
Właśnie upiekłam i muszę przyznac, ze bardzo bardzo dobry. Na wierzch dałam zwykłą polewę czekoladową i pistacje.
Przepyszny jest ten sernik! Piekłam już trzy razy 🙂 polecam!
Piekłam bez kąpieli wodnej i niestety mi opadł:-(. Do jakiej wielkości naczynia najlepiej wlać wodę?
A czy po upieczeniu przez minimum 30 minut sernik był w ciepłym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach? Jeżeli wcześniej otworzymy drzwiczki, to sernik może opadać niestety.
Czy sernik można piec w tradycyjny sposób?
W sensie, że nie w kąpieli wodnej?
Tak
Można, chociaż kąpiel wodna powoduje, że serniki wychodzą bardziej wilgotne i mniej pękają podczas pieczenia 🙂
Mam pytanko, jak zrobić kąpiel wodną z całą foremką, normalnie nad garnkiem? Dziękuję za podpowiedzi ☺️
Sernik jak marzenie <3
Wow wow jak on wygląda pysznie. Muszę upiec hehe 😛
Nie sądziłam, że sernik z białą czekoladą i pistacje mogą tak idealnie do siebie pasować smakowo… Wyszedł mi identycznie jak Twój hehe :]