SernikiSłodkości

Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą

Szukasz przepisu na sprawdzony sernik na kruchym spodzie? Przychodzę Ci z pomocą. Ten sernik wychodzi aksamitny, pięknie się kroi, a do tego jest tak smaczny, że ciężko się od niego oderwać. Jednym słowem petarda!

Sernik z białą czekoladą

Ten kto już dłuższy czas śledzi mojego bloga to wie, że kocham piec serniki! Dla mnie to TOP1 wszystkich możliwych wypieków. Uwielbiam je piec i jeść. Przynajmniej raz na miesiąc musi się pojawić na moim stole jakiś serniczek… Nieważne jaki, byle był domowy na bazie wysokiej jakości składników: wiejskie jajka, dobry twaróg (ja najczęściej korzystam z twarogu z wiaderka marki np. Wieluń mój ulubiony lub Piątnica). Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą i posiekanymi pistacjami wymiata w smaku i swojej konsystencji.

Przepis na: Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g czekolady białej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • garść pistacji

Sernik na kruchym spodzie- przepis krok po kroku:

spód do ciasta
Krok 1 

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Do miski dodajemy mąkę pszenną (250g), zimne masło pokrojone w kostkę (120g), cukier puder (2 łyżki), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka) oraz jajko. Czasami opcjonalnie dodaję także łyżeczkę gęstej śmietany.  


kruche ciasto
Krok 2 

Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki 30 minut.

Po tym czasie tortownicę (o średnicy 24 cm) lub kwadratową foremkę (moja w rozmiarze 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy przez 18 minut w temp. 190 stopni (góra dół). 


masa twarogowa
Krok 3 

W tym czasie przygotowujemy masę serową. W misce miksujemy miękkie masło (80g) z twarogiem (1 kg). Następnie dodajemy cukier (3/4 szklanki), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), jajka (6 sztuk) oraz skrobię (2 płaskie łyżki). Miksujemy tylko przez 2 minuty.


polewa z białej czekolady
Krok 4 

W małym garnku roztapiamy białą czekoladę ze śmietanką kremówką na bardzo małym ogniu co chwilkę mieszając (łącznie 200 g, bo połowę użyjemy do polewy), mieszamy do powstania jednolitej konsystencji (nie doprowadzamy do wrzenia!). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowę wlewamy do masy serowej, a pozostałą część użyjemy do dekoracji sernika po upieczeniu.


Sernik na kruchym spodzie
Krok 5 

Lekko miksujemy tylko przez kilka sekund (po dodaniu roztopionej czekolady).


kruche ciasto
Krok 6 

Na podpieczony, gorący spód ciasta przekładamy masę serową.


Sernik na kruchym spodzie
Krok 7 

Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny polewamy jego wierzch polewą z białej czekolady i posypujemy posiekanymi pistacjami łuskanymi (mogą być solone lub niesolone).


Sernik na kruchym spodzie

sernik z białą czekoladą

Sernik na kruchym spodzie

sernik tradycyjny

przepis na sernik na kruchym spodzie

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Zapraszam na mój nowy przepis na sernik na kruchym spodzie. Jest on aksamitny i delikatny w smaku, a do tego naprawdę pięknie się kroi. Jeśli szukasz sernik na kruchym cieście to bardzo Wam polecam wypróbować sernik krówkowy, sernik z truskawkami, a także sernik orzechowo-karmelowy. Wszystkie te propozycje są niesamowicie smaczne i sprawdzone. Uwielbiam piec sernik na kruchym spodzie maślanym. Muszę przyznać, że takie mi smakują najbardziej. Kruchy spód do sernika powinien być maślany i delikatny w smaku. Do tego pięknie się kroić na talerzyki.

Puszysty sernik na kruchym spodzie

Domowy, puszysty sernik na kruchym spodzie to hit każdej imprezy. Najlepszym przykładem jest sernik rosa, którego serwuję już od kilkunastu lat – zaczęłam go piec jak byłam w gimnazjum! Można go upiec na domówkę, Boże Narodzenie, Wielkanoc czy imieniny. Równie dobrze sernik z wiaderka na kruchym spodzie można upiec bez jakiejkolwiek okazji. Do kawusi jest idealny! I to nie tylko do kawy, ale po prostu ten sernik tradycyjny na kruchym spodzie to świetny deser po obiedzie.

Sernik z wiaderka

Mój puszysty sernik z wiaderka znika z talerzy w oka mgnieniu. Po prostu rozpływa się w ustach. Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż sprawdzony przepis na sernik z wiaderka. Pamiętaj, że równie dobrze możesz użyć tradycyjnego twarogu, jednak trzeba go wcześniej dwukrotnie zmielić w maszynce. To bardzo ważne, ponieważ w innym wypadku sernik wyjdzie z dużymi grudkami. Koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie! Jestem pewna, że Ci posmakuje i będziesz go robić co jakiś czas. Jeśli w dalszym ciągu nie możesz się zdecydować jaki upiec sernik, to koniecznie odwiedź moją zakładkę – serniki!
Back to top button