Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą

4.7/5 (183 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik na kruchym spodzie przepis

Opis przepisu

Szukasz przepisu na sprawdzony sernik na kruchym spodzie? Przychodzę Ci z pomocą. Ten sernik wychodzi aksamitny, pięknie się kroi, a do tego jest tak smaczny, że ciężko się od niego oderwać. Jednym słowem petarda!

Sernik z białą czekoladą

Ten kto już dłuższy czas śledzi mojego bloga to wie, że kocham piec serniki! Dla mnie to TOP1 wszystkich możliwych wypieków. Uwielbiam je piec i jeść. Przynajmniej raz na miesiąc musi się pojawić na moim stole jakiś serniczek… Nieważne jaki, byle był domowy na bazie wysokiej jakości składników: wiejskie jajka, dobry twaróg (ja najczęściej korzystam z twarogu z wiaderka marki np. Wieluń mój ulubiony lub Piątnica). Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą i posiekanymi pistacjami wymiata w smaku i swojej konsystencji.

Przepis na: Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g czekolady białej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • garść pistacji
Wyślij emailem

Sernik na kruchym spodzie – przepis krok po kroku:


Krok 1

spód do ciasta

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Do miski dodajemy mąkę pszenną (250 g), zimne masło pokrojone w kostkę (120 g), cukier puder (2 łyżki), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka) oraz jajko. Czasami opcjonalnie dodaję także łyżeczkę gęstej śmietany.  


Krok 2

kruche ciasto

Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki 30 minut.

Po tym czasie tortownicę (o średnicy 24 cm) lub kwadratową foremkę (moja w rozmiarze 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy przez 18 minut w temp. 190 stopni (góra dół). 


Krok 3

masa twarogowa

W tym czasie przygotowujemy masę serową. W misce miksujemy miękkie masło (80 g) z twarogiem (1 kg). Następnie dodajemy cukier (3/4 szklanki), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), jajka (6 sztuk) oraz skrobię (2 płaskie łyżki). Miksujemy tylko przez 2 minuty.


Krok 4

polewa z białej czekolady

W małym garnku roztapiamy białą czekoladę ze śmietanką kremówką na bardzo małym ogniu co chwilkę mieszając (łącznie 200 g, bo połowę użyjemy do polewy), mieszamy do powstania jednolitej konsystencji (nie doprowadzamy do wrzenia!). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowę wlewamy do masy serowej, a pozostałą część użyjemy do dekoracji sernika po upieczeniu.


Krok 5

Sernik na kruchym spodzie

Lekko miksujemy tylko przez kilka sekund (po dodaniu roztopionej czekolady).


Krok 6

kruche ciasto

Na podpieczony, gorący spód ciasta przekładamy masę serową.


Krok 7

Sernik na kruchym spodzie

Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny polewamy jego wierzch polewą z białej czekolady i posypujemy posiekanymi pistacjami łuskanymi (mogą być solone lub niesolone).


Sernik na kruchym spodzie

sernik z białą czekoladą

Sernik na kruchym spodzie

sernik tradycyjny

przepis na sernik na kruchym spodzie

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 183

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
37 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anita
Anita
2 miesięcy temu

Biała czekolada z cukrem czy bez? Mam z cukrem i nie wiem czy użyć trochę mniej cukru do masy serowej żeby nie było zbyt słodkie? Proszę o szybką odp bo chce dziś piec ☺️

Karolina
Karolina
1 rok temu

Dzień dobry.
Czy dodatkowo do masy serowej można jeszcze dorzucić rodzynki razem z białą czekoladą?

Karolina
Karolina
1 rok temu

Czy do sera można dorzucić jeszcze rodzynki razem z białą czekoladą?

Daria
Daria
1 rok temu

Ten sernik robiłam dziś pierwszy raz, jak dla mnie 11/10 – raj dla podniebienia 😊

20230407_225815.jpg
Oliwia
Oliwia
1 rok temu

Dzień dobry,
Czy zamiast skrobi można dodać np. budyń waniliowy?
Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

Manuela
Manuela
1 rok temu

W życiu nie jadłam takiego dobrego sernika !
Najlepszy na świecie ❤️

IMG20230312072939-01.jpeg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Zrobiłam ostatnio, wyszedł tak jak na zdjęciu tylko niestety nie miałam pistacji 😉 ale coś nie ogarnęłam z polewą, bo rozpuściłam dodałam połowę do ciasta i połowa która została zastygła w garnku i zamiast pomyśleć to wyskrobałam z garnka i nałożyłam takie ciapki hehe cała ja 😛 w smaku pycha 😉

Anna
Anna
1 rok temu

Przepyszny sernik 🙂 najlepszy jaki do tej pory zrobiłam a było ich kilka. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam!

Malami
Malami
1 rok temu

dzień dobry, chciałabym zrobić ten sernik z podwójnej porcji na większą blaszkę, trzeba wydłużyć czas pieczenia? i z ilu jajek zrobić 12 czy 10?? z góry dziękuje za podpowiedzi 🙂

Monika
Monika
1 rok temu

Mam pytanie, można nie dodawać białej czekolady do środka?

Trzeba to zastąpić większą ilością masła?

Proszę o informacje.

Pozdrawiam

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Dzień dobry, jaki rozmiar blaszki będzie odpowiedni? Pozdrawiam

Ewa
Ewa
1 rok temu

Robiłam pierwszy raz i wyszedł idealny. Nie za słodki, wilgotny, lekki 😋 Na pewno jeszcze nie raz zrobię z Pani przepisu👌

Monika
Monika
2 lat temu

Sernik wyszedł przepyszny. Jednak dla mnie troche za dużo ciasta kruchego na spód, można trochę mniej użyc, żeby był mniej syty. Na górę nie dodawać całej czekolady, wychodzi bardzo słodki. Następnym razem posypie samymi postaciami. Ogólnie ciasto zrobiło furorę dużo czasu zajmuje ale było warto.

Krystyna J.
Krystyna J.
2 lat temu

Właśnie upiekłam i muszę przyznac, ze bardzo bardzo dobry. Na wierzch dałam zwykłą polewę czekoladową i pistacje.

Teresa
Teresa
2 lat temu

Przepyszny jest ten sernik! Piekłam już trzy razy 🙂 polecam!

Karolina
Karolina
2 lat temu

Piekłam bez kąpieli wodnej i niestety mi opadł:-(. Do jakiej wielkości naczynia najlepiej wlać wodę?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Karolina

A czy po upieczeniu przez minimum 30 minut sernik był w ciepłym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach? Jeżeli wcześniej otworzymy drzwiczki, to sernik może opadać niestety.

Karolina
Karolina
2 lat temu

Czy sernik można piec w tradycyjny sposób?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Karolina

W sensie, że nie w kąpieli wodnej?

Alicja Dudek
Alicja Dudek
2 lat temu

Tak

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Alicja Dudek

Można, chociaż kąpiel wodna powoduje, że serniki wychodzą bardziej wilgotne i mniej pękają podczas pieczenia 🙂

Ola
Ola
2 lat temu

Mam pytanko, jak zrobić kąpiel wodną z całą foremką, normalnie nad garnkiem? Dziękuję za podpowiedzi ☺️

Kaja
Kaja
2 lat temu

Sernik jak marzenie <3

Jula
Jula
2 lat temu

Wow wow jak on wygląda pysznie. Muszę upiec hehe 😛

Gosia
Gosia
2 lat temu

Nie sądziłam, że sernik z białą czekoladą i pistacje mogą tak idealnie do siebie pasować smakowo… Wyszedł mi identycznie jak Twój hehe :]

Przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Zapraszam na mój nowy przepis na sernik na kruchym spodzie. Jest on aksamitny i delikatny w smaku, a do tego naprawdę pięknie się kroi. Jeśli szukasz sernik na kruchym cieście to bardzo Wam polecam wypróbować sernik krówkowy, sernik z truskawkami, a także sernik orzechowo-karmelowy. Wszystkie te propozycje są niesamowicie smaczne i sprawdzone. Uwielbiam piec sernik na kruchym spodzie maślanym. Muszę przyznać, że takie mi smakują najbardziej. Kruchy spód do sernika powinien być maślany i delikatny w smaku. Do tego pięknie się kroić na talerzyki.

Puszysty sernik na kruchym spodzie

Domowy, puszysty sernik na kruchym spodzie to hit każdej imprezy. Najlepszym przykładem jest sernik rosa, którego serwuję już od kilkunastu lat – zaczęłam go piec jak byłam w gimnazjum! Można go upiec na domówkę, Boże Narodzenie, Wielkanoc czy imieniny. Równie dobrze sernik z wiaderka na kruchym spodzie można upiec bez jakiejkolwiek okazji. Do kawusi jest idealny! I to nie tylko do kawy, ale po prostu ten sernik tradycyjny na kruchym spodzie to świetny deser po obiedzie.

Sernik z wiaderka

Mój puszysty sernik z wiaderka znika z talerzy w oka mgnieniu. Po prostu rozpływa się w ustach. Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż sprawdzony przepis na sernik z wiaderka. Pamiętaj, że równie dobrze możesz użyć tradycyjnego twarogu, jednak trzeba go wcześniej dwukrotnie zmielić w maszynce. To bardzo ważne, ponieważ w innym wypadku sernik wyjdzie z dużymi grudkami. Koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie! Jestem pewna, że Ci posmakuje i będziesz go robić co jakiś czas. Jeśli w dalszym ciągu nie możesz się zdecydować jaki upiec sernik, to koniecznie odwiedź moją zakładkę – serniki!

RozwińZwiń