Opis przepisu
Szukasz przepisu na sprawdzony sernik na kruchym spodzie? Przychodzę Ci z pomocą. Ten sernik wychodzi aksamitny, pięknie się kroi, a do tego jest tak smaczny, że ciężko się od niego oderwać. Jednym słowem petarda!
Sernik z białą czekoladą
Ten kto już dłuższy czas śledzi mojego bloga to wie, że kocham piec serniki! Dla mnie to TOP1 wszystkich możliwych wypieków. Uwielbiam je piec i jeść. Przynajmniej raz na miesiąc musi się pojawić na moim stole jakiś serniczek… Nieważne jaki, byle był domowy na bazie wysokiej jakości składników: wiejskie jajka, dobry twaróg (ja najczęściej korzystam z twarogu z wiaderka marki np. Wieluń mój ulubiony lub Piątnica). Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą i posiekanymi pistacjami wymiata w smaku i swojej konsystencji.
Przepis na: Sernik na kruchym spodzie z białą czekoladą
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 80 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g czekolady białej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady białej
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- garść pistacji
Zobacz również:
Sernik na kruchym spodzie – przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Po tym czasie tortownicę (o średnicy 24 cm) lub kwadratową foremkę (moja w rozmiarze 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy przez 18 minut w temp. 190 stopni (góra dół).
Krok 3
Krok 4
Krok 7
Gdy sernik będzie całkowicie zimny polewamy jego wierzch polewą z białej czekolady i posypujemy posiekanymi pistacjami łuskanymi (mogą być solone lub niesolone).
Komentarze
Witam. Czy sernik musi być pieczony w kąpieli wodnej? Moze być np na 160 ° 90 minut
Witam, sernik nie musi być pieczony w kąpieli wodnej, ale wychodzi po prostu smaczniejszy i bardziej wilgotny. Czas pieczenia i podane przeze mnie temperatury są bardzo istotne, żeby sernik nie opadał, więc nie radziłabym ich zmieniać 🙂
Biała czekolada z cukrem czy bez? Mam z cukrem i nie wiem czy użyć trochę mniej cukru do masy serowej żeby nie było zbyt słodkie? Proszę o szybką odp bo chce dziś piec ☺️
Praktycznie każda dostępna w sklepie czekolada biała jest z cukrem i taka została użyta w przepisie.
Dzień dobry.
Czy dodatkowo do masy serowej można jeszcze dorzucić rodzynki razem z białą czekoladą?
Jasne 🙂
Czy do sera można dorzucić jeszcze rodzynki razem z białą czekoladą?
Ten sernik robiłam dziś pierwszy raz, jak dla mnie 11/10 – raj dla podniebienia 😊
Nie no pięknie wyszedł! 🙂 Czyli degustacja udana, cieszę się bardzo 🙂
Dzień dobry,
Czy zamiast skrobi można dodać np. budyń waniliowy?
Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Dzień dobry, oczywiście można 🙂
W życiu nie jadłam takiego dobrego sernika !
Najlepszy na świecie ❤️
Wyszedł superowy! ❤️ cieszę się, że tak smakuje 🤗 pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Zrobiłam ostatnio, wyszedł tak jak na zdjęciu tylko niestety nie miałam pistacji 😉 ale coś nie ogarnęłam z polewą, bo rozpuściłam dodałam połowę do ciasta i połowa która została zastygła w garnku i zamiast pomyśleć to wyskrobałam z garnka i nałożyłam takie ciapki hehe cała ja 😛 w smaku pycha 😉
Oj tam, najważniejsze, że smakował ❤️ Każdy popełnia błędy, następnym razem na pewno wyjdzie idealnie 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Przepyszny sernik 🙂 najlepszy jaki do tej pory zrobiłam a było ich kilka. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam!
No to niezmiernie mi miło to czytac 🙂 ja tez go osobiscie bardzo lubię
dzień dobry, chciałabym zrobić ten sernik z podwójnej porcji na większą blaszkę, trzeba wydłużyć czas pieczenia? i z ilu jajek zrobić 12 czy 10?? z góry dziękuje za podpowiedzi 🙂
Dzień dobry, wszystko zależy od użytej foremki – trzeba pomnożyć składniki tak, aby ich ilość zgadzała się w stosunku do pola powierzchni. Wtedy wszystkie składniki przemnażamy proporcjonalnie 🙂 Czas pieczenia zapewne trzeba wydłużyć, ale ciężko powiedzieć o ile – założyłabym 10 min, ale trzeba kontrolować podczas pieczenia 🙂
Mam pytanie, można nie dodawać białej czekolady do środka?
Trzeba to zastąpić większą ilością masła?
Proszę o informacje.
Pozdrawiam
To moze lepiej wybrac po prostu inny sernik skoro to przepis na sernik z białą czekoladą i tak są dobrane proporcje… 🙂
Dzień dobry, jaki rozmiar blaszki będzie odpowiedni? Pozdrawiam
Dzień dobry, tak jak napisałam w 2 kroku, moja blaszka miała 24×24 cm, ale może być również tortownica 24 cm 🙂 Również pozdrawiam!
Robiłam pierwszy raz i wyszedł idealny. Nie za słodki, wilgotny, lekki 😋 Na pewno jeszcze nie raz zrobię z Pani przepisu👌
Bardzo się cieszę, że sernik przypadł do gustu 🤗
Sernik wyszedł przepyszny. Jednak dla mnie troche za dużo ciasta kruchego na spód, można trochę mniej użyc, żeby był mniej syty. Na górę nie dodawać całej czekolady, wychodzi bardzo słodki. Następnym razem posypie samymi postaciami. Ogólnie ciasto zrobiło furorę dużo czasu zajmuje ale było warto.
Oczywiście można w ten sposób dostosować przepis pod swoje preferencje 🙂 Jedni wolą mniej słodkie smaki, a inni bardziej. Najważniejsze, że udało się znaleźć proporcje idealne dla siebie 🙂
Właśnie upiekłam i muszę przyznac, ze bardzo bardzo dobry. Na wierzch dałam zwykłą polewę czekoladową i pistacje.
Przepyszny jest ten sernik! Piekłam już trzy razy 🙂 polecam!
Piekłam bez kąpieli wodnej i niestety mi opadł:-(. Do jakiej wielkości naczynia najlepiej wlać wodę?
A czy po upieczeniu przez minimum 30 minut sernik był w ciepłym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach? Jeżeli wcześniej otworzymy drzwiczki, to sernik może opadać niestety.
Czy sernik można piec w tradycyjny sposób?
W sensie, że nie w kąpieli wodnej?
Tak
Można, chociaż kąpiel wodna powoduje, że serniki wychodzą bardziej wilgotne i mniej pękają podczas pieczenia 🙂
Mam pytanko, jak zrobić kąpiel wodną z całą foremką, normalnie nad garnkiem? Dziękuję za podpowiedzi ☺️
Sernik jak marzenie <3
Wow wow jak on wygląda pysznie. Muszę upiec hehe 😛
Nie sądziłam, że sernik z białą czekoladą i pistacje mogą tak idealnie do siebie pasować smakowo… Wyszedł mi identycznie jak Twój hehe :]