Sernik z truskawkami na kruchym maślanym cieście to pyszny wypiek. Idealny na weekendowy wypiek do kawusi, imieniny, komunię czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną.
Sernik z owocami
Ten sernik z owocami jest przeciwieństwem sernika wiedeńskiego. Wychodzi mięsisty, ciężki i mocno serowy. Muszę przyznać, że to sernik idealny dla osób początkujących. Mój sernik z truskawkami wychodzi równiutki i tak naprawdę zbytnio nie rośnie w trakcie pieczenia, ponieważ nie dodajemy do masy serowej ubitych białek. Do tego naprawdę pięknie się kroi i znika z talerzy w oka mgnieniu.
Do przygotowania mojego sernika z truskawkami polecam Wam użyć Twarogu Garwolińskiego tłustego. Idealnie nadaje się on do serników, strucli serowej, naleśników, kopytek leniwych czy nawet pierogów ruskich. Ten twaróg smakuje świetnie do słodkich wypieków jak i słonych. Co więcej jest on certyfikowany znakiem „Jakość Tradycja”. Produkty z tym oznaczeniem wyróżniają się tradycyjnym, niezmienionym od minimum 50 lat składem i sposobem wytwarzania oraz bardzo wysoką jakością. Sięgając po Twaróg Garwoliński tłusty macie pewność, że wybieracie produkt z dobrym składem i jeszcze lepszym smakiem:)
Przepis na: Sernik z truskawkami
Składniki:
Ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
- 1 kg Twarogu Garwolińskiego tłustego
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 60 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g truskawek lub malin
Dodatkowo:
- cukier puder (po upieczeniu)
Zobacz również:
Sernik z truskawkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną (350g) i cukier puder (60g). Dodajemy także masło (200g), śmietanę (1 łyżka) i 2 żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Z kolei mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Krok 3
Masa serowa
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy w maszynce.
Krok 4
Krok 6
Krok 7
Sernik pieczemy najpierw w 170 stopniach przez 30 minut, a następnie w 150 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i dopiero po 5 minutach studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu oprószyć sernik cukrem pudrem, a następnie schłodzić w lodówce. Tak jak wszystkie pieczone serniki najlepsze są parę godzin po upieczeniu i wtedy ładnie się kroją. Smacznego!!
Komentarze
Czy może być ser z wiaderka Piątnicy oraz, jak najlepiej przygotować przed wylożeniem na ciasto truskawki, gdy mam tylko mrożone?
Tak, może być z Piątnicy 🙂 jeżeli truskawki są zamrożone, to wcześniej trzeba je całkowicie rozmrozić, tak by były w temp. pokojowej.
Jakie wymiary blaszki?
Pani Joanno ja je piekłam w kwadratowej foremce o boku 24 cm, ale może to być również tortownica o średnicy np. 26 cm 🙂
Jakie wymiary blaszki?
sernik idealny <3 bede go robic co chwile
przepis został trochę zmieniony i nie wiem z której wersji mam skorzystać?
Jakiego twarogu najlepiej użyć? 🙂
Ja użyłam twaróg Włoszczowa 🙂