Sernik z truskawkami

4.5/5 (52 ocen)
Sernik z truskawkami przepis

Sernik z truskawkami na kruchym maślanym cieście to pyszny wypiek. Idealny na weekendowy wypiek do kawusi, imieniny, komunię czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną.

Sernik z owocami

Ten sernik z owocami jest przeciwieństwem sernika wiedeńskiego. Wychodzi mięsisty, ciężki i mocno serowy.  Muszę przyznać, że to sernik idealny dla osób początkujących. Mój sernik z truskawkami wychodzi równiutki i tak naprawdę zbytnio nie rośnie w trakcie pieczenia, ponieważ nie dodajemy do masy serowej ubitych białek. Do tego naprawdę pięknie się kroi i znika z talerzy w oka mgnieniu.

Do przygotowania mojego sernika z truskawkami polecam Wam użyć Twarogu Garwolińskiego tłustego. Idealnie nadaje się on do serników, strucli serowej, naleśników, kopytek leniwych czy nawet pierogów ruskich. Ten twaróg smakuje świetnie do słodkich wypieków jak i słonych. Co więcej jest on certyfikowany znakiem „Jakość Tradycja”. Produkty z tym oznaczeniem wyróżniają się tradycyjnym, niezmienionym od minimum 50 lat składem i sposobem wytwarzania oraz bardzo wysoką jakością. Sięgając po Twaróg Garwoliński tłusty macie pewność, że wybieracie produkt z dobrym składem i jeszcze lepszym smakiem:)

Przepis na: Sernik z truskawkami

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg Twarogu Garwolińskiego tłustego
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 60 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g truskawek lub malin

Dodatkowo:

  • cukier puder (po upieczeniu)
Wyślij emailem

Sernik z truskawkami - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto kruche

Kruche ciasto

Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną (350g) i cukier puder (60g). Dodajemy także masło (200g), śmietanę (1 łyżka) i 2 żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Krok 2

ciasto kruche

Dzielimy na dwie części (jedna nieco większa od drugiej). Tą większą wykładamy na dno foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Nakłuwamy widelcem.

Z kolei mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.


Krok 3

ciasto z owocami

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temp. 190 stopni.

Masa serowa

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy w maszynce.


Krok 4

ciasto z owocami

Do zmielonego twarogu dodajemy jajka (4 małe lub 3 duże), cukier drobny (3/4 szklanki), cukier z prawdziwą wanilią (20g), miękkie masło (60g) i mąkę ziemniaczaną (1 łyżka). Miksujemy przez 2-3 minuty do powstania jednolitej masy.


Krok 5

ciasto z truskawkami

Miksujemy przez 2-3 minuty do powstania jednolitej, gęstej masy.


Krok 6

ciasto z truskawkami

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i nalewamy na niego ser. Układamy na nim pokrojone w kosteczkę truskawki. 


Krok 7

ciasto z truskawkami

Na truskawki nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.

Sernik pieczemy najpierw w 170 stopniach przez 30 minut, a następnie w 150 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i dopiero po 5 minutach studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po wystudzeniu oprószyć sernik cukrem pudrem, a następnie schłodzić w lodówce. Tak jak wszystkie pieczone serniki najlepsze są parę godzin po upieczeniu i wtedy ładnie się kroją. Smacznego!!


Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

ciasto z truskawkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 52

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Czy może być ser z wiaderka Piątnicy oraz, jak najlepiej przygotować przed wylożeniem na ciasto truskawki, gdy mam tylko mrożone?

Joanna
Joanna
6 lat temu

Jakie wymiary blaszki?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna

Pani Joanno ja je piekłam w kwadratowej foremce o boku 24 cm, ale może to być również tortownica o średnicy np. 26 cm 🙂

Joanna
Joanna
6 lat temu

Jakie wymiary blaszki?

Weronika
Weronika
6 lat temu

sernik idealny <3 bede go robic co chwile

Ania
Ania
6 lat temu

przepis został trochę zmieniony i nie wiem z której wersji mam skorzystać?

Magda Hliśnikowska
Magda Hliśnikowska
6 lat temu

Jakiego twarogu najlepiej użyć? 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Magda Hliśnikowska

Ja użyłam twaróg Włoszczowa 🙂