Ciasta z owocamiSernikiSłodkości

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami na kruchym maślanym cieście to pyszny wypiek. Idealny na weekendowy wypiek do kawusi, imieniny, komunię czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną.

Sernik z owocami

Ten sernik z owocami jest przeciwieństwem sernika wiedeńskiego. Wychodzi mięsisty, ciężki i mocno serowy.  Muszę przyznać, że to sernik idealny dla osób początkujących. Mój sernik z truskawkami wychodzi równiutki i tak naprawdę zbytnio nie rośnie w trakcie pieczenia, ponieważ nie dodajemy do masy serowej ubitych białek. Do tego naprawdę pięknie się kroi i znika z talerzy w oka mgnieniu.

Do przygotowania mojego sernika z truskawkami polecam Wam użyć Twarogu Garwolińskiego tłustego. Idealnie nadaje się on do serników, strucli serowej, naleśników, kopytek leniwych czy nawet pierogów ruskich. Ten twaróg smakuje świetnie do słodkich wypieków jak i słonych. Co więcej jest on certyfikowany znakiem „Jakość Tradycja”. Produkty z tym oznaczeniem wyróżniają się tradycyjnym, niezmienionym od minimum 50 lat składem i sposobem wytwarzania oraz bardzo wysoką jakością. Sięgając po Twaróg Garwoliński tłusty macie pewność, że wybieracie produkt z dobrym składem i jeszcze lepszym smakiem:)

Przepis na: Sernik z truskawkami

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg Twarogu Garwolińskiego tłustego
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 60 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g truskawek lub malin

Dodatkowo:

  • cukier puder (po upieczeniu)

Sernik z truskawkami przepis krok po kroku

ciasto kruche
Krok 1 

Kruche ciasto

Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną (350g) i cukier puder (60g). Dodajemy także masło (200g), śmietanę (1 łyżka) i 2 żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


ciasto kruche
Krok 2 

Dzielimy na dwie części (jedna nieco większa od drugiej). Tą większą wykładamy na dno foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Nakłuwamy widelcem.

Z kolei mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.


ciasto z owocami
Krok 3 

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temp. 190 stopni.

Masa serowa

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy w maszynce.


ciasto z owocami
Krok 4 

Do zmielonego twarogu dodajemy jajka (4 małe lub 3 duże), cukier drobny (3/4 szklanki), cukier z prawdziwą wanilią (20g), miękkie masło (60g) i mąkę ziemniaczaną (1 łyżka). Miksujemy przez 2-3 minuty do powstania jednolitej masy.


ciasto z truskawkami
Krok 5 

Miksujemy przez 2-3 minuty do powstania jednolitej, gęstej masy.


ciasto z truskawkami
Krok 6 

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i nalewamy na niego ser. Układamy na nim pokrojone w kosteczkę truskawki. 


ciasto z truskawkami
Krok 7 

Na truskawki nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.

Sernik pieczemy najpierw w 170 stopniach przez 30 minut, a następnie w 150 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i dopiero po 5 minutach studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po wystudzeniu oprószyć sernik cukrem pudrem, a następnie schłodzić w lodówce. Tak jak wszystkie pieczone serniki najlepsze są parę godzin po upieczeniu i wtedy ładnie się kroją. Smacznego!!


Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 35

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button