Orzechowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie

4.5/5 (26 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Orzechowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie

Opis przepisu

Orzechowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie to mój najnowszy wypiek, który totalnie podbił moje podniebienie. Myślę, że jeśli go tylko upieczesz to podbije także Twoje serce!

Mój sernik na kruchym cieście wychodzi wysoki, równiutki i leciutki jak chmurka. Kruche, maślane ciasto wzbogaciłam o drobno zmielone orzechy. Są delikatnie wyczuwalne w smaku i o taki efekt mi właśnie chodziło. Jeśli tylko wolicie możecie dodać ich nieco więcej niż ja zastosowałam w przepisie.

Sernik

Masę serową z kolei przygotowałam na bazie wysokiej jakości twarogu z wiaderka, wiejskich jajkach i roztopionej czekoladzie karmelowej. Fajnym zabiegiem jest dodanie szczypty przyprawy do piernika, co delikatnie wpływa na smak masy serowej (nie polecam jej jednak dawać za dużo). To świetna propozycja na świąteczny wypiek!

Do masy serowej i kruchego ciasta dodałam masło najwyższej jakości Lurpak, które ma duńskie pochodzenie. Ma wyjątkowy maślany smak, a technologia jego produkcji oparta jest na ponad 100 letniej tradycji. Masło Lurpak ma naturalny skład (tylko 3 składniki Premium Mix Klasyczny – masło, olej rzepakowy, kultury bakterii). Zastosowano w nim wysokiej jakości olej rzepakowy, dzięki czemu w smaku wyczuwamy przede wszystkim masło! A to jest przecież najważniejsze w wypiekach. Szczególnie zwracam uwagę na wybór masła do wypieków domowego pieczywa.

Loteria

Uwaga! Zachęcam Was do wzięcia udziału w loterii z super nagrodami! Aby wziąć udział w loterii należy kupić dwa dowolne produkty marki Lurpak. W skład wchodzą masła: Premium Miks Klasyczny, Premium Miks Lekko Solony, Klasyczny oraz Lekko Solony. Należy zalogować się na stronie www.lurpak.pl. Zarejestrować paragon. Do wygrania atrakcyjne nagrody, dostępne online. W Loterii przewidziano wiele nagród (nagroda główna to kwota pieniężna w wysokości 10.000,00 zł). Jest o co walczyć!

Przepis na: Orzechowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła Lurpak
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g orzechów ziemnych, włoskich, nerkowca lub pekan

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g czekolady karmelowej
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła Lurpak
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika

Dodatkowo:

  • 1/3 puszki masy kajmakowej
  • 70 g orzechów pekan lub włoskich
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie?


Krok 1

przepis na sernik

Ciasto możemy wyrabiać za pomocą robota planetarnego (jak ja) lub ręcznie na stolnicy.

Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę (220 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 100 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kostkę), żółtko, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżki cukru pudru i łyżeczkę śmietany 18%.

Za pomocą blendera mielimy do bardzo drobnej konsystencji ok. 30-40g orzechów np. ziemnych, włoskich, nerkowca czy pekan. Dodajemy je do pozostałych składników. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.


Krok 2

przepis na sernik

Tortownicę lekko smarujemy tłuszczem, a następnie wykładamy boki i spód papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i przekładamy do foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm). Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut do lekkiego zarumienienia.


Krok 3

masa serowa

W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!

50 g czekolady karmelowej roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), 5 żółtek, roztopioną czekoladę i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy. Opcjonalnie dodajemy także 1 łyżkę masy kajmakowej (wtedy masa serowa będzie jeszcze smaczniejsza) i szczyptę przyprawy do piernika. 


Krok 4

masa serowa

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno 5 białek wraz ze szczyptą soli. Po 4-5 minutach dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 3/4 szklanki). Do masy serowej dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 5

sernik na kruchym spodzie

Podpieczone kruche ciasto wyciągamy z piekarnika.


Krok 6

sernik na kruchym spodzie

Na podpieczony spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy (w kąpieli wodnej) najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy do małego garnka nakładamy 1/2 puszki masy kajmakowej, gotujemy na minimalnym ogniu aż masa stanie się nieco płynna. Opcjonalnie dodajemy malutką szczyptę soli. Polewamy nią wierzch sernika. Nakładamy też orzechy pekan. 


sernik na kruchym spodzie

sernik na kruchym spodzie

sernik na kruchym spodzie

puszysty sernik

puszysty sernik

sernik na kruchym spodzie

sernik

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 26

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments