
Babka drożdżowa jest naprawdę przepyszna! Chyba nie muszę nikomu mówić, ale najlepiej smakuje taka jeszcze lekko cieplutka… Muszę przyznać, że bałam się, że nie zdążę jej sfotografować, bo była tak smaczna, że co kroiłam sobie kawałek na talerzyku do zdjęć to co chwilkę ktoś mi ją podkradał! Dlatego jak widać na zdjęciach poniżej połowy babki już nie było zanim skończyłam fotografować mojego modela… To znaczy tylko jedno – nie można jej się oprzeć i nie wziąć dokładki! Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku i puszyste. Taka powinna być właśnie domowa babka drożdżowa z rodzynkami.
Babka drożdżowa wielkanocna
Moja babka drożdżowa wielkanocna będzie się pięknie prezentować na Waszym świątecznym stole. Dla mnie to klasyk, który piekę co roku. Wierzch babki drożdżowej musi być koniecznie polany lukrem (u mnie z dodatkiem soku z cytryny). Bardzo lubię obsypać ją kandyzowaną skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Taka babka drożdżowa smakuje mi najbardziej!
Przepis na: Babka drożdżowa
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml mleka
Ciasto:
- 200 ml mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 530 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżka rodzynek
Babka drożdżowa przepis:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wsypujemy drożdże (20g świeżych), cukier (1 łyżeczka) i mąkę pszenną (1 płaska łyżka). Wlewamy też mleko w temp. pokojowej (50 ml). Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną (530 g) i cukier puder (4 łyżki). Dodajemy także 3 żółtka, letnie mleko (200 ml), miękkie masło (50g), skórkę pomarańczową (1 łyżka), rodzynki (1 łyżka) oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby się mocno kleiło do rąk, to lekko podsypujemy je mąką. Powinniśmy wyrabiać je przynajmniej 5 minut czy to ręcznie, czy za pomocą robota kuchennego.
Gdy wyrobimy ciasto to kształtujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wierzch przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Ponownie je wyrabiamy ręcznie i przekładamy do lekko natłuszczonej foremki do babki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 20-30 minut.
Ciasto powinno ładnie wypełnić foremkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika.
Dopiero po przestygnięciu babki wyciągamy ją z foremki. Jej wierzch dekorujemy lukrem (wystarczy wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru). Posypujemy także skórką pomarańczową i rodzynkami.
Nawet mi wyszła miękka i ładnie się kroiła. Ja zrobiłem bez lukru, bo nie przepadam.
Kurcze,a co z tymi drożdżami kiedy je dodać?tam nie jest napisane,a ja pierwszy raz będę robić coś takiego,proszę o pomoc,aha i ja mam drożdże suche,jak to zrobić,pozdrawiam
Piełam ją na święta i jako pierwsza została zjedzona chyba w 10 mnut! Cos pysznego naprawdę.