Ciasta drożdżowePrzepisy na WielkanocSłodkości

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa jest naprawdę przepyszna! Chyba nie muszę nikomu mówić, ale najlepiej smakuje taka jeszcze lekko cieplutka… Muszę przyznać, że bałam się, że nie zdążę jej sfotografować, bo była tak smaczna, że co kroiłam sobie kawałek na talerzyku do zdjęć to co chwilkę ktoś mi ją podkradał! Dlatego jak widać na zdjęciach poniżej połowy babki już nie było zanim skończyłam fotografować mojego modela… To znaczy tylko jedno – nie można jej się oprzeć i nie wziąć dokładki! Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku i puszyste. Taka powinna być właśnie domowa babka drożdżowa z rodzynkami.

Babka drożdżowa wielkanocna

Moja babka drożdżowa wielkanocna będzie się pięknie prezentować na Waszym świątecznym stole. Dla mnie to klasyk, który piekę co roku. Wierzch babki drożdżowej musi być koniecznie polany lukrem (u mnie z dodatkiem soku z cytryny). Bardzo lubię obsypać ją kandyzowaną skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Taka babka drożdżowa smakuje mi najbardziej!

Przepis na: Babka drożdżowa

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml mleka

Ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 530 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka rodzynek

Babka drożdżowa przepis:

ciasto drożdżowe
Krok 1 

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wsypujemy drożdże (20g świeżych), cukier (1 łyżeczka) i mąkę pszenną (1 płaska łyżka). Wlewamy też mleko w temp. pokojowej (50 ml). Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.


ciasto drożdżowe
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną (530 g) i cukier puder (4 łyżki). Dodajemy także 3 żółtka, letnie mleko (200 ml), miękkie masło (50g), skórkę pomarańczową (1 łyżka), rodzynki (1 łyżka) oraz wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby się mocno kleiło do rąk, to lekko podsypujemy je mąką. Powinniśmy wyrabiać je przynajmniej 5 minut czy to ręcznie, czy za pomocą robota kuchennego.

Gdy wyrobimy ciasto to kształtujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wierzch przykrywamy ściereczką. 


ciasto drożdżowe
Krok 3 

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Ponownie je wyrabiamy ręcznie i przekładamy do lekko natłuszczonej foremki do babki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 20-30 minut.


Babka drożdżowa
Krok 4 

Ciasto powinno ładnie wypełnić foremkę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika.

Dopiero po przestygnięciu babki wyciągamy ją z foremki. Jej wierzch dekorujemy lukrem (wystarczy wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru). Posypujemy także skórką pomarańczową i rodzynkami.


Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa wielkanocna

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 44

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button