Opis przepisu
Przygotowałam dla Was przepyszny i banalnie prosty do przygotowania torcik z owocami lata. Składa się z biszkoptu, masy śmietankowej i duuużej ilości owoców. Świetnie smakuje z borówkami, brzoskwiniami i truskawkami. Jednak będzie równie smaczny z malinami i czerwonymi porzeczkami.
Jeżeli jesteś na początku swojej kulinarnej przygody z pieczeniem ciast, a spodziewasz się gości i masz ochotę przygotować lekki torcik z owocami, to będzie to propozycja idealna!
Do mojego ciasta użyłam śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%. Dodaję ją najczęściej do ciast na zimno, jednak sprawdzi się równie dobrze w deserach (najlepiej smakuje z sezonowymi owocami jak maliny, truskawki czy czerwone porzeczki). Schłodzona śmietanka ubija się bez jakichkolwiek zarzutów. Zaczął się sezon na wypieki mocno owocowe, więc taka śmietanka będzie świetnym uzupełnieniem wielu pysznych deserów czy ciast.
Przepis na: Prosty torcik z owocami lata
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Poncz do biszkoptu:
- 100 ml wody
- sok z 1/3 cytryny
Masa śmietankowa:
- 750 ml śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym
- 200 ml wrzątku
Masa na wierzch:
- 250 ml śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 100 g borówek
- 150 g truskawek
- garść pistacji
Zobacz również:
Prosty torcik z owocami lata - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia we wrzątku (200 ml) galaretki. Odstawiamy do stężenia, ja po ok. 20 minutach włożyłam ją do lodówki.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier (łyżka za łyżką), miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy żółtka i lekko miksujemy. Wsypujemy obie mąki. Całość delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.
Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 cm) wylewamy masę, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Biszkopt studzimy, a następnie dzielimy na dwa równe blaty. Jeden z nich wkładamy na spód foremki. Ponczujemy go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Masa śmietankowa:
Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywny krem. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na małych obrotach miksera.
Na spód biszkoptu nakładamy kilka łyżek masy śmietankowej. Następnie układamy w odstępach po kilka borówek, a je przykrywamy połówką brzoskwini (można ją także pokroić, ale ciasto fajnie wygląda po przekroju gdy w miejscu wyciągniętej pestki brzoskwini włożysz kilka borówek). Wykładamy pozostałą masę śmietankową, a wierzch przykrywamy drugim blatem biszkoptu (również naponczowanym wodą z cytryną).
Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy owocami i np. listkami mięty. Wkładamy na całą noc do lodówki i na następny dzień nasz torcik z owocami lata jest gotowy. Smacznego!
Komentarze