Opis przepisu
W cieplejsze dni wykonanie sernika na zimno jest zawsze trafnym wyborem. Jest bardzo prosty do przygotowania, lekki jak puszek, mocno owocowy. Swój serniczek przygotowałam z brzoskwiniami, z galaretką przezroczystą oraz okrągłymi biszkoptami.
Przepis na: Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką krystaliczną (przezroczystą)
Składniki:
- 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 400 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa (galaretkę można zastąpić 2 łyżkami żelatyny)
- 100 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
- 750 ml wrzątku
- puszka brzoskwiń
- paczka okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką krystaliczną (przezroczystą) - przepis krok po kroku
Wykonanie:
2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy w chłodne miejsce do jej stężenia na kilka godzin.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, serek homogenizowany oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera.
Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki, boki foremki również można stopniowo okładać biszkopcikami. Nakładamy gęstą masę, wyrównujemy wierzch, a na nim nakładamy warstwę owoców (brzoskwinie). Wkładamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wtedy wylewamy ją na owoce. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Ciacho genialne, juz drugi raz robilam ;p