Opis przepisu
Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Sernik z brzoskwiniami sam w sobie nie jest przesłodzony – szczerze mówiąc nie przepadam za takimi mega słodkimi. Dodatkowo brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!
Jeżeli też tak jak ja uwielbiasz serniki, to zobacz też koniecznie przepis na Sernik z krówką i orzeszkami oraz Sernik z malinami.
Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
- 250 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Masa serowa:
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 duże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do sernika
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Zobacz również:
Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 5
Krok 6
Krok 9
Komentarze
Wyszedł bardzo smaczny, ale następnym razem muszę wybrać większą blaszkę, bo mój chyba zbyt wysoki (nie zmieścił się w formie 26) i wydaje mi się, że powinnam była piec nieco dłużej…
Faktycznie wysoki i wygląda na nieco niedopieczony (głównie spód). Następnym razem pójdzie lepiej 🙂
Polecam ten przepis, sernik wyszedł pyszny 😍
Wow jaki wysoki! 🙂 Widzę, że jedynie beza się za bardzo przypaliła, więc następnym razem proponuję piec w niższej temperaturze o minimum 10-15 stopni 🙂
Jaki ser Pani poleca?
Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony lub Piątnica 🙂
Nie bardzo rozumiem jak można tak szybko zmienić temp.ze 160 na 120, skoro piekarnik przez pewien okres czasu utrzymuje nadal wysoka temperaturę? Sporo osób posiada również piekarniki z termoobiegiem a ten wariant nie jest uwzględniony w przepisie. Prosze o odpowiedz
Nie wiem czy w jakimkolwiek piekarniku można szybko zmienić temperaturę… W wielu przepisach, szczególnie sernikach obniża się temperaturę w trakcie pieczenia i ona opada bardzo stopniowo, powoli.
Jeśli ktoś nie ma możliwosci pieczenia bez termoobiegu to piecze się po prostu tak samo, tylko, że z termoobiegiem. Ewentualnie można obniżyć o 10 stopni temp pieczenia, ale nie jest to obowiązkowe.
Piekłam pierwszy raz, wyszedł rewelacyjny 😁
Super, bardzo się ciesze, że smakuje 🙂
Pieczony na Wielkanoc. Wyśmienity, delikatny zniknął w mgnieniu oka.😁 🤤Z pewnością nie raz będę go piekła. Polecam ❤️❤️
Piękny wyszedł! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Sernik wychodzi bardzo dobry ale nigdy nie tworzy się beza.Zawsze podczas pieczenia znika,pomimo,że wszystko robię zgodnie z przepisem.Piekłam wiele razy i zawsze beza znika.Nie popełniam żadnego błędu.Pianę ubijam na sztywno.Gdzie jest problem?
Jeśli beza zawsze znika, opada to niestety jednak mimo tego, że wydaje się Pani, że nie popełnia żadnego błędu to jednak coś robi Pani źle. Białka muszą być ubite na sztywno, a cukier dobrze rozbity. Nie wolno otwierac piekarnika w trakcie pieczenia, a po upieczeniu bezy też nie lubią zbyt szybkiego wyciągania z nagrzanego piekarnika. Czy stosuje się Pani do tego – “Piec w temp. 160 stopniu przez 70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.”
Uwielbiam ❤️ typowy,tradycyjny w smaku sernik.
Bardzo się cieszę, że smakował ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Sernik wyszedł fantastyczny! Teraz mam już swój ulubiony przepis 🙂 dziękuję!
Bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️
Można czymś zastąpić przyprawę do sernika? Jest ona konieczna?
Można pominąć 🙂
Sernik wyszedł wysoki i przepyszny!
Bardzo się cieszę, że serniczek przypadł do gustu ❤️
Serniczek pycha, gościł na moim Wielkanocnym stole. Rodzina bardzo go chwaliła
Bardzo mi miło 🙂
Super przepis. Pierwszy raz w życiu sernik mi nie opadł
Wyszedł idealny! ❤️ naprawdę piękny! ❤️
Baaaaardzo lubię ten sernik 🙂 brzoskwinie tu pasują idealnie
Czy ten sernik można przygotować dzień przed podaniem? Nic się nie stanie z bezą? I jak ewentualnie go przechowywać? 🙂
jak duża foremka ?
Czy można zamiast brzoskwini dać inne owoce ( np. truskawki)?
mój ulubiony! chcialam zrobic zdjecie mojego dzisiejszego wypieku, ale za szybko mi go zjedli 🙁
To prawda, że to najlepszy sernik na swiecie <3 beza idealna mi wyszla pierwszy raz