Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Sernik z brzoskwiniami sam w sobie nie jest przesłodzony – szczerze mówiąc nie przepadam za takimi mega słodkimi. Dodatkowo brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!

Jeżeli też tak jak ja uwielbiasz serniki, to zobacz też koniecznie przepis na Sernik z krówką i orzeszkami oraz Sernik z malinami.

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

 Przygotowanie: 55 min  Pieczenie: 65 min  Łącznie: 120 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki płynnego miodu Stovit
  • 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g roztopionego masła

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu
Krok 1 

Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. 


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 2
Krok 2 

Gładkie ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. 


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 3
Krok 3 

Tą większą rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce, nakłuwamy widelcem, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód w foremce (u mnie 18 x 32 cm) przez około 15 minut w temp. 180 stopni.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 4
Krok 4 

Żółtka ubijamy z cukrami, dodajemy stopniowo po łyżce sera.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 5
Krok 5 

Gdy cały ser połączy się z żółtkami to wsypujemy proszek z budyniów, płynny miód, na końcu roztopione w rondelku masło.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 6
Krok 6

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy je powoli do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki. Na podpieczony spód wylewamy ser.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 8
Krok 7

Na masę serową dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki. Przygotowujemy bezę: w osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Gdy beza będzie gotowa to nakładamy ją na brzoskwinie, równomiernie rozsmarowujemy.


Sernik z brzoskwiniami - wykonanie przepisu 9
Krok 8

Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach. Piec w temp. 180 stopniu przez 50 minut. Smacznego!


Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami 1

Sernik z brzoskwiniami 2

Sernik z brzoskwiniami 3

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Sernik z brzoskwiniami i kruszonka

Jak przygotować sernik z brzoskwiniami i kruszonką? Przepis jest bardzo prosty, ale jak każdy sernik wymaga czasu na upieczenie. Najpierw na jego spód przygotowujemy kruche ciasto, które podpiekamy w piekarniku. Następnie nakładamy na niego masę serową z brzoskwiniami i dodajemy bezę i kruszonkę. Całość pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min.

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami i bezą możemy przygotować zarówno na specjalną okazję, jak również w zwykły dzień jako deser do kawy. Bardzo ważny jest dobrej jakości twaróg z wiaderka – ja osobiście polecam ten firmy Wieluń lub Piątnica. Jeżeli ich użyjemy to możemy być pewni, że sernik z brzoskwiniami i bezą będzie smakował wyśmienicie.

 

Close