Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Sernik z brzoskwiniami sam w sobie nie jest przesłodzony – szczerze mówiąc nie przepadam za takimi mega słodkimi. Dodatkowo brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!

Jeżeli też tak jak ja uwielbiasz serniki, to zobacz też koniecznie przepis na Sernik z krówką i orzeszkami oraz Sernik z malinami.

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

 Przygotowanie: 55 min  Pieczenie: 75 min  Łącznie: 130 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

ciasto na sernik
Krok 1 

Składniki na kruche ciasto dodajemy do miski, zagniatamy kruche ciasto (najpierw siekamy nożem, a później szybko zagniatamy dłońmi gładkie ciasto).


ciasto na sernik 1
Krok 2 

Ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.  


ciasto na sernik 2
Krok 3 

Tą większą wykładamy na spód tortownicy (o średnicy 26 cm) lub prostokątnej większej foremki. Nakłuwamy widelcem, a mniejszą w tym czasie wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód  przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni.


masa serowa na sernik
Krok 4 

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.  


masa serowa na sernik
Krok 5 

Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy twaróg z wiaderka (lub tłusty twaróg zmielony dwukrotnie w maszynce), mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika.  


ubite białka na sernik
Krok 6

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (przez około 5-6 minut). Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dokładnie miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści.


sernik z brzoskwiniami
Krok 7

Na podpieczony, gorący spód nakładamy masę serową.  


brzoskwinie na sernik
Krok 8

Na nią dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki.


sernik z brzoskwiniami
Krok 9

Ubite białka nakładamy powoli na warstwę brzoskwiń i delikatnie wyrównujemy. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach na wierzch ciasta. Piec w temp. 170 stopniu przez 70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!


sernik z brzoskwiniami przepis

sernik z brzoskwiniami

jak zrobic sernik z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Sernik z brzoskwiniami i kruszonka

Jak przygotować sernik z brzoskwiniami i kruszonką? Przepis jest bardzo prosty, ale jak każdy sernik wymaga czasu na upieczenie. Najpierw na jego spód przygotowujemy kruche ciasto, które podpiekamy w piekarniku. Następnie nakładamy na niego masę serową z brzoskwiniami i dodajemy bezę i kruszonkę. Całość pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min.

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami i bezą możemy przygotować zarówno na specjalną okazję, jak również w zwykły dzień jako deser do kawy. Bardzo ważny jest dobrej jakości twaróg z wiaderka – ja osobiście polecam ten firmy Wieluń lub Piątnica. Jeżeli ich użyjemy to możemy być pewni, że sernik z brzoskwiniami i bezą będzie smakował wyśmienicie.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami najczęściej przygotowuję na Święta Bożego Narodzenia. Dla mnie to istna tradycja. To klasyczne ciasto na Boże Narodzenie, które uwielbia każdy członek rodziny. Jeżeli raz je wypróbujesz to jestem pewna, że stanie się Twoim ulubionym sernikiem.

 

Close