Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

4.6/5 (204 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

55 min + 75 min pieczenia

Sernik z brzoskwiniami

Opis przepisu

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis. Sernik z brzoskwiniami sam w sobie nie jest przesłodzony – szczerze mówiąc nie przepadam za takimi mega słodkimi. Dodatkowo brzoskwinie nadają taki owocowy, soczysty posmak dzięki któremu ten sernik nie ma sobie równych!

Jeżeli też tak jak ja uwielbiasz serniki, to zobacz też koniecznie przepis na Sernik z krówką i orzeszkami oraz Sernik z malinami.

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Wyślij emailem

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto na sernik

Składniki na kruche ciasto dodajemy do miski, zagniatamy kruche ciasto (najpierw siekamy nożem, a później szybko zagniatamy dłońmi gładkie ciasto).


Krok 2

ciasto na sernik 1

Ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.  


Krok 3

ciasto na sernik 2

Tą większą wykładamy na spód tortownicy (o średnicy 26 cm). Nakłuwamy widelcem, a mniejszą w tym czasie wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni.


Krok 4

masa serowa na sernik

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.  


Krok 5

masa serowa na sernik

Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy twaróg z wiaderka (lub tłusty twaróg zmielony dwukrotnie w maszynce), mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika.  


Krok 6

ubite białka na sernik

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (przez około 5-6 minut). Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dokładnie miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści.


Krok 7

sernik z brzoskwiniami

Na podpieczony, gorący spód nakładamy masę serową.  


Krok 8

brzoskwinie na sernik

Na nią dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki.


Krok 9

sernik z brzoskwiniami

Ubite białka nakładamy powoli na warstwę brzoskwiń i delikatnie wyrównujemy. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach na wierzch ciasta. Piec w temp. 160 stopniu przez 70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego!


sernik z brzoskwiniami przepis

sernik z brzoskwiniami

jak zrobic sernik z brzoskwiniami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 204

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
21 minut temu

Jaki ser Pani poleca?

Irena Smith
Irena Smith
11 dni temu

Nie bardzo rozumiem jak można tak szybko zmienić temp.ze 160 na 120, skoro piekarnik przez pewien okres czasu utrzymuje nadal wysoka temperaturę? Sporo osób posiada również piekarniki z termoobiegiem a ten wariant nie jest uwzględniony w przepisie. Prosze o odpowiedz

Emilia
Emilia
3 miesięcy temu

Piekłam pierwszy raz, wyszedł rewelacyjny 😁

inbound5648951936245192493
Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Pieczony na Wielkanoc. Wyśmienity, delikatny zniknął w mgnieniu oka.😁 🤤Z pewnością nie raz będę go piekła. Polecam ❤️❤️

IMG_20230411_212451.jpg
Barbara
Barbara
11 miesięcy temu

Sernik wychodzi bardzo dobry ale nigdy nie tworzy się beza.Zawsze podczas pieczenia znika,pomimo,że wszystko robię zgodnie z przepisem.Piekłam wiele razy i zawsze beza znika.Nie popełniam żadnego błędu.Pianę ubijam na sztywno.Gdzie jest problem?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Uwielbiam ❤️ typowy,tradycyjny w smaku sernik.

inbound2970464526120570695.jpg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Sernik wyszedł fantastyczny! Teraz mam już swój ulubiony przepis 🙂 dziękuję!

Monika
Monika
1 rok temu

Można czymś zastąpić przyprawę do sernika? Jest ona konieczna?

Angela
Angela
1 rok temu

Sernik wyszedł wysoki i przepyszny!

Aga
Aga
1 rok temu

Serniczek pycha, gościł na moim Wielkanocnym stole. Rodzina bardzo go chwaliła

inbound5875905608480004887.jpg
Angielika
Angielika
1 rok temu

Super przepis. Pierwszy raz w życiu sernik mi nie opadł

375516.jpg
Renata
Renata
2 lat temu

Baaaaardzo lubię ten sernik 🙂 brzoskwinie tu pasują idealnie

lastazja
lastazja
3 lat temu

Czy ten sernik można przygotować dzień przed podaniem? Nic się nie stanie z bezą? I jak ewentualnie go przechowywać? 🙂

Aśka
Aśka
5 lat temu

jak duża foremka ?

Elżbieta Bućkun
Elżbieta Bućkun
5 lat temu

Czy można zamiast brzoskwini dać inne owoce ( np. truskawki)?

WeronNka
WeronNka
6 lat temu

mój ulubiony! chcialam zrobic zdjecie mojego dzisiejszego wypieku, ale za szybko mi go zjedli 🙁

K.
K.
6 lat temu

To prawda, że to najlepszy sernik na swiecie <3 beza idealna mi wyszla pierwszy raz

Sernik z brzoskwiniami i kruszonka

Jak przygotować sernik z brzoskwiniami i kruszonką? Przepis jest bardzo prosty, ale jak każdy sernik wymaga czasu na upieczenie. Najpierw na jego spód przygotowujemy kruche ciasto, które podpiekamy w piekarniku. Następnie nakładamy na niego masę serową z brzoskwiniami i dodajemy bezę i kruszonkę. Całość pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min.

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami i bezą możemy przygotować zarówno na specjalną okazję, jak również w zwykły dzień jako deser do kawy. Bardzo ważny jest dobrej jakości twaróg z wiaderka – ja osobiście polecam ten firmy Wieluń lub Piątnica. Jeżeli ich użyjemy to możemy być pewni, że sernik z brzoskwiniami i bezą będzie smakował wyśmienicie.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami najczęściej przygotowuję na Święta Bożego Narodzenia. Dla mnie to istna tradycja. To klasyczne ciasto na Boże Narodzenie, które uwielbia każdy członek rodziny. Jeżeli raz je wypróbujesz to jestem pewna, że stanie się Twoim ulubionym sernikiem.

 

RozwińZwiń