CiastaCiasta ucieraneCiasta z owocamiDla dzieciDla dzieciSpecjalne okazjeSłodkości

Szybkie ciasto z porzeczkami

Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami jest naprawdę przepyszne! Wilgotne, delikatne w smaku i mięciutkie… Ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Ciasto z porzeczkami to super pomysł na pyszny weekendowy wypiek. Możesz je także przygotować bez jakiejkolwiek okazji, ponieważ wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe… Do piekarnika! Jeżeli nie przepadasz za porzeczkami, możesz je zastąpić np. malinami.

Przepis na: Szybkie ciasto z porzeczkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 370 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu np. półtłustego w kostce
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić szybkie ciasto z porzeczkami?

Jak zrobić szybkie ciasto z porzeczkami?
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C.

Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut.

Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Pod koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz wlej mleko.


ciasto porzeczkowe
Krok 2 

Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.


ciasto z czerwonymi porzeczkami
Krok 3 

Dodaj umyte porzeczki i lekko wymieszaj za pomocą trzepaczki.


przepis na ciasto z porzeczkami czerwonymi
Krok 4 

Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


ciasto z porzeczkami

Najlepsze ciasto z porzeczkami

Proste ciasto porzeczkowe

Szybkie ciasto z porzeczkami

Szybkie ciasto z porzeczkami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota
1 rok temu

Upiekłam, musiałam troszkę dłużej potrzymać w piekarniku, ale to z powodu mrożonych owoców. Ciasto wyszło przepyszne, idealne. Zniknęło praktycznie natychmiast ❤️

Martyna
1 rok temu

Witam, mnie też wyszedł trochę zakalec a trzymałam się przepisu. Tylko dużo dłużej piekłam bo po 50 min było jeszcze dość mokre w środku.

Gal Anonim
1 rok temu

Mi też wyszedł zakalec, może dodane było trochę za dużo owoców, ale też ciasto było tak gęste, że trzeba było dolać trochę więcej mleka niż w przepisie, następnym razem upiekę je w kokilkach do babeczek, to na pewno wyjdzie 🙂
Pozdrawiam

Małgorzata Melińska
2 lat temu

dzień dobry, robiłam to ciasto – i w smaku wszystko ok tylko co mogłoby być powodem , że owocki opadły mi na dól tworząc jakby zakalec. Nie tak ja u Ciebie porozrzucane po cieście.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Małgorzata Melińska

Dzien dobry, może ciasto było za długo miksowane i było za rzadkie, dlatego owoce spadły na dół? Nie mam pojęcia co mogło być innym powodem…

Przepis na ciasto porzeczkowe

Sezon na czerwone porzeczki trwa mniej więcej od czerwca do września. W tym okresie kiedy przyjeżdżam w rodzinne strony to zawsze wykorzystuję okazję do zebrania porzeczek z działek moich dziadków i rodziców. Zwykle przygotowuję z nich jakieś ciasto porzeczkowe np. ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami, ale również często wykorzystuje je przy śniadaniach np. przy owsiance z borówkami i porzeczkami. Tym razem postanowiłam przygotować przepis na szybkie ciasto z porzeczkami. Jest na tyle proste, że nawet największy laik kulinarny poradzi sobie z jego przygotowaniem 🙂 Wychodzi lekkie, nie za słodkie i naprawdę smaczne!

Ucierane ciasto z porzeczkami

To ucierane ciasto z porzeczkami piekę zazwyczaj w zwykłej keksówce, ale również nic nie stoi na przeszkodzie abyś przygotowała ją w tortownicy. Jak zapewne zauważyłaś na zdjęciach, moje ciasto nie ma tylko owoców na wierzchu ale również dodałam czerwone porzeczki do środka ciasta. Moim zdaniem znacznie ładniej wygląda i o niebo lepiej smakuje 🙂 Wierzch natomiast udekorowałam cukrem pudrem, ale nie stoi nic na przeszkodzie, aby wymienić go na lukier. Jeżeli masz ochotę na inne szybkie ucierane ciasto z sezonowymi owocami, to polecam również sprawdzić przepis na szybkie ciasto z malinami. Jeżeli natomiast szukasz innych przepisów to zobacz również moje pozostałe przepisy kulinarne.

Back to top button