
Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami jest naprawdę przepyszne! Wilgotne, delikatne w smaku i mięciutkie… Ciężko poprzestać na jednym kawałku!
Ciasto z porzeczkami to super pomysł na pyszny weekendowy wypiek. Możesz je także przygotować bez jakiejkolwiek okazji, ponieważ wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe… Do piekarnika! Jeżeli nie przepadasz za porzeczkami, możesz je zastąpić np. malinami.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut. Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Pod koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz wlej mleko.
Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Dodaj umyte porzeczki i lekko wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Przepis na: Szybkie ciasto z porzeczkami
Składniki:
Jak zrobić szybkie ciasto z porzeczkami?
Upiekłam, musiałam troszkę dłużej potrzymać w piekarniku, ale to z powodu mrożonych owoców. Ciasto wyszło przepyszne, idealne. Zniknęło praktycznie natychmiast ❤️
Witam, mnie też wyszedł trochę zakalec a trzymałam się przepisu. Tylko dużo dłużej piekłam bo po 50 min było jeszcze dość mokre w środku.
Mi też wyszedł zakalec, może dodane było trochę za dużo owoców, ale też ciasto było tak gęste, że trzeba było dolać trochę więcej mleka niż w przepisie, następnym razem upiekę je w kokilkach do babeczek, to na pewno wyjdzie 🙂
Pozdrawiam
dzień dobry, robiłam to ciasto – i w smaku wszystko ok tylko co mogłoby być powodem , że owocki opadły mi na dól tworząc jakby zakalec. Nie tak ja u Ciebie porozrzucane po cieście.
Dzien dobry, może ciasto było za długo miksowane i było za rzadkie, dlatego owoce spadły na dół? Nie mam pojęcia co mogło być innym powodem…