Opis przepisu
Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami i lukrem porzeczkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jego wilgotna i delikatna struktura dosłownie rozpływa się w ustach, a soczyste porzeczki dodają mu niezwykłego charakteru. Trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejny kawałek! Ja skorzystałam z czerwonych porzeczek, ale równie dobrze możesz użyć czarnych.
To doskonały pomysł na pyszny wypiek na weekend, który zachwyci rodzinę lub gości. W dodatku, ciasto z porzeczkami jest tak proste w przygotowaniu, że możesz cieszyć się nim bez względu na okazję. Wystarczy kilka składników i gotowe – ciasto już wkrótce będzie pieczone w piekarniku!
Jeśli nie przepadasz za porzeczkami, bez obaw – z powodzeniem możesz zastąpić je ulubionymi owocami, takimi jak maliny czy inne owoce sezonowe. Ciesz się tym przepysznym wypiekiem i daj się porwać jego wyjątkowemu smakowi, który z pewnością zyska uznanie wszystkich łasuchów wokół!
Przepis na: Szybkie ciasto z porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g twarogu np. półtłustego w kostce
- 120 ml oleju
- 340 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- 100 g czerwonych porzeczek
Lukier porzeczkowy:
- 50 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki cukru pudru
Zobacz również:
Szybkie ciasto z porzeczkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Nastaw piekarnik do temp. 170 stopni C.
Jajka (4 szt) w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem (120 g) na jasny puch przez 4-5 minut.
Masa jajeczna ma być jasna, puszysta.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub przygotować lukier porzeczkowy (przepis poniżej).
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Krok 12
Szukasz podobnych wypieków? W takim razie zachęcam Cię do przejrzenia moich innych ciast z owocami sezonowymi.
Koniecznie pochwal się swoim ciastem z porzeczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Pani Asiu, czy do ciasta moge dodać mrożone porzeczki czy lepiej je wcześniej rozmrozić i osuszyć? Dziękuje i pozdrawiam
Rozmrozić i osuszyć 😛
Czy można wymienić zwykły ser na taki z wiaderka do serników?
Można 🙂
Dziękuję
💋
Ciacho mega sztosik :D. Szczerze mówiąc nie liczyłam że będzie tak dobre, co prawda nie przepadam za porzeczkami wiec dodałam maliny, nie ukrywał wyszło genialne 🙂
Bardzo mi miło to czytać 🙂 Może uda się nastepnym razem pochwalić się fotką wypieku 😛
Tym razem z borówkami
Rewelacja! 🙂 Smacznego.
Fajnie wygląda z tym różowym lukrem 🙂 Zabieram się do pieczenia 🙂
Super ❤️ Życzę udanych wypieków w takim razie 🙂
To ciasto jest absolutnie pyszne! Na pewno będę je robić częściej. ❤️
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Bardzo dobre ciacho
Super, smacznego 🙂 Pięknie ciacho wyrosło, tylko lukier chyba troszkę za rzadki wyszedł 🙂
To moje ulubione ciasto z porzeczkami! Polecam gorąco wszystkim wielbicielom porzeczek.
Bardzo się cieszę, że tak przypadło do gustu ❤️
To ciasto jest pyszne! Bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje obłędnie.
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Upiekłam, musiałam troszkę dłużej potrzymać w piekarniku, ale to z powodu mrożonych owoców. Ciasto wyszło przepyszne, idealne. Zniknęło praktycznie natychmiast ❤️