Ciasta ucieraneCiasta z owocamiSłodkości

Szybkie ciasto z porzeczkami

Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami jest naprawdę przepyszne! Wilgotne, delikatne w smaku i mięciutkie… Ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Ciasto z porzeczkami to super pomysł na pyszny weekendowy wypiek. Możesz je także przygotować bez jakiejkolwiek okazji, ponieważ wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe… Do piekarnika! Jeżeli nie przepadasz za porzeczkami, możesz je zastąpić np. malinami.

Przepis na: Szybkie ciasto z porzeczkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 370 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu np. półtłustego w kostce
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić szybkie ciasto z porzeczkami?

Jak zrobić szybkie ciasto z porzeczkami?
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C.

Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut.

Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Pod koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz wlej mleko.


ciasto porzeczkowe
Krok 2 

Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.


ciasto z czerwonymi porzeczkami
Krok 3 

Dodaj umyte porzeczki i lekko wymieszaj za pomocą trzepaczki.


przepis na ciasto z porzeczkami czerwonymi
Krok 4 

Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.


ciasto z porzeczkami

Najlepsze ciasto z porzeczkami

Proste ciasto porzeczkowe

Szybkie ciasto z porzeczkami

Szybkie ciasto z porzeczkami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na ciasto porzeczkowe

Sezon na czerwone porzeczki trwa mniej więcej od czerwca do września. W tym okresie kiedy przyjeżdżam w rodzinne strony to zawsze wykorzystuję okazję do zebrania porzeczek z działek moich dziadków i rodziców. Zwykle przygotowuję z nich jakieś ciasto porzeczkowe np. ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami, ale również często wykorzystuje je przy śniadaniach np. przy owsiance z borówkami i porzeczkami. Tym razem postanowiłam przygotować przepis na szybkie ciasto z porzeczkami. Jest na tyle proste, że nawet największy laik kulinarny poradzi sobie z jego przygotowaniem 🙂 Wychodzi lekkie, nie za słodkie i naprawdę smaczne!

Ucierane ciasto z porzeczkami

To ucierane ciasto z porzeczkami piekę zazwyczaj w zwykłej keksówce, ale również nic nie stoi na przeszkodzie abyś przygotowała ją w tortownicy. Jak zapewne zauważyłaś na zdjęciach, moje ciasto nie ma tylko owoców na wierzchu ale również dodałam czerwone porzeczki do środka ciasta. Moim zdaniem znacznie ładniej wygląda i o niebo lepiej smakuje 🙂 Wierzch natomiast udekorowałam cukrem pudrem, ale nie stoi nic na przeszkodzie, aby wymienić go na lukier. Jeżeli masz ochotę na inne szybkie ucierane ciasto z sezonowymi owocami, to polecam również sprawdzić przepis na szybkie ciasto z malinami. Jeżeli natomiast szukasz innych przepisów to zobacz również moje pozostałe przepisy kulinarne.

Close