
Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami jest naprawdę przepyszne! Wilgotne, delikatne w smaku i mięciutkie… Ciężko poprzestać na jednym kawałku!
Ciasto z porzeczkami to super pomysł na pyszny weekendowy wypiek. Możesz je także przygotować bez jakiejkolwiek okazji, ponieważ wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe… Do piekarnika! Jeżeli nie przepadasz za porzeczkami, możesz je zastąpić np. malinami.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut. Gdy masa będzie puszysta, a cukier dobrze rozbity, wtedy dodaj olej oraz twaróg i miksuj na małych obrotach miksera przez 2 minuty. Pod koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz wlej mleko. Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj umyte porzeczki i lekko wymieszaj za pomocą trzepaczki. Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do keksówki, a wierzch wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.Przepis na: Szybkie ciasto z porzeczkami
Składniki:
Jak zrobić szybkie ciasto z porzeczkami?