Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

5/5 (2 ocen)
Klasyczny przepis na ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami. Uwielbiam jego słodki, a zarazem lekko kwaśny smak tego ucieranego placuszka!
Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

Owocowych wariacji ciąg dalszy. Bardzo lubię dodawać kwaśne owoce do ciasta, a w moim ogródku zaczęły się pojawiać jeżyny (Czarnica) więc postanowiłam, że zrobię taki słodko-kwaśny ucierany  placuszek. Żeby nie było tak kwaśno to dodałam standardową słodką kruszonkę. Efekt moich wypocin wyszedł super tylko szkoda że tak szybko zniknął z talerzy. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu a wychodzi puszyste i dzięki kwaśnym owocom nie jest takie słodkie lecz takie w sam raz.

Przepis na: Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kostki rozpuszczonej margaryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag jeżyn
  • 10 dag porzeczek czarnych i czerwonych

Kruszonka:

  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 90 g margaryny
Wyślij emailem

Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami - przepis krok po kroku

Krok 1

Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

Ciasto uciera się dość szybko (łącznie zajmuje do 10 minut) więc włączamy już piekarnik na 170 stopni. Oddzielamy żółka od białek. Mikserem ubijamy w wysokim naczyniu białka, dodajemy do nich żółtka.  Dodajemy cukier  i miksujemy aż nie będzie słychać ubijających się kryształków cukru.


Krok 2

Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

Dodajemy resztę składników mieszając na mniejszych obrotach miksera, na końcu rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .


Krok 3

Ciasto ucierane

Wylewamy ciasto do foremki.  Układamy na nim owoce.


Krok 4

Ciasto ucierane z jeżynami

Kruszonka: Wrzucamy do wyższego naczynia wszystkie składniki i miksujemy dosłownie 5-10 sekund aby składniki się tylko delikatnie połączyły, obsypujemy kruszonką ciasto. Jeżeli za długo będziemy miksować to składniki się połączą w gęstą masę i wtedy też nic się nie dzieje bo wystarczy wtedy łyżeczką nałożyć na owoce. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach do tzn suchego patyczka. Smacznego!



Ciasto ucierane z porzeczkami

Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments