Opis przepisu
Wiśniowa góra lodowa to warstwowe ciasto na kakaowym biszkopcie. Przełożone domowym kremem budyniowym oraz warstwą galaretki z wiśniami smakuje naprawdę wybornie. Jest pracochłonne, tak jak każde inne wielowarstwowe, ale jego smak to wynagradza.
Ciasto góra lodowa
Według mnie wygląda bardzo efektownie i ciekawie! Sprawdzi się świetnie na różnych uroczystościach rodzinnych czy na święta Bożego Narodzenia. Nie jest za słodkie, lecz takie w sam raz. Zanim zabierzesz się za jego przygotowanie to koniecznie przeczytaj dokładnie cały przepis.
Przepis na: Wiśniowa góra lodowa
Porady na start
Wiśniowa góra lodowa jest naprawdę wyborna i bardzo efektowna. Jest także nieco pracochłonna, ale jej smak wszystko wynagradza. Do jej przygotowania będzie potrzebna większa foremka – ja użyłam kwadratowej w rozmiarze 28 x 28 cm, a i tak ciasto wyszło całkiem wysokie. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Jeśli chcesz to pomiń w przepisie herbatniki – tylko wtedy na dolny blat biszkoptu nałóż warstwę galaretki z wiśniami, 2/3 kremu budyniowego, biszkopt i pozostały krem (1/3). Wydaje mi się, że w takim wypadku ciasto powinno się też ładniej kroić niż w zaprezentowanym poniżej składaniu w całość.
Tak tylko podpowiem, że najlepiej sobie pierwszego dnia zrobić domowy budyń waniliowy oraz upiec biszkopt, a następnego dnia dokończyć – przygotować galaretkę, złożyć ciasto w całość i chłodzić przez 3-4 godziny przed rozkrojeniem.
Równie dobrze można zrobić całość w ten sam dzień – tylko zacząć rano, a pod wieczór złożyć w całość.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 nieco czubata łyżka ciemnego kakao
Galaretka z wiśniami:
- 2 galaretki wiśniowe
- 700 ml wrzątku
- 400 g wiśni, np. mrożonych lub malin
Waniliowy krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 4 żółtka
- 180 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 220 g mąki pszennej
- 200 g masła
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- opcjonalnie 80 ml śmietanki kremówki 30% oraz 100 g czekolady białej
Dodatkowo:
- poncz do biszkopta: 50 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny lub sok z wiśni (rozmrożonych)
- 200 g herbatników maślanych
- opakowanie małych, okrągłych biszkoptów ok. 150 g
Zobacz również:
Ciasto wiśniowa góra lodowa krok po kroku:
Krok 1
Wiśniowa góra lodowa to ciasto, które zaczynamy od przygotowania biszkoptu kakaowego oraz domowego kremu budyniowego waniliowego.
Polecam przeczytać powyżej zawarte – porady na start!
Biszkopt kakaowy
Użyłam standardowej szklanki o pojemności 250 ml.
Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek (łącznie potrzebujemy 5 dużych jajek). W misce miksujemy białka ze szczyptą soli przez 2-3 minuty na wysokich obrotach miksera. Powinna powstawać już biała, puszysta piana i teraz wsypujemy łyżka po łyżce cukru – cały czas miksujemy na wysokich obrotach miksera do powstania sztywnej piany (to powinno zająć około 6-7 minut). Dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach dosłownie przez 15 sekund.
Krok 2
Wsypujemy przesiane sypkie składniki – mąkę pszenną tortową np. typ 400-450 (około 1/2 szklanki), skrobię (1/4 szklanki) oraz extra ciemne kakao (1 nieco czubata łyżka). Uprzedzam pytania w komentarzach – nie ma potrzeby dodawania proszku do pieczenia, bo dobrze przygotowany biszkopt rośnie pięknie na samych ubitych jajkach.
Krok 3
Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki, jedynie do połączenia się składników.
Krok 4
Ciasto przelewamy do foremki, moja 28 x 28 cm (można wyłożyć papierem do pieczenia, ale ja jedynie delikatnie ją natłuściłam i oprószyłam. Biszkopt kakaowy pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Od razu wyciągamy z piekarnika.
Krok 5
Gdy całkowicie wystygnie, wtedy dzielimy biszkopt na dwa równe blaty. Ja używam noża strunowego z ząbkami, aby równiutko przedzielać biszkopty (czy inne ciasta). Można je delikatnie naponczować wodą z cytryną lub sokiem z rozmrożonych wiśni.
Krok 6
Krem budyniowy
Do garnka wlewamy 800 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 4 żółtka z cukrem (200 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), mąką pszenną (220 g), oraz pozostałym mlekiem (200 ml).
Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.
Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia.
Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia na minimum 2-3 godziny.
Krok 7
Miękkie masło (200 g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową. Masło ma być miękkie, a nie roztopione czy nawet nieco płynne.
Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy.
Gotowy krem budyniowy dzielimy sobie na trzy części.
Krok 8
Na dolny blat biszkoptu nakładamy 1/3 kremu budyniowego. Delikatnie smarujemy równą warstwę. Układamy warstwę maślanych herbatników.
Krok 9
Dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Gdy będą już dość mocno tężejące, wtedy dodajemy rozmrożone wiśnie (odsączone na sitku) i całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 10
Na herbatniki nakładamy warstwę wiśniową – ona nie może być płynna, tylko na tyle stężała, aby nie wpłynęła w krem. Wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
Krok 11
Układamy drugą warstwę herbatników oraz drugą część kremu budyniowego, delikatnie go rozsmarowujemy.
Krok 12
Przykrywamy górnym blatem biszkoptu. Nakładamy pozostały krem budyniowy i delikatnie rozsmarowujemy.
Krok 13
Na wierzchu równomiernie układamy małe okrągłe biszkopciki (np. firmy Andante, które są mniejsze niż klasyczne biszkopty). Jeśli kupisz duże okrągłe biszkopty to po prostu można je przecinać na pół i układać owalną częścią do góry.
Lekko je wciskamy w krem.
Polewa czekoladowa
W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę (około 80 ml), zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej posiekaną drobno czekoladę gorzką (100-120 g) – możesz użyć zarówno gorzkiej jak i mlecznej. Gdy całkiem przestygnie, to polewamy nią wierzch biszkopcików oraz miejsca bez biszkoptów.
Krok 14
Opcjonalnie możesz zrobić tak samo z białą czekoladą – czyli rozpuścić ją w podgrzanej śmietance i oblać wierzch ciasta.
Po 3-4 godzinach po jego przechowywaniu w lodówce można je rozkroić na kawałki. Robimy to powoli i delikatnie za pomocą ostrego noża, bo ciasta wielowarstwowe nie są takie łatwe do ładnego pokrojenia.
Ciasto wiśniowa góra lodowa powinna być przechowywana w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do obejrzenia przepisu na klasyczną górę lodową – klik>>.
Komentarze
O mamo, niebo w gębie. Nawet 2 godzin nie wystało jak przyniosłam by poczęstować kolegów i koleżanki w pracy. Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
Nie wiem jak to możliwe, ale u mnie biszkopt był gotowy po 25 minutach. Taki sam wymiar blaszki. Dobrze, ze sprawdziłam, bo gdybym czekała to by się spalil 😱
Hmmm, to naprawdę bardzo dziwne, że po 25 minutach był gotowy. Nigdy tak krótko nie piekłam żadnego biszkopta 🙂
Dzisiaj robiłam krem budyniowy, bardzo wyczuwalna mąka. Smak mi przeszkadza 🙁 proponuje robić jednak budyń z torebki. Nie za dużo tej mąki w przepisie na krem budyniowy ?
Czyli za krótko był mieszany budyń skoro wyczuwalna jest mąka. Proporcje są bardzo dobre… Mi z kolei nie smkauje budyń z torebki, kwestia gustu 🙂
Czy można zwykle mleko zastąpić mlekiem bez laktozy?
Jasne 🙂
Czy robiac ciasto bez tych herbatnikow rowniez umieszczam biszkop z galaretka z wisniami do lodowki i pozniej daje krem czy mozna od razu dac krem?
Tak, również dajemy do lodówki 🙂
Przepyszne ciasto. Na pewno zagości na świątecznym stole 😀
Świetnie 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowało! 😍