Opis przepisu
Przygotowałam dla Was niesamowicie prosty deser z truskawkami. Lekki, aksamitny i pełny smaku… Wykonanie tego deseru zajmuje tylko 10 minut. Trzeba doliczyć jeszcze troszkę czasu by galaretka nieco stężała w lodówce, czy nawet zamrażalniku jeśli Wam się bardzo spieszy.
Deser z mascarpone i truskawkami
Ten pyszny deser z mascarpone i truskawkami można sobie zaserwować bez jakiejkolwiek okazji. Ja użyłam świeżych truskawek, ale jeśli macie nadmiar mrożonych, to też się one nadadzą (tylko będzie wtedy nieco inny proces ich przygotowania). Poniżej opisałam jak przygotować mus z truskawek świeżych i mrożonych.
Mój deser z truskawkami składa się z musu truskawkowego i kremu śmietankowego z mascarpone (nadaje się on równie dobrze jako krem do tortu, czy do dekoracji muffinek, babeczek, rurek itp).
Z tego przepisu wychodzą 4 większe porcje w pucharkach, ale równie dobrze możecie zrobić go w mniejszych szklaneczkach i wtedy powinno wyjść nawet 6 sztuk.
Przepis na: Prosty deser z truskawkami
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 350 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wrzątku
- kilka biszkoptów np. podłużnych
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
Zobacz również:
Jak zrobić deser z truskawkami?
Wykonanie:
Przygotowanie tego deser zaczynamy od musu truskawkowego. Możemy go wykonać ze świeżych lub mrożonych truskawek. Poniżej opiszę dwa warianty:
W przypadku truskawek świeżych: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki lub zamrażalnika aż stanie się lekko tężejąca. Truskawki blendujemy na gładki mus. Dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy przez kilka sekund do momentu połączenia się składników i powstania jednolitego musu. Wkładamy go do lodówki na 20-30 minut, aby mus nieco stężał.
W przypadku truskawek mrożonych: Nieco rozmrożone truskawki wkładamy do małego garnka. Wlewamy około 100 ml wrzątku i gotujemy przez 5-10 minut na średniej mocy palnika. Galaretkę zalewamy wrzątkiem (ok. 250 ml), mieszamy i wlewamy do gotujących się truskawek. Zdejmujemy automatycznie z ognia i przez kilka sekund blendujemy do powstania jednolitego musu. Wkładamy go do lodówki na 20-30 minut, aby mus nieco stężał.
Przygotowujemy w tym czasie krem śmietankowy z mascarpone.
Do pucharków (u mnie 4 większe pucharki na lody) dodajemy po jednym podłużnym biszkopcie (ja użyłam takich jak do tiramisu, lekko je pokroiłam nożem na mniejsze kawałki). Następnie nakładamy do każdego tężejący mus truskawkowy, ponownie po jednym posiekanym, podłużnym biszkopcie.
Wierzch udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone, posiekaną czekoladą gorzką (wystarczy 1-2 kostki), świeżą truskawką i podłużnym biszkoptem. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę czasu. Smacznego!
Komentarze
Bardzo fajny przepis
Cieszę się, że się podoba 🙂
Ale to jest fajne
Cieszę się, że się podoba 🙂