Puszyste placuszki bananowe z czekoladą

4.7/5 (223 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

placuszki bananowe z czekoladą

Puszyste placuszki z czekoladą na bazie puree z dojrzałych bananów to coś naprawdę pysznego! Są idealne na śniadanie czy kolację. Wychodzą puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Uwielbiam je polane syropem klonowym, ale równie dobrze można je zaserwować z miodem, ulubioną konfiturą czy świeżymi owocami.

Mój przepis na puszyste placuszki z czekoladą posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Na blogu znajdziecie sporo innych pysznych inspiracji na śniadanie. Najczęściej przez Was odwiedzane są placuszki bananowe, a także omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku.

Pomysł na śniadanie 

Jeśli szukasz większej ilości inspiracji śniadaniowych, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziecie kilkadziesiąt pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. Są tam propozycje na słodko jak i na słono.

Przepis na: Puszyste placuszki bananowe z czekoladą

Składniki:

Placuszki:

  • 1 duże jajko
  • 2 małe banany (dojrzałe)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • syrop klonowy lub miód
Wyślij emailem

Placuszki bananowe z czekoladą – przepis krok po kroku


Krok 1

puree z bananów

Zaczynamy od rozgniecenia bananów za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Ma powstać jednolite puree.


Krok 2

ciasto na puszyste placuszki bananowe z czekoladą

Do miski dodajemy jajko (jedna duża sztuka), a także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier (2 łyżeczki, bo moje banany były słodkie, ale jeśli wolisz to dodaj nieco więcej cukru), mąkę pszenną (260 g), olej (3 łyżki, można zastąpić roztopionym masłem), mleko (150 ml) i startą na tarce o dużych oczkach czekoladę gorzką (40 g). Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.

Nakładamy za pomocą łyżki ciasto i smażymy na suchej patelni teflonowej. Jeżeli masz starszą patelnię, to polecam użyć trochę oleju. Smażymy na małym ogniu po 2 minutki z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Po ich przygotowaniu można je podawać z syropem klonowym, miodem lub ulubioną konfiturą. Smacznego!


Puszyste placuszki bananowe z czekoladą

Puszyste placuszki z czekoladą

Puszyste placuszki z syropem klonowym

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 223

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aaa
Aaa
25 dni temu

Jest tak dużo mąki, że te placuszki nie mają szans być puszyste.

Wanda
Wanda
2 lat temu

Nasze ulubione!!

Monika
Monika
2 lat temu

Bardzo proste do zrobienia. Moim dzieciom bardzo smakują i nawet chętnie pomagają przy ich robieniu 🙂

Pyszne placki z czekoladą

Jeżeli szukasz przepisu na niestandardowe śniadanie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Z podanych proporcji wychodzi około 12 placków, a ich czas przygotowania to zaledwie 10 min. Wystarczy widelcem rozgnieść dojrzałe banany na puree, dodać pozostałe składniki na ciasto i zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Całość należy wymieszać trzepaczką i smażyć po 2 min jedną i drugą stronę.

Puszyste placuszki bananowe dla dzieci

Jeżeli szukasz śniadania dla dzieci to jestem przekonana, że te puszyste placuszki z bananów i dodatkiem czekolady będą zajadać ze smakiem! Wychodzą pyszne i delikatne, a wierzch możemy udekorować cukrem pudrem, nutellą, dżemem, plasterkami banana czy bitą śmietaną. W każdej wersji placki smakują wyśmienicie. Zobacz też inne podobne przepisy takiej jak: pancakes z czekoladą i bananowe placuszki śniadaniowe.

RozwińZwiń