Dla dzieciPlacuszkiŚniadania wegetariańskieŚniadanieŚniadanie bez chlebaSpecjalne okazjeSłodkości

Puszyste placuszki bananowe z czekoladą

Puszyste placuszki z czekoladą na bazie puree z dojrzałych bananów to coś naprawdę pysznego! Są idealne na śniadanie czy kolację. Wychodzą puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Uwielbiam je polane syropem klonowym, ale równie dobrze można je zaserwować z miodem, ulubioną konfiturą czy świeżymi owocami.

Mój przepis na puszyste placuszki z czekoladą posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Na blogu znajdziecie sporo innych pysznych inspiracji na śniadanie. Najczęściej przez Was odwiedzane są placuszki bananowe, a także omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku.

Pomysł na śniadanie 

Jeśli szukasz większej ilości inspiracji śniadaniowych, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziecie kilkadziesiąt pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. Są tam propozycje na słodko jak i na słono.

Przepis na: Puszyste placuszki bananowe z czekoladą

 Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 12

Składniki :

Placuszki:

  • 1 duże jajko
  • 2 małe banany (dojrzałe)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • syrop klonowy lub miód

Puszyste placuszki bananowe z czekoladą – przepis krok po kroku:

puree z bananów
Krok 1 

Zaczynamy od rozgniecenia bananów za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Ma powstać jednolite puree.


ciasto na puszyste placuszki bananowe z czekoladą
Krok 2

Do miski dodajemy jajko (jedna duża sztuka), a także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier (2 łyżeczki, bo moje banany były słodkie, ale jeśli wolisz to dodaj nieco więcej cukru), mąkę pszenną (260 g), olej (3 łyżki, można zastąpić roztopionym masłem), mleko (150 ml) i startą na tarce o dużych oczkach czekoladę gorzką (40 g). Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.

Nakładamy za pomocą łyżki ciasto i smażymy na suchej patelni teflonowej. Jeżeli masz starszą patelnię, to polecam użyć trochę oleju. Smażymy na małym ogniu po 2 minutki z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Po ich przygotowaniu można je podawać z syropem klonowym, miodem lub ulubioną konfiturą. Smacznego!


Puszyste placuszki bananowe z czekoladą

Puszyste placuszki z czekoladą

Puszyste placuszki z syropem klonowym

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 209

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wanda
6 miesięcy temu

Nasze ulubione!!

Monika
6 miesięcy temu

Bardzo proste do zrobienia. Moim dzieciom bardzo smakują i nawet chętnie pomagają przy ich robieniu 🙂

Pyszne placki z czekoladą

Jeżeli szukasz przepisu na niestandardowe śniadanie, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Z podanych proporcji wychodzi około 12 placków, a ich czas przygotowania to zaledwie 10 min. Wystarczy widelcem rozgnieść dojrzałe banany na puree, dodać pozostałe składniki na ciasto i zetrzeć trochę gorzkiej czekolady. Całość należy wymieszać trzepaczką i smażyć po 2 min jedną i drugą stronę.

Puszyste placuszki bananowe dla dzieci

Jeżeli szukasz śniadania dla dzieci to jestem przekonana, że te puszyste placuszki z bananów i dodatkiem czekolady będą zajadać ze smakiem! Wychodzą pyszne i delikatne, a wierzch możemy udekorować cukrem pudrem, nutellą, dżemem, plasterkami banana czy bitą śmietaną. W każdej wersji placki smakują wyśmienicie. Zobacz też inne podobne przepisy takiej jak: pancakes z czekoladą i bananowe placuszki śniadaniowe.

Back to top button