
Puszyste placuszki z czekoladą na bazie puree z dojrzałych bananów to coś naprawdę pysznego! Są idealne na śniadanie czy kolację. Wychodzą puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Uwielbiam je polane syropem klonowym, ale równie dobrze można je zaserwować z miodem, ulubioną konfiturą czy świeżymi owocami.
Mój przepis na puszyste placuszki z czekoladą posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Na blogu znajdziecie sporo innych pysznych inspiracji na śniadanie. Najczęściej przez Was odwiedzane są placuszki bananowe, a także omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku.
Pomysł na śniadanie
Jeśli szukasz większej ilości inspiracji śniadaniowych, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziecie kilkadziesiąt pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. Są tam propozycje na słodko jak i na słono.
Przepis na: Puszyste placuszki bananowe z czekoladą
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 12
Składniki :
Placuszki:
- 1 duże jajko
- 2 małe banany (dojrzałe)
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 40 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- syrop klonowy lub miód
Puszyste placuszki bananowe z czekoladą – przepis krok po kroku:
Zaczynamy od rozgniecenia bananów za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Ma powstać jednolite puree.
Do miski dodajemy jajko (jedna duża sztuka), a także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier (2 łyżeczki, bo moje banany były słodkie, ale jeśli wolisz to dodaj nieco więcej cukru), mąkę pszenną (260 g), olej (3 łyżki, można zastąpić roztopionym masłem), mleko (150 ml) i startą na tarce o dużych oczkach czekoladę gorzką (40 g). Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.
Nakładamy za pomocą łyżki ciasto i smażymy na suchej patelni teflonowej. Jeżeli masz starszą patelnię, to polecam użyć trochę oleju. Smażymy na małym ogniu po 2 minutki z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Po ich przygotowaniu można je podawać z syropem klonowym, miodem lub ulubioną konfiturą. Smacznego!
Nasze ulubione!!
Bardzo proste do zrobienia. Moim dzieciom bardzo smakują i nawet chętnie pomagają przy ich robieniu 🙂