Puszyste placuszki z czekoladą na bazie puree z dojrzałych bananów to coś naprawdę pysznego! Są idealne na śniadanie czy kolację. Wychodzą puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Uwielbiam je polane syropem klonowym, ale równie dobrze można je zaserwować z miodem, ulubioną konfiturą czy świeżymi owocami.
Mój przepis na puszyste placuszki z czekoladą posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Na blogu znajdziecie sporo innych pysznych inspiracji na śniadanie. Najczęściej przez Was odwiedzane są placuszki bananowe, a także omlety na słodko, racuchy drożdżowe z jabłkami, czy puszyste pancakes z nutellą w środku.
Pomysł na śniadanie
Jeśli szukasz większej ilości inspiracji śniadaniowych, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziecie kilkadziesiąt pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. Są tam propozycje na słodko jak i na słono.
Przepis na: Puszyste placuszki bananowe z czekoladą
Składniki:
Placuszki:
- 1 duże jajko
- 2 małe banany (dojrzałe)
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 40 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- syrop klonowy lub miód
Zobacz również:
Placuszki bananowe z czekoladą – przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Nakładamy za pomocą łyżki ciasto i smażymy na suchej patelni teflonowej. Jeżeli masz starszą patelnię, to polecam użyć trochę oleju. Smażymy na małym ogniu po 2 minutki z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Po ich przygotowaniu można je podawać z syropem klonowym, miodem lub ulubioną konfiturą. Smacznego!
Komentarze
Jest tak dużo mąki, że te placuszki nie mają szans być puszyste.
Nasze ulubione!!
Bardzo proste do zrobienia. Moim dzieciom bardzo smakują i nawet chętnie pomagają przy ich robieniu 🙂