Naleśniki i omletyŚniadanieSłodkości

Pancakes z czekoladą

Propozycja na weekendowe, leniwe śniadanko? Bezapelacyjnie prawdziwe pancakes z dodatkiem posiekanej czekolady w środku!

Pancakes wychodzą puchate, delikatne w smaku i co najważniejsze bardzo proste oraz szybkie do przygotowania. Wystarczy tylko kilka minut, aby zrobić wypasione, przepyszne śniadanie, którym podbijesz serce swojej drugiej połówki. Ciasto wystarczy zmiksować na małych obrotach miksera, jedynie do momentu powstania jednolitego, gęstego ciasta. Następnie dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę mleczną czekoladę i delikatnie zamieszać łyżką.

Pancakes

Te pyszne placuszki można podawać z wieloma dodatkami. Ja tym razem zaserwowałam je z kremem czekoladowym, jednak równie dobrze możecie je zastąpić dżemem, domową nutellą na bazie orzechów laskowych, świeżymi owocami, powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym.

Jeżeli szukasz innych przepisów na śniadaniowe placuszki to koniecznie wypróbuj puszyste pancakes z nutellą w środku, placki jogurtowe z truskawkami, puszyste placuszki z jagodami lub serniczki z patelni.

Przepis na: Pancakes z czekoladą

 Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy lub dowolny dżem

Jak zrobić pancakes?

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do większej miski. Następnie dodajemy jajka, cukier puder, olej, proszek do pieczenia, mleko. Miksujemy na małych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść gęste. Pod sam koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i mieszamy delikatnie z ciastem za pomocą łyżki. Odstawiamy ciasto na kilka minut.

Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Najlepiej na patelni do naleśników i to na małym ogniu pod przykryciem żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz, a surowe w środku.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


pancakes

pancakes

pancakes z czekoladą

pancakes przepis

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Pancakes

Szukasz sprawdzonego przepisu na leniwe, weekendowe śniadanko? Podrzucam Wam moją pyszną propozycję na pancakes z drobno posiekanymi kawałkami czekolady. Wychodzą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Domowe pancakes to szybki pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Są bardzo proste do przygotowania i znikają z talerzy w oka mgnieniu. To najlepsze pancakes jakie tylko mogą być.

Puszyste pancakes

Czym się różnią zwykłe placuszki śniadaniowe od puszystych pancakes? Przede wszystkim do usmażenia pancakes trzeba przygotować gęste ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia. Należy następnie je smażyć na małym ogniu pod przykryciem żeby ciasto miało czas na podrośnięcie w środku, a na zewnątrz nie było spalone. Idealne pancakes powinny być puchate, ładnie wyrośnięte i lekko rumiane na zewnątrz.

Placuszki

Te smaczne, domowe placuszki można podawać z różnymi dodatkami. Polecam je zaserwowałam z kremem czekoladowym, jednak możecie użyć dowolnego dżemu, domowej nutelli na bazie orzechów laskowych, czy świeżych owoców.

Jeśli tylko szukasz innych przepisów na śniadaniowe placuszki to bardzo zachęcam do wypróbowania puszystych pancakes z nutellą w środku, placków jogurtowych z truskawkami, czy puszystych placuszków z jagodami.

Close