
Szukasz przepisu na pyszne, majowe śniadanie? Polecam Ci wypróbować placki jogurtowe z truskawkami. Korzystaj z sezonu na truskawki ile wlezie! Placuszki jogurtowe są puchate, mięciutkie i delikatne w smaku. Z dodatkiem truskawek pokrojonych w plasterki są jeszcze smaczniejsze. Dużo zależy od tego czy owoce są soczyste i słodkie, wtedy smakują obłędnie.
Placki jogurtowe z truskawkami to zdecydowanie pomysł na idealne śniadanie dla całej rodziny. Czas ich wykonania to tylko 10 minut, więc możesz je przygotować zarówno w weekend jak i w tygodniu.
Przepis na: Placki jogurtowe z truskawkami
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 8-10
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g truskawek
- opcjonalnie dżem z malin Stovit
- plus olej do smażenia
Jak zrobić placki jogurtowe z truskawkami?
Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy jogurt. Mieszamy przez chwilę za pomocą rózgi kuchennej.
Dodajemy olej, proszek do pieczenia, cukier puder oraz mąkę i wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Truskawki kroimy w plasterki lub kostkę i dodajemy do masy. Całość lekko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Za pomocą łyżki nakładamy po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy pomiędzy nimi. Smażymy z obu stron na średnim lub małym ogniu.
Smacznego!