Opis przepisu
Sałatka z kalafiora jest smaczna, sycąca i niezwykle prosta do przygotowania. Pieczone, słodkie bataty pasują tu idealnie! Do tego chrupiący akcent pieczonych orzeszków ziemnych, suszone pomidory i sezam… Coś pysznego!
Sałatka z kalafiorem
Przyznam, że już dawno nie zrobiłam żadnej sałatki tak spontanicznie. Użyłam po prostu tego co miałam w lodówce i muszę się pochwalić, że w taki sposób powstała jedna z ciekawszych smakowo sałatek. Jak dla mnie palce lizać. Koniecznie ją wypróbujcie!
Przepis na: Sałatka z kalafiora
Składniki:
- ugotowany kalafior (średniej wielkości główka)
- szczypta papryki słodkiej
- większa szczypta soli i pieprzu
- 1 duży batat
- mała garść orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca
- łyżka suszonych pomidorów
- świeża kolendra
- oliwa
- łyżeczka sezamu
Zobacz również:
Sałatka z kalafiora przepis krok po kroku:
Krok 1
Będzie nam potrzebna średniej wielkości główka kalafiora. Najpierw ją myjemy, a następnie kroimy na większe różyczki, pozbywając się liści.
Jak ugotować kalafior?
Zaczynamy od jego ugotowania. Polecam przeczytać mój wpis – JAK UGOTOWAĆ KALAFIOR >>.
W zimie cena świeżego kalafiora jest niestety naprawdę wysoka, więc równie dobrze można kupić opakowanie mrożonego kalafiora – najczęściej jest już pokrojony na różyczki. Wtedy będzie potrzebne opakowanie o gramaturze około 600 g. Polecam chwilę szybciej wyciągnąć takie opakowanie z zamrażalnika żeby kalafior zdążył się nieco rozmrozić. Później postępujemy tak samo jak w przypadku wersji świeżej.
Krok 2
Ugotowany kalafior odcedzamy z wrzątku. Nastawiamy sobie już piekarnik na temperaturę 190 stopni, a w tym czasie zabieramy się za pozostałe składniki.
Krok 3
Jeśli pokroją Wam się większe kawałki batata, wtedy trzeba będzie tylko nieco wydłużyć czas pieczenia (żeby nie były surowe i zdążyły się równomiernie upiec).
Krok 4
Posypujemy całość większą szczyptą papryki słodkiej, soli oraz pieprzu. Można też skropić kilkoma kroplami oliwy. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Połowę tego czasu piekłam w funkcji gór-dół, a później użyłam funkcji grill do zrumienienia warzyw.
Krok 5
Gdy nieco przestygną, wtedy układamy różyczki kalafiora, orzeszki oraz kostki batata na dwóch talerzach. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami i kilkoma listkami świeżej kolendry. Wierzch polewamy odrobiną oliwy i posypujemy odrobiną sezamu.
Sałatka z kalafiora gotowa! Podajemy od razu po przygotowaniu.
Kalafior przepisy
Szukasz innych pomysłów z kalafiorem w roli głównej? W takim razie dobrze się składa, bo mam sporo inspiracji. Przede wszystkim zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego kremu z kalafiora. To zupa, którą mogłabym jeść codziennie! Polecam także kalafior pieczony, a także kalafior w chrupiącej panierce.
Komentarze