Sałatka z kalafiora

5/5 (19 ocen)
Ta pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania sałatka, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia! Sałatka z kalafiora z dodatkiem batatów i orzechów to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań oraz bezmięsnych potraw.

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min + gotowanie

sałatka z kalafiora

Opis przepisu

Sałatka z kalafiora jest smaczna, sycąca i niezwykle prosta do przygotowania. Pieczone, słodkie bataty pasują tu idealnie! Do tego chrupiący akcent pieczonych orzeszków ziemnych, suszone pomidory i sezam… Coś pysznego!

Sałatka z kalafiorem

Przyznam, że już dawno nie zrobiłam żadnej sałatki tak spontanicznie. Użyłam po prostu tego co miałam w lodówce i muszę się pochwalić, że w taki sposób powstała jedna z ciekawszych smakowo sałatek. Jak dla mnie palce lizać. Koniecznie ją wypróbujcie!

Przepis na: Sałatka z kalafiora

Składniki:

  • ugotowany kalafior (średniej wielkości główka)
  • szczypta papryki słodkiej
  • większa szczypta soli i pieprzu
  • 1 duży batat
  • mała garść orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca
  • łyżka suszonych pomidorów
  • świeża kolendra
  • oliwa
  • łyżeczka sezamu
Wyślij emailem

Sałatka z kalafiora przepis krok po kroku:


Krok 1

jak ugotować kalafior

Sałatka z kalafiora jest niezwykle szybka do przygotowania. Z przepisu wychodzi porcja dla dwóch osób.

Będzie nam potrzebna średniej wielkości główka kalafiora. Najpierw ją myjemy, a następnie kroimy na większe różyczki, pozbywając się liści.

Jak ugotować kalafior?

Zaczynamy od jego ugotowania. Polecam przeczytać mój wpis – JAK UGOTOWAĆ KALAFIOR >>.

W zimie cena świeżego kalafiora jest niestety naprawdę wysoka, więc równie dobrze można kupić opakowanie mrożonego kalafiora – najczęściej jest już pokrojony na różyczki. Wtedy będzie potrzebne opakowanie o gramaturze około 600 g. Polecam chwilę szybciej wyciągnąć takie opakowanie z zamrażalnika żeby kalafior zdążył się nieco rozmrozić. Później postępujemy tak samo jak w przypadku wersji świeżej.


Krok 2

ugotowany kalafior

Ugotowany kalafior odcedzamy z wrzątku. Nastawiamy sobie już piekarnik na temperaturę 190 stopni, a w tym czasie zabieramy się za pozostałe składniki.


Krok 3

krojenie batata w kostkę

Batata obieramy, kroimy w kostkę.

Jeśli pokroją Wam się większe kawałki batata, wtedy trzeba będzie tylko nieco wydłużyć czas pieczenia (żeby nie były surowe i zdążyły się równomiernie upiec).


Krok 4

kalafior, bataty i orzechy na sałatkę

Na blaszkę przekładamy ugotowane różyczki kalafiora, pokrojone bataty, a także małą garść orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca. To one nadają fajnej chrupkości sałatce, więc nie polecam ich pomijać.

Posypujemy całość większą szczyptą papryki słodkiej, soli oraz pieprzu. Można też skropić kilkoma kroplami oliwy. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Połowę tego czasu piekłam w funkcji gór-dół, a później użyłam funkcji grill do zrumienienia warzyw.


Krok 5

składniki na sałatkę z kalafiorem

Najlepiej kontrolować swój piekarnik, aby warzywa się zbytnio nie przypaliły. Czas pieczenia będzie zależny od wielkości pokrojonych warzyw.

Gdy nieco przestygną, wtedy układamy różyczki kalafiora, orzeszki oraz kostki batata na dwóch talerzach. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami i kilkoma listkami świeżej kolendry. Wierzch polewamy odrobiną oliwy i posypujemy odrobiną sezamu.

Sałatka z kalafiora gotowa! Podajemy od razu po przygotowaniu.

Kalafior przepisy

Szukasz innych pomysłów z kalafiorem w roli głównej? W takim razie dobrze się składa, bo mam sporo inspiracji. Przede wszystkim zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego kremu z kalafiora. To zupa, którą mogłabym jeść codziennie! Polecam także kalafior pieczony, a także kalafior w chrupiącej panierce.


sałatka z kalafiora

sałatka kalafiorowa

sałatka z kalafiorem

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 19

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Sałatka z kalafiorem

Kalafior to bardzo wszechstronne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów, od pieczenia, po gotowanie na wodzie lub na parze, a kończąc na smażeniu. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i pełen witamin i minerałów, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do każdej diety. Jednym ze sposobów na wykorzystanie ugotowanego kalafiora jest zrobienie sałatki z kalafiora, która jest prostym, pożywnym i pysznym dodatkiem, który jest łatwy do przygotowania. Warto też zauważyć, że kalafior jest bardzo uniwersalny. Można go używać w różnych potrawach, w tym właśnie w sałatkach. W połączeniu z innymi warzywami, owocami, orzechami czy nasionami tworzy zdrowe i smaczne kompozycje, które świetnie sprawdzają się na co dzień. W sałatce z kalafiorem, oprócz samego kalafiora, często dodaje się także inne warzywa, jak np. bataty czy paprykę. Dzięki temu, sałatka zyskuje na wartości odżywczej i smaku. Można także dodać do niej różne inne składniki, eksperymentując przy tym przy smaku i znajdując swoją ulubioną wersję.

Sałatka kalafiorowa

Chcesz zjeść coś zdrowego, ale jednocześnie pysznego? Spróbuj sałatki kalafiorowej! Ta pełna witamin i składników odżywczych sałatka to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki dodatkowi batatów i orzechów, sałatka kalafiorowa ma nie tylko świetny smak, ale też wygląda bardzo atrakcyjnie. Dodatkowo jest to też wspaniała propozycja dla wegan i wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Kalafior, jako główny składnik sałatki, to także doskonałe źródło błonnika, który wpływa korzystnie na trawienie i zapobiega zaparciom. Sałatka kalafiorowa to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub jako przystawkę do obiadu.

Pyszna sałatka z kalafiorem

Nie musisz się obawiać, że sałatka kalafiorowa będzie nudna i jednowymiarowa, ponieważ można ją dowolnie modyfikować i dostosowywać do swojego gustu. Można dodać do niej kawałki grillowanej piersi z kurczaka, pieczonego łososia czy też orzechów, aby uzyskać dodatkowy smak i chrupkość. Ta pyszna sałatka z kalafiorem to baza, którą możesz wykorzystać do tworzenia nowych, rewelacyjnych potraw.

RozwińZwiń