Opis przepisu
Kalafior w panierce to świetna przekąska imprezowa. Może stanowić także smaczny dodatek do obiadu.
Muszę przyznać, że kalafior dość często gości w mojej kuchni. Uwielbiam krem z kalafiora (to jedna z moich ukochanych zup). Jakiś czas temu robiłam pieczony kalafior i był naprawdę bardzo smaczny, o lekko orzechowym smaku. Tym razem przygotowałam coś jeszcze lepszego. Chrupiący kalafior w panierce, który mogłabym jeść codziennie. Jeśli masz ochotę to do panierki dodaj odrobinę startego parmezanu… To dopiero będzie dobre!
Kalafior pieczony w panierce można podać także z domowym sosem np. czosnkowym.
Przepis na: Kalafior w panierce
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 5 łyżek bułki tartej
Zobacz również:
Kalafior w panierce - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 6
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Podajemy z domowym sosem czosnkowym.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj chrupiące pieczarki w serowym cieście.
Komentarze
Do tej pory tylko robiłam kalafior smażony, ale taki pieczoy jest dużo lepszy 😛
Pyszna przekąska 🙂
Jak tylko opublikowałaś ten przepis na facebooku to nie mogłam się oprzeć i od razu zrobiłam, bo miałam akurat kalafior w lodówce. Pyszka!