
Kalafior w panierce to świetna przekąska imprezowa. Może stanowić także smaczny dodatek do obiadu.
Muszę przyznać, że kalafior dość często gości w mojej kuchni. Uwielbiam krem z kalafiora (to jedna z moich ukochanych zup). Jakiś czas temu robiłam pieczony kalafior i był naprawdę bardzo smaczny, o lekko orzechowym smaku. Tym razem przygotowałam coś jeszcze lepszego. Chrupiący kalafior w panierce, który mogłabym jeść codziennie. Jeśli masz ochotę to do panierki dodaj odrobinę startego parmezanu… To dopiero będzie dobre!
Kalafior pieczony w panierce można podać także z domowym sosem np. czosnkowym.
Przepis na: Kalafior w panierce
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 5 łyżek bułki tartej
Kalafior w panierce – przepis krok po kroku:
Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Najpierw go płuczemy pod zimną wodą. Następnie należy odciąć wystający głąb, a także okalające go liście. Odcinamy różyczki kalafiora.
Kalafior wrzucamy do wrzątku i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut.
W miseczce mieszamy ze sobą 2 jajka, sól (1/3 łyżeczki), paprykę czerwoną (1/3 łyżeczki) oraz zioła prowansalskie (1/3 łyżeczki).
Wystarczy wymieszać wszystko za pomocą widelca czy trzepaczki.
Różyczki kalafiora moczymy najpierw w jajku, a później w bułce tartej.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Podajemy z domowym sosem czosnkowym.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj chrupiące pieczarki w serowym cieście.
Do tej pory tylko robiłam kalafior smażony, ale taki pieczoy jest dużo lepszy 😛
Pyszna przekąska 🙂
Jak tylko opublikowałaś ten przepis na facebooku to nie mogłam się oprzeć i od razu zrobiłam, bo miałam akurat kalafior w lodówce. Pyszka!