Dania z warzywamiDla dzieciDodatki do obiaduImprezaObiadyPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski wegetariańskieSpecjalne okazjeSylwesterWarzywa na ciepło

Kalafior w panierce

Kalafior w panierce to świetna przekąska imprezowa. Może stanowić także smaczny dodatek do obiadu.

Muszę przyznać, że kalafior dość często gości w mojej kuchni. Uwielbiam krem z kalafiora (to jedna z moich ukochanych zup). Jakiś czas temu robiłam pieczony kalafior i był naprawdę bardzo smaczny, o lekko orzechowym smaku. Tym razem przygotowałam coś jeszcze lepszego. Chrupiący kalafior w panierce, który mogłabym jeść codziennie. Jeśli masz ochotę to do panierki dodaj odrobinę startego parmezanu… To dopiero będzie dobre!

Kalafior pieczony w panierce można podać także z domowym sosem np. czosnkowym.

Przepis na: Kalafior w panierce

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5 łyżek bułki tartej

Kalafior w panierce – przepis krok po kroku:

kalafior
Krok 1 

Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Najpierw go płuczemy pod zimną wodą. Następnie należy odciąć wystający głąb, a także okalające go liście. Odcinamy różyczki kalafiora.


gotowany kalafior
Krok 2 

Kalafior wrzucamy do wrzątku i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut.


Krok 3 

W miseczce mieszamy ze sobą 2 jajka, sól (1/3 łyżeczki), paprykę czerwoną (1/3 łyżeczki) oraz zioła prowansalskie (1/3 łyżeczki).


marynata do kalafiora w panierce
Krok 4 

Wystarczy wymieszać wszystko za pomocą widelca czy trzepaczki.


kalafior w bułce tartej
Krok 5 

Różyczki kalafiora moczymy najpierw w jajku, a później w bułce tartej.


kalafior w panierce z bułki tartej
Krok 6 

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Podajemy z domowym sosem czosnkowym.

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj chrupiące pieczarki w serowym cieście.


kalafior w panierce

jak przygotować kalafior w panierce?

kalafior w panierce

Przepis na kalafior w panierce

Kalafior zapiekany w chrupiącej panierce

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 274

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Edyta
4 miesięcy temu

Do tej pory tylko robiłam kalafior smażony, ale taki pieczoy jest dużo lepszy 😛

Iza
4 miesięcy temu

Pyszna przekąska 🙂

Kinga
4 miesięcy temu

Jak tylko opublikowałaś ten przepis na facebooku to nie mogłam się oprzeć i od razu zrobiłam, bo miałam akurat kalafior w lodówce. Pyszka!

Kalafior zapiekany w chrupiącej panierce

Kalafior zapiekany w piekarniku to świetny pomysł jako zdrowy dodatek do drugiego dania lub jako przekąska imprezowa. Czas przygotowania to 25-30 minut, ale większość czasu to pieczenia w piekarniku. Samo przygotowanie to zaledwie kilka minut i na pewno wyjdzie każdemu, nawet początkującemu amatorowi kuchennemu. Możesz go podawać “solo” lub z dodatkiem ulubionego sosu. Ja najczęściej podaje z sosem czosnkowym, który przygotowuję samodzielnie, ale kalafior w panierce smakuje równie dobrze z sosem BBQ lub tzatziki. Jest to na pewno fajna i mniej kaloryczna wersja niż kalafior smażony w panierce, a smakuje równie pysznie!

Przepis na kalafior w panierce

Aby przygotować kalafior w panierce musimy najpierw umyć kalafior i pokroić go w mniejsze różyczki. Gotujemy go na małym ogniu przez około 7 minut i odcedzamy za pomocą sitka lub durszlaka. Następnie w jedne miseczce przygotowujemy marynatę, która składa się z papryki czerwonej, ziół prowansalskich oraz jajek z dodatkiem soli, a w drugiej bułkę tartą. Kalafiora moczymy najpierw w marynacie, a następnie w bułce tartej i wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni.

Back to top button