Kalafior w panierce

4.9/5 (309 ocen)
Kalafior w panierce to pyszna i popularna potrawa, gdzie różyczki kalafiora są obtaczane w jajku, przyprawach i bułce tartej, a następnie pieczone. Ta chrupiąca przekąska jest doskonała jako dodatek do obiadu lub samodzielna przystawka, często podawana z różnymi sosami.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 15 min pieczenia

Kalafior w panierce przepis

Opis przepisu

Kalafior w panierce to świetna przekąska imprezowa. Może stanowić także smaczny dodatek do obiadu.

Muszę przyznać, że kalafior dość często gości w mojej kuchni. Uwielbiam krem z kalafiora (to jedna z moich ukochanych zup). Jakiś czas temu robiłam pieczony kalafior i był naprawdę bardzo smaczny, o lekko orzechowym smaku. Tym razem przygotowałam coś jeszcze lepszego. Chrupiący kalafior w panierce, który mogłabym jeść codziennie. Jeśli masz ochotę to do panierki dodaj odrobinę startego parmezanu… To dopiero będzie dobre!

Kalafior pieczony w panierce można podać także z domowym sosem np. czosnkowym.

Przepis na: Kalafior w panierce

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5 łyżek bułki tartej
Wyślij emailem

Kalafior w panierce - przepis krok po kroku


Krok 1

kalafior

Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Najpierw go płuczemy pod zimną wodą. Następnie należy odciąć wystający głąb, a także okalające go liście. Odcinamy różyczki kalafiora.


Krok 2

gotowany kalafior

Kalafior wrzucamy do wrzątku i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut.


Krok 3

W miseczce mieszamy ze sobą 2 jajka, sól (1/3 łyżeczki), paprykę czerwoną (1/3 łyżeczki) oraz zioła prowansalskie (1/3 łyżeczki).


Krok 4

marynata do kalafiora w panierce

Wystarczy wymieszać wszystko za pomocą widelca czy trzepaczki.


Krok 5

kalafior w bułce tartej

Różyczki kalafiora moczymy najpierw w jajku, a później w bułce tartej.


Krok 6

kalafior w panierce z bułki tartej

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Podajemy z domowym sosem czosnkowym.

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj chrupiące pieczarki w serowym cieście.


kalafior w panierce

jak przygotować kalafior w panierce?

kalafior w panierce

Przepis na kalafior w panierce

Kalafior zapiekany w chrupiącej panierce

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 309

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
Edyta
2 lat temu

Do tej pory tylko robiłam kalafior smażony, ale taki pieczoy jest dużo lepszy 😛

Iza
Iza
2 lat temu

Pyszna przekąska 🙂

Kinga
Kinga
2 lat temu

Jak tylko opublikowałaś ten przepis na facebooku to nie mogłam się oprzeć i od razu zrobiłam, bo miałam akurat kalafior w lodówce. Pyszka!

Kalafior zapiekany w chrupiącej panierce

Kalafior zapiekany w piekarniku to świetny pomysł jako zdrowy dodatek do drugiego dania lub jako przekąska imprezowa. Czas przygotowania to 25-30 minut, ale większość czasu to pieczenia w piekarniku. Samo przygotowanie to zaledwie kilka minut i na pewno wyjdzie każdemu, nawet początkującemu amatorowi kuchennemu. Możesz go podawać “solo” lub z dodatkiem ulubionego sosu. Ja najczęściej podaje z sosem czosnkowym, który przygotowuję samodzielnie, ale kalafior w panierce smakuje równie dobrze z sosem BBQ lub tzatziki. Jest to na pewno fajna i mniej kaloryczna wersja niż kalafior smażony w panierce, a smakuje równie pysznie!

Przepis na kalafior w panierce

Aby przygotować kalafior w panierce musimy najpierw umyć kalafior i pokroić go w mniejsze różyczki. Gotujemy go na małym ogniu przez około 7 minut i odcedzamy za pomocą sitka lub durszlaka. Następnie w jedne miseczce przygotowujemy marynatę, która składa się z papryki czerwonej, ziół prowansalskich oraz jajek z dodatkiem soli, a w drugiej bułkę tartą. Kalafiora moczymy najpierw w marynacie, a następnie w bułce tartej i wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni.

RozwińZwiń