Uwielbiam racuchy z jabłkami czy twarogiem, jednak tym razem postanowiłam przygotować je z innym dodatkiem. Padło na racuchy drożdżowe z truskawkami oprószone cukrem pudrem… Coś pysznego! Mięciutkie, delikatne w smaku i do tego niesamowicie smaczne.
Racuchy drożdżowe
Racuchy z truskawkami to pyszne, letnie placuszki, które najlepiej smakują na ciepło zaraz po ich usmażeniu. Jak dla mnie najlepiej smakują wraz ze szklanką mleka!
Przepis na: Racuchy drożdżowe z truskawkami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 100-150 g truskawek lub malin
Zobacz również:
Jak zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami?
Krok 1
Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wymieszać. Truskawki umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem.
Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Krok 2
Komentarze