Ciasta drożdżoweŚniadanieSłodkości

Racuchy drożdżowe z truskawkami

Uwielbiam racuchy z jabłkami czy twarogiem, jednak tym razem postanowiłam przygotować je z innym dodatkiem. Padło na racuchy drożdżowe z truskawkami oprószone cukrem pudrem… Coś pysznego! Mięciutkie, delikatne w smaku i do tego niesamowicie smaczne.

Racuchy z truskawkami to pyszne, letnie placuszki, które najlepiej smakują na ciepło zaraz po ich usmażeniu. Jak dla mnie najlepiej smakują wraz ze szklanką mleka!

Przepis na: Racuchy drożdżowe z truskawkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml letniej wody

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 100-150 g truskawek lub malin

Jak zrobić racuchy drożdżowe z truskawkami?

Ciasto na racuchy drożdżowe
Krok 1 

Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.

Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wymieszać. Truskawki umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem.

Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 


Krok 2 

Przygotować szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem), z obu stron na złoty kolor. Gotowe oprószyć lekko cukrem pudrem. 


racuchy drożdżowe z truskawkami

racuchy drożdżowe z truskawkami

racuchy z truskawkami

placuszki z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close