FitŚniadanie

Bananowe placuszki owsiane

Bananowe placuszki owsiane to pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, deser czy przekąskę do pracy, szkoły. Ich wykonanie nie wymaga nawet użycia miksera. Wystarczy dojrzałego banana rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać całość za pomocą łyżki. To naprawdę proste placuszki owsiane! Do ich usmażenia wystarczy mała ilość np. oleju kokosowego. Można je podawać bez jakichkolwiek dodatków. Ja delikatnie oprószyłam je cukrem pudrem i podałam z czerwonymi porzeczkami i dżemem z truskawek.

Wychodzi z przepisu 6 placków.

Przepis na: Bananowe placuszki owsiane

  Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 40 g mąki pszennej
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • dżem z truskawek Stovit
  • odrobina cukru pudru do oprószenia
  • garść porzeczek czerwonych

bananowe placuszki owsiane
Krok 1

W misce blendujemy za pomocą widelca dojrzałego banana. Następnie mieszamy jajko, płatki, mąkę oraz cynamon.


Przepis na Bananowe placuszki owsiane
Krok 2 

Nakładamy na rozgrzaną patelnię w kształt okrągłych placuszków i smażymy z obu stron. Podajemy ze świeżymi owocami i ulubionym dżemem.


placki owsiane z bananem

placki owsiane z bananem

Bananowe placuszki owsiane

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Jak zrobić bananowe placuszki owsiane

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i dlatego bardzo ważne jest co będzie się na niego składać. Danie powinno być zdrowe, sycące i szybkie do przygotowania – nie ma co ukrywać, że rano najczęściej mamy mało czasu 🙂 Jednym z moich ulubionych dań są bananowe placuszki owsiane. Nadają się swietnie zarówno na śniadanie, jak również na przekąskę do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują z owocami!

Close