
Bananowe placuszki owsiane to pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, deser czy przekąskę do pracy, szkoły. Ich wykonanie nie wymaga nawet użycia miksera. Wystarczy dojrzałego banana rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać całość za pomocą łyżki. To naprawdę proste placuszki owsiane! Do ich usmażenia wystarczy mała ilość np. oleju kokosowego. Można je podawać bez jakichkolwiek dodatków. Ja delikatnie oprószyłam je cukrem pudrem i podałam z czerwonymi porzeczkami i dżemem z truskawek.
Wychodzi z przepisu 6 placków.
Przepis na: Bananowe placuszki owsiane
Łącznie: 10 min
Składniki:
- 60 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 jajko
- 1 banan
- 40 g mąki pszennej
- szczypta cynamonu
Dodatkowo (opcjonalnie):
- dżem z truskawek Stovit
- odrobina cukru pudru do oprószenia
- garść porzeczek czerwonych
W misce blendujemy za pomocą widelca dojrzałego banana. Następnie mieszamy jajko, płatki, mąkę oraz cynamon.
Nakładamy na rozgrzaną patelnię w kształt okrągłych placuszków i smażymy z obu stron. Podajemy ze świeżymi owocami i ulubionym dżemem.
awsze robiłam bez płatków, dzisiaj testuję wersję z płatkami.