
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest wybitnie smaczny. Lekko kokosowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Co najważniejsze nie opada, a także nie pęka. Ja swoje serniki ostatnimi czasy robię w taki sposób, że nie ubijam osobno piany z białek, lecz dodaję do masy serowej całe jaja. Ważne jest również, aby nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia sernika.
Przepis na: Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 70 min
Łącznie: 140 min
Składniki :
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g zimnego masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 3 łyżki kakao extra ciemnego
- 2-3 łyżki śmietany 18 %
Masa serowa:
(składniki koniecznie muszą być w temp. pokojowej)
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 170 g cukru
- 50 g masła (miękkiej)
- 40 g budyniu waniliowego
- 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 4 duże jajka
- 2 białka (które zostały z ciasta)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
- opcjonalnie 2 łyżki dżemu np. ananasowego
- niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, ręcznie zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je od razu na dwie kulki. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy pierwszą część ciasto na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę (u mnie kwadratowa 24 x 24 cm), lekko dociskamy palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie w misie miksera dodajemy miękkie masło oraz cukier. Ubijamy na jasny puch. Następnie dodajemy twaróg sernikowy oraz budyń miksujemy. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo jajka. Pod koniec wsypujemy wiórki kokosowe, opcjonalnie dżem czy likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.
Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Inspiracja – przepis z bloga Moje wypieki (klik)
Robiłam i przyznam, że bardzo dobry
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂
O n wszystko już zrobiłam a teraz szukam
informacji co zrobić z tymi 2 białkami. Wlać je, ubić czy zapomnieć o nich. W przepisie cisza. Co mam z nimi zrobić? Porażka.
Białka, które zostały z kruchego ciasta dodajemy po prostu do masy serowej wraz z 4 jajkami.
Witam do sernika dodać liker lub dżem.
Tych 2 rzeczy nie dodawać? Albo jedno albo drugie?
Słowo opcjonalnie oznacza, że można dodać, ale nie trzeba 🙂 To nie znaczy, że nalezy dodać albo dżem albo likier. To są po prostu składniki dodatkowe, które nie są niezbędne do masy serowej.
Zrobiłam wizualnie piękny i jak na zdjęciach. Ale wydaje się wszystkim za mało słodki. Ilość cukru jest właściwa tylko ja tak mam??? (nawet analizowałam czy z pewnością go dodawałam ?
Upieklam wczoraj i to byl jeden z lepszych sernikow jakie upieklam.
Pyszny klasyk:)
Mam pytanie czy budyń gotujemy czy dodajemy sam proszek?
Oczywiście, że wsypać. W opisie nie ma żadnej mowy o tym, że gotujemy budyń na mleku 🙂
Jaki boski serniczek w smaku!
Cudowny <3 Uwielbiam od dziecka 🙂
Jesteśmy wielbicielkami serników i kokosa, więc to połączenie jest boskie 😀