CiastaPrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest wybitnie smaczny. Lekko kokosowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Co najważniejsze nie opada, a także nie pęka. Ja swoje serniki ostatnimi czasy robię w taki sposób, że nie ubijam osobno piany z białek, lecz dodaję do masy serowej całe jaja. Ważne jest również, aby nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia sernika.

Przepis na: Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 70 min  Łącznie: 140 min

Składniki :

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kakao extra ciemnego
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %

Masa serowa:

(składniki koniecznie muszą być w temp. pokojowej)

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 170 g cukru
  • 50 g masła (miękkiej)
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 4 duże jajka
  • 2 białka (które zostały z ciasta)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
  • opcjonalnie 2 łyżki dżemu np. ananasowego
  • niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)

Sernik piernikowy
Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, ręcznie zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je od razu na dwie kulki. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy pierwszą część ciasto na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę (u mnie kwadratowa 24 x 24 cm), lekko dociskamy palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie w misie miksera dodajemy miękkie masło oraz cukier. Ubijamy na jasny puch. Następnie dodajemy twaróg sernikowy oraz budyń miksujemy. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo jajka. Pod koniec wsypujemy wiórki kokosowe, opcjonalnie dżem czy likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. 


Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Inspiracja – przepis z bloga Moje wypieki (klik)

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 235

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
15 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dominika
4 miesięcy temu

Robiłam i przyznam, że bardzo dobry

Dagmara Sidorowicz
6 miesięcy temu

O n wszystko już zrobiłam a teraz szukam
informacji co zrobić z tymi 2 białkami. Wlać je, ubić czy zapomnieć o nich. W przepisie cisza. Co mam z nimi zrobić? Porażka.

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Dagmara Sidorowicz

Białka, które zostały z kruchego ciasta dodajemy po prostu do masy serowej wraz z 4 jajkami.

Malwina
1 rok temu

Witam do sernika dodać liker lub dżem.
Tych 2 rzeczy nie dodawać? Albo jedno albo drugie?

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Malwina

Słowo opcjonalnie oznacza, że można dodać, ale nie trzeba 🙂 To nie znaczy, że nalezy dodać albo dżem albo likier. To są po prostu składniki dodatkowe, które nie są niezbędne do masy serowej.

Marzena Nawala
2 lat temu

Zrobiłam wizualnie piękny i jak na zdjęciach. Ale wydaje się wszystkim za mało słodki. Ilość cukru jest właściwa tylko ja tak mam??? (nawet analizowałam czy z pewnością go dodawałam ?

Kasienka
4 lat temu

Upieklam wczoraj i to byl jeden z lepszych sernikow jakie upieklam.

Cukry Proste
4 lat temu

Pyszny klasyk:)

Agnieszka Myszak
4 lat temu

Mam pytanie czy budyń gotujemy czy dodajemy sam proszek?

4 lat temu
Odpowiedź do  Agnieszka Myszak

Oczywiście, że wsypać. W opisie nie ma żadnej mowy o tym, że gotujemy budyń na mleku 🙂

Marcelinka
4 lat temu

Jaki boski serniczek w smaku!

Kulinarne Inspiracje Futki
4 lat temu

Cudowny <3 Uwielbiam od dziecka 🙂

Jesteśmy wielbicielkami serników i kokosa, więc to połączenie jest boskie 😀

Back to top button