Ciasta drożdżoweDania jarskieObiadySłodkości

Przepis na racuchy ze śliwkami

Nie ukrywam, że chodziły za mną takie pulchniutkie racuchy drożdżowe. No i od dawna! Dlatego postanowiłam je przygotować wraz z owocami, na które jest teraz sezon. Ten przepis na racuchy ze śliwkami z pewnością Wam przypadnie do gustu. Ich wierzch koniecznie trzeba oprószyć cukrem pudrem… Takie mi smakują najbardziej!

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe najczęściej robię z jabłkami (przepis klik). Jeśli kończą mi się drożdże to przygotowuję ich wersję, tylko, że na bazie proszku do pieczenia (przepis klik). Uwielbiam takie puchate, mięciutkie placki na jarski obiad lub kolację. Zajadałam się nimi w dzieciństwie aż mi się uszy trzęsły.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na racuchy ze śliwkami. Z pewnością Ci posmakują! Połączenie delikatnego ciasta drożdżowego wraz z soczystymi śliwkami to strzał w dziesiątkę.

Przepis na: Przepis na racuchy ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 370 ml letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 5-6 śliwek np. węgierek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Racuchy przepis – krok po kroku:

ciasto drożdżowe
Krok 1 

Ciasto drożdżowe

Używając drożdży instant nie musimy robić wcześniej rozczynu.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (520g), a także dodajemy cukier (3 płaskie łyżki), (dodatkowo opcjonalnie łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią), drożdże instant (12g), miękkie masło (2 płaskie łyżki), jajko, a także wlewamy letnie mleko (370 ml, nie może być gorące). 


placki ze śliwkami
Krok 2 

Ciasto wyrabiamy w robocie planetarnym lub mikserem z końcówką do ciast drożdżowych (hakami) przez minimum 8 minut na małych obrotach miksera. Można ewentualnie rozrobić ciasto dłońmi lub łyżką, tylko, że  wychodzi ono nieco rzadkie. Jeśli będziecie zbytnio podsypywać mąką to niestety, ale po usmażeniu, racuchy mogą wyjść twardawe.

Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Ponownie wyrabiamy ciasto.


racuchy ze śliwkami
Krok 3 

Dłonie delikatnie zwilżamy w wodzie. Formujemy placki w dłoniach i smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem) aż będą rumiane z obu stron. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!  


Przepis na racuchy

racuchy drożdżowe

Przepis na racuchy

racuchy przepis

jarski obiad

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwszy!

Jak zrobić racuchy?

Nie masz pomysłu na jarski obiad, a pierogi ruskie czy naleśniki Ci się już znudziły? To może się skusisz na pyszne racuszki? Tylko nie wiesz jak zrobić racuchy? To bardzo proste! Można je zrobić na bazie drożdży świeżych, instant lub proszku do pieczenia. Tym razem wykorzystałam drożdże suszone. Racuchy drożdżowe powinny mieć po usmażeniu mięciutkie, delikatne ciasto, więc przygotowanie prawidłowego ciasta drożdżowego jest bardzo ważne. Dość długo je wyrabiałam, więc to wpływa na kluczowy efekt smakowy jak i wizualny. Moje racuchy ze śliwkami smażę zawsze na małym lub średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem, aby ciasto miało czas na wyrośnięcie na patelni. Smażenie na dużym ogniu powoduje, że w środku racuszki będą surowe, a na zewnątrz spalone.

Racuchy ze śliwkami

Mój przepis na racuchy drożdżowe nie powinien Ci sprawić większych trudności. To naprawdę pyszny pomysł na jarski obiad dla całej rodziny. W moim domu racuchy z jabłkami lub ze śliwkami cieszą się największą popularnością. Pamiętaj, że równie dobrze możesz zrobić placki z bananami, wiśniami czy borówkami. Polecam Wam wypróbować moje racuchy z truskawkami lub pyszne racuchy z twarogiem.

Back to top button