Nie ukrywam, że chodziły za mną takie pulchniutkie racuchy drożdżowe. No i od dawna! Dlatego postanowiłam je przygotować wraz z owocami, na które jest teraz sezon. Ten przepis na racuchy ze śliwkami z pewnością Wam przypadnie do gustu. Ich wierzch koniecznie trzeba oprószyć cukrem pudrem… Takie mi smakują najbardziej!
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe najczęściej robię z jabłkami (przepis klik). Jeśli kończą mi się drożdże to przygotowuję ich wersję, tylko, że na bazie proszku do pieczenia (przepis klik). Uwielbiam takie puchate, mięciutkie placki na jarski obiad lub kolację. Zajadałam się nimi w dzieciństwie aż mi się uszy trzęsły.
Koniecznie wypróbuj mój przepis na racuchy ze śliwkami. Z pewnością Ci posmakują! Połączenie delikatnego ciasta drożdżowego wraz z soczystymi śliwkami to strzał w dziesiątkę.
Przepis na: Przepis na racuchy ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 12 g drożdży instant lub 25 g świeżych
- 3 płaskie łyżki cukru
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 370 ml letniego mleka
- 2 płaskie łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 5-6 śliwek np. węgierek
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Racuchy ze śliwkami – przepis krok po kroku:
Krok 1
Używając drożdży instant nie musimy robić wcześniej rozczynu.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (520 g), a także dodajemy cukier (3 płaskie łyżki), (dodatkowo opcjonalnie łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią), drożdże instant (12 g), miękkie masło (2 płaskie łyżki), jajko, a także wlewamy letnie mleko (370 ml, nie może być gorące).
Krok 2
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Ponownie wyrabiamy ciasto.
Krok 3
Komentarze