Opis przepisu
Podrzucam Wam pyszny przepis na śledzie w śmietanie, które stanowią świetny pomysł na przekąskę imprezową. Najczęściej przyrządzam je na Wigilię, jednak zdarza się, że przygotowuję je także podczas różnych rodzinnych uroczystości.
Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie przygotujesz w niecałe 15 minut! Wystarczy pokroić i wymieszać kilka składników – cała filozofia. Myślę, że jeżeli ogólnie lubisz filety śledziowe, to z pewnością ten przepis Ci bardzo posmakuje. Polecam je podawać ze świeżym pieczywem, a w szczególności takim z ziarnami jak np. nasiona słonecznika czy pestki dyni.
Śledzie – przepisy
Jeśli szukasz podobnych pomysłów na śledzie w roli głównej to polecam Ci wypróbować śledzie pod pierzynką (to pyszna warstwowa sałatka rybna) lub śledzie z suszonymi pomidorami. Popularne na moim blogu są także śledzie po kaszubsku.
Przepis na: Śledzie w śmietanie
Składniki:
- 6 filetów śledziowych matias
- 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- szczypta suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki śmietany lub majonezu 18%
- 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Zobacz również:
Śledzie w śmietanie - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Filety ze śledzia płuczemy pod strumieniem zimne wody. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki np. w kostkę lub małe prostokąty.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w cienkie piórka. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany koperek (lub natkę pietruszki), chrzan, majonez i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i suszone pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane śledzie w śmietanie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują po kilku godzinach.
Komentarze
PIęknie podany śledź 🙂 Przygotowałam na tegoroczną Wigilię 🙂 Dziękuję za przepis