Śledzie w śmietanie

4.8/5 (71 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + chłodzenie

Śledzie w śmietanie

Opis przepisu

Podrzucam Wam pyszny przepis na śledzie w śmietanie, które stanowią świetny pomysł na przekąskę imprezową. Najczęściej przyrządzam je na Wigilię, jednak zdarza się, że przygotowuję je także podczas różnych rodzinnych uroczystości.

Przepis na śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie przygotujesz w niecałe 15 minut! Wystarczy pokroić i wymieszać kilka składników – cała filozofia. Myślę, że jeżeli ogólnie lubisz filety śledziowe, to z pewnością ten przepis Ci bardzo posmakuje. Polecam je podawać ze świeżym pieczywem, a w szczególności takim z ziarnami jak np. nasiona słonecznika czy pestki dyni.

Śledzie – przepisy

Jeśli szukasz podobnych pomysłów na śledzie w roli głównej to polecam Ci wypróbować śledzie pod pierzynką (to pyszna warstwowa sałatka rybna) lub śledzie z suszonymi pomidorami. Popularne na moim blogu są także śledzie po kaszubsku.

Przepis na: Śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych matias
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • szczypta suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki śmietany lub majonezu 18%
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Wyślij emailem

Śledzie w śmietanie - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Filety ze śledzia płuczemy pod strumieniem zimne wody. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki np. w kostkę lub małe prostokąty.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w cienkie piórka. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany koperek (lub natkę pietruszki), chrzan, majonez i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i suszone pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowane śledzie w śmietanie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują po kilku godzinach.


Śledzie w śmietanie

sledzie w smietanie

Śledź w śmietanie z jabłkiem

przepis na śledzie w śmietanie

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 71

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena - Weekendownik
Magdalena - Weekendownik
4 lat temu

PIęknie podany śledź 🙂 Przygotowałam na tegoroczną Wigilię 🙂 Dziękuję za przepis

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Jeżeli szukasz przepisu na tradycyjnego śledzia w śmietanie to jesteś w odpowiednim miejscu 🙂 Ich przygotowanie zajmie Ci tylko 15 min, dlatego świetnie nadają się na szybką przekąskę imprezową. Najlepiej jednak smakują po kilku godzinach przechowywania w lodówce. W niektórych rejonach Polski podaje się je na wigilię, ale również można zastąpić je śledziami po kaszubsku. Śledź w śmietanie z jabłkiem jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych przekąsek na zawierających ryby. Śledź w śmietanie z jabłkiem smakuje najlepiej z dodatkiem świeżego pieczywka.

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić śledzie w śmietanie, to powyższy przepis jest właśnie dla Ciebie. Najpierw osuszamy filety ze śledzia np. za pomocą papierowego ręcznika, a następnie kroimy je w kostkę lub mniejsze prostokąty. Nasze jabłka kroimy w kostkę, cebulę w cienkie piórka, siekamy koperek i dodajemy do miski razem z chrzanem, majonezem, solą, pieprzem i opcjonalnie czosnkiem i suszonymi pomidorami. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Muszę przyznać, że wychodzą naprawdę wyśmienite! Nawet mój mąż, który nie przepada w ogóle za rybami, stwierdził że ten przepis jest po prostu pycha!

Śledzie w śmietanie z cebulą

Szczerze powiedziawszy nie przepadam za surową cebulą, dlatego że w dzieciństwie dużo chorowałam i babcia poiła mnie dużą ilością syropu z cebuli. Pewien niesmak pozostał do dzisiaj 🙂 Śledzie w śmietanie z cebulą to jedno z niewielu dań, gdzie ta surowa cebula pasuje idealnie i nie wyobrażam sobie bez niej tego dania. Śledzie w śmietanie z cebulą to zarówno świetna przekąska imprezowa, jak i prosty pomysł na kolację czy przekąskę. Jeżeli jeszcze ich nie robiłeś/robiłaś to koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

RozwińZwiń