Aromatyczny krem z dyni

4.8/5 (46 ocen)
Ta przepyszna, a zarazem prosta w przygotowaniu zupa dyniowa podbije twoje serce już od pierwszej łyżki! Wychodzi gęsta, kremowa i pełna smaku - po prostu musisz ją spróbować!

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

krem z dyni

Ten aromatyczny krem z dyni dzisiaj zrobił u mnie w domu prawdziwą furorę! Mój mąż powiedział, że gdybym prowadziła swoją restaurację to mogłabym śmiało zaserwować tą zupę jako danie popisowe. Testuje on wszystkie potrawy, które dodaję na blogu, więc dla mnie to duży komplement!

Zupa krem z dyni

Mój krem z dyni to mieszanka przeplatających się smaków. Jeśli weźmiesz łyżkę zupy do ust to przede wszystkim czuć słodycz dyni i batatów. Następnie intensywny posmak kolendry, curry, czosnku oraz mleczka kokosowego. A pod koniec pikantność dzięki papryce ostrej, a także imbirowi. No ogólnie petarda! Z pewnością będę częściej robić tą zupę i postaram się wykorzystać sezon na dynię na maksa.

Pyszna zupa krem z dyni

Uwielbiam takie jesienne, rozgrzewające zupy. Nadszedł sezon na dynię, więc podjechałam do Lidla po to warzywo (bo zazwyczaj jest tam największy wybór na różne odmiany dyni i się nie zawiodłam). Kupiłam dynię hokkaido, która po upieczeniu jest wyrazista, delikatnie słodka, a także ma piękny, intensywny kolor (zawiera więcej karotenu niż marchew). Jeśli chcecie to możecie również użyć dynię piżmową, z kolei nie polecam dyni zwyczajnej, ponieważ jest jak dla mnie bez smaku (raczej jej nie używam ani do zup, ani ciast).

Zupa z dyni krem – z jakimi dodatkami można ją podawać?

Poniżej przesyłam najpopularniejsze dodatki, które możemy spotkać w tym daniu. Można je oczywiście ze sobą łączyć:

  • grzanki z chleba lub bagietki,
  • groszek ptysiowy,
  • ugotowana ciecierzyca,
  • orzechy (np. nerkowca, włoskie lub migdały),
  • nasiona chia,
  • słonecznik,
  • pestki dyni,
  • czarnuszka,
  • zieleninka (natka pietruszki, koperek, bazylia, jarmuż itp.).

Przepis na: Aromatyczny krem z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg dyni np. hokkaido (waga przed obraniem)
  • 800 g batatów lub ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 1/3 małego selera
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżki soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę krem z dyni?


Krok 1

bulion na zupę dyniową

Zaczynamy od nastawienia bulionu. Do garnka wlewamy około 1 litra wody. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę (1 szt), pietruszkę korzeń (1 szt), seler (1/3 małej szt), starty na tarce świeży imbir (około 3-4 cm korzenia), czosnek (2 ząbki), a także sól (1/2 płaskiej łyżki), curry (1/3 łyżeczki) i pieprz (większa szczypta). Dodajemy także świeżą natkę pietruszki (można ją posiekać wtedy wyjdzie około 2 łyżek, ale bardziej Wam polecam dodać natkę w całości i później przed blendowaniem zupy ją wyciągnąć, aby krem miał nadal piękny pomarańczowy kolor). Gotujemy przez około 25-30 minut na średniej mocy palnika.


Krok 2

zupa z dyni hokkaido

W tym czasie przygotowujemy dynię i bataty. Jeśli chodzi o odmianę dyni to do zup najbardziej polecam hakkaido lub piżmową. Dynia zwyczajna mimo, że jest najczęściej spotykana w sklepach to jest mało wyrazista i najmniej słodka ze wszystkich odmian.

Ja użyłam dynię hokkaido i pokroiłam ją w kostkę (bez obierania skórki, bo później po upieczeniu schodzi ona bardzo łatwo). Bataty od razu obrałam i również pokroiłam w kostkę.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy warzywa. Można je opcjonalnie oblać delikatnie oliwą z oliwek. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (np. z termoobiegiem).


Krok 3

zupa z dyni i batatów

Wbity widelec w dynię czy bataty ma wchodzić bez jakichkolwiek problemów. Ściągamy z dyni skórkę.  


Krok 4

pyszna zupa krem z dyni

Z bulionu wyciągamy natkę pietruszki. Do większego kubka przelewamy około 300 ml bulionu i odstawiamy na bok.

Dodajemy za to upieczone bataty i dynię.  


Krok 5

zupa dyniowa krem

Wlewamy mleczko kokosowe (150 ml) oraz dodajemy śmietankę kremówkę (150 ml). 


Krok 6

zupa z dyni przepis

Dodajemy paprykę słodką (1/2 łyżeczki), paprykę ostrą (szczypta), a także posiekaną świeżą kolendrę (około 2 łyżki). Całość blendujemy. Jeśli wyjdzie Wam zbyt gęsty krem wtedy stopniowo dolewajcie bulion. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Na patelni podprażamy pestki dyni, a osobno przygotowujemy grzanki z chleba lub korzystamy ze sklepowego groszku ptysiowego.

Nakładamy krem z dyni na talerze. Podajemy z grzankami, pestkami dyni oraz świeżą kolendrą.


zupa krem z dyni z grzankami

krem z dyni

zupa dyniowa przepis

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 46

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lila
Lila
1 rok temu

Zupka przepysznaaa! ❤️ Zawsze jestem rozdarta gdy pojawiają się dynie w sklepie. Z jednej strony smuteczek, ponieważ dochodzi do mnie fakt, że za rogiem już skrada się jesień. Z drugiej strony radość, bo na obiad będzie krem z dyni, którą uwielbiam 😁 Polecam gorąco ten przepis!

Monika
Monika
1 rok temu

Co tu więcej mówić ?
Po Prostu Pycha 🧡🧡🧡

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Zupka przepyszna.

inbound3138023576951370002.jpg
Karolina
Karolina
2 lat temu

Dzisiaj testowane przy gościach, wszystkim smakowało 🙂

Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

Robiłam wczoraj, krem jest rewelacyjny!! 😁

Zupa z dyni przepis

Według mnie, najlepsze przepisy kulinarne są takie, które szybko się przygotowuje, a zarazem są smaczne, a moim zdaniem ta zupa z dyni właśnie taka jest. Naturalny smak dyni powoduje, że nie trzeba wiele, aby przygotować piękną, kremową zupę dyniową o pełnym smaku. Za wyjątkowy smak zupy i jej kremowość głównie odpowiada użyta przeze mnie śmietanka kremówka oraz mleczko kokosowe. Całość przygotowania zupy dyniowej nie powinna Ci zająć więcej niż 40 min, a uwierz mi że warto! Ponadto nie od dziś wiadomo, że zupa dyniowa jest bardzo zdrowa i rozgrzewająca, dlatego nic dziwnego, że jest to ulubiona zupa wielu osób w okresie jesienno-zimowym.

Zupa z dyni hokkaido

Ja w moim przepisie na zupę z dyni używam zazwyczaj dyni hokkaido. Ta odmiana jest według mnie najlepsza do takiej zupy, ponieważ jest wyrazista w smaku i delikatnie słodka, dzięki czemu zupa z dyni hokkaido staje się jeszcze pyszniejsza. Dodatkowo dzięki jej użyciu kolor zupy jest piękny i intensywny. Oczywiście zupa z dyni hokkaido, to nie jedyna odmiana, którą możesz użyć. Możesz wykorzystać akurat taką, jaką masz dostępną. Dla przykładu, ja czasami korzystam z dyni piżmowej oraz innych odmian, natomiast staram się unikać odmiany zwyczajnej, ponieważ dla mnie nie ma takiego intensywnego smaku i nie nadaje zupie słodyczy. Ma też dużo bledszy kolor niż jej użyty w tym przepisie odpowiednik.

Zupa dyniowa przepis

Zupa dyniowa to z całą pewnością obowiązkowa pozycja do zaserwowania jako jesienne danie. W Polsce na przestrzeni ostatnich lat, stała się bardzo popularna w okresie od września do listopada, czyli wtedy, kiedy przypada sezon na dynię. Ta smaczna zupa dyniowa powstaje na bazie bulionu warzywnego, pieczonej dyni, batatów, mleczka kokosowego, śmietanki kremówki oraz przypraw. Dodatkowo imbir nadaje jej rozgrzewającego efektu, którego poszukujemy w jesienne wieczory. Jest to również świetna zupa dyniowa dla dzieci, zwłaszcza jeżeli na koniec zblendujesz ją na aksamitny krem i podasz z ulubionymi dodatkami.

Zupa krem z dyni z grzankami

Dla mnie osobiście najlepszą wersją tej jesiennej zupy jest zupa krem z dyni z grzankami i pestkami dyni. Po prostu takie połączenie najbardziej trafia w moje gusta kulinarne. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że jest to często najbardziej kaloryczna wersja, dlatego czasami jednak zdarza mi się przyrządzać zupę krem z dyni solo, z ciecierzycą lub z groszkiem ptysiowym. Można również dodać na wierzch śmietanę do dekoracji, aby nasza zupka prezentowała się jeszcze bardziej okazale.

RozwińZwiń