Ten aromatyczny krem z dyni dzisiaj zrobił u mnie w domu prawdziwą furorę! Mój mąż powiedział, że gdybym prowadziła swoją restaurację to mogłabym śmiało zaserwować tą zupę jako danie popisowe. Testuje on wszystkie potrawy, które dodaję na blogu, więc dla mnie to duży komplement!
Zupa krem z dyni
Mój krem z dyni to mieszanka przeplatających się smaków. Jeśli weźmiesz łyżkę zupy do ust to przede wszystkim czuć słodycz dyni i batatów. Następnie intensywny posmak kolendry, curry, czosnku oraz mleczka kokosowego. A pod koniec pikantność dzięki papryce ostrej, a także imbirowi. No ogólnie petarda! Z pewnością będę częściej robić tą zupę i postaram się wykorzystać sezon na dynię na maksa.
Pyszna zupa krem z dyni
Uwielbiam takie jesienne, rozgrzewające zupy. Nadszedł sezon na dynię, więc podjechałam do Lidla po to warzywo (bo zazwyczaj jest tam największy wybór na różne odmiany dyni i się nie zawiodłam). Kupiłam dynię hokkaido, która po upieczeniu jest wyrazista, delikatnie słodka, a także ma piękny, intensywny kolor (zawiera więcej karotenu niż marchew). Jeśli chcecie to możecie również użyć dynię piżmową, z kolei nie polecam dyni zwyczajnej, ponieważ jest jak dla mnie bez smaku (raczej jej nie używam ani do zup, ani ciast).
Zupa z dyni krem – z jakimi dodatkami można ją podawać?
Poniżej przesyłam najpopularniejsze dodatki, które możemy spotkać w tym daniu. Można je oczywiście ze sobą łączyć:
- grzanki z chleba lub bagietki,
- groszek ptysiowy,
- ugotowana ciecierzyca,
- orzechy (np. nerkowca, włoskie lub migdały),
- nasiona chia,
- słonecznik,
- pestki dyni,
- czarnuszka,
- zieleninka (natka pietruszki, koperek, bazylia, jarmuż itp.).
Przepis na: Aromatyczny krem z dyni
Składniki:
- 1,5 kg dyni np. hokkaido (waga przed obraniem)
- 800 g batatów lub ziemniaków (waga przed obraniem)
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 1/3 małego selera
- 1/3 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- większa szczypta pieprzu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Zobacz również:
Jak zrobić zupę krem z dyni?
Krok 1
Krok 2
Ja użyłam dynię hokkaido i pokroiłam ją w kostkę (bez obierania skórki, bo później po upieczeniu schodzi ona bardzo łatwo). Bataty od razu obrałam i również pokroiłam w kostkę.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy warzywa. Można je opcjonalnie oblać delikatnie oliwą z oliwek. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (np. z termoobiegiem).
Krok 3
Krok 4
Dodajemy za to upieczone bataty i dynię.
Krok 5
Krok 6
Na patelni podprażamy pestki dyni, a osobno przygotowujemy grzanki z chleba lub korzystamy ze sklepowego groszku ptysiowego.
Nakładamy krem z dyni na talerze. Podajemy z grzankami, pestkami dyni oraz świeżą kolendrą.
Komentarze
Zupka przepysznaaa! ❤️ Zawsze jestem rozdarta gdy pojawiają się dynie w sklepie. Z jednej strony smuteczek, ponieważ dochodzi do mnie fakt, że za rogiem już skrada się jesień. Z drugiej strony radość, bo na obiad będzie krem z dyni, którą uwielbiam 😁 Polecam gorąco ten przepis!
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️❤️ No niestety jesień w naszym klimacie jest nieunikniona, ale faktycznie trzeba szukać pozytywnych rzeczy 🙂 Ja uwielbiam jesień ze względu na kolory liści na drzewach i nie ukrywam, że zupa dyniowa też jest tym dużym pozytywem 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Co tu więcej mówić ?
Po Prostu Pycha 🧡🧡🧡
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🧡 🙂
Zupka przepyszna.
Cieszę się, że smakuje 🙂 Dzięki za zdjęcie!
Dzisiaj testowane przy gościach, wszystkim smakowało 🙂
No to ekstra 🙂 jakiej odmiany dyni Pani użyła?
Robiłam wczoraj, krem jest rewelacyjny!! 😁
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂