Zupa grzybowa

4.6/5 (80 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Zupa grzybowa

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa… Kto mógłby jej się oprzeć? 🙂

Przepis na zupę grzybową

Domową zupę grzybową gotuję przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu. W okresie jesiennym korzystam ze świeżych grzybów, zaś w zimie ratuję się suszonymi (najczęściej z tych własnoręcznie zebranych w lesie). Sam przepis na zupę grzybową jest bardzo prosty, a sama zupa jest bardzo sycąca i smaczna. Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych zup! Najczęściej przygotowuję ją z makaronem, lecz równie dobrze możecie ją podawać z ziemniakami.

Przepis na: Zupa grzybowa

Składniki:

  • 4 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 50 g świeżych borowików lub 20 g suszonych
  • 50 g świeżych podgrzybków lub 20 g suszonych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
  • dodatkowo ugotowany osobno makaron świderki
  • magi do smaku
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę grzybową?


Wykonanie: 

Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, a także obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.

W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju pokrojone drobno pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone wcześniej we wrzątku suszone grzyby (jeżeli używasz świeżych grzybów, wtedy również należy je pokroić i podsmażyć wraz z pieczarkami). Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie wsypujemy zawartość patelni do zupy.

W kubku mieszamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% z 1/2 szklanki wywaru, wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Zupę przyprawiamy do smaku, a następnie ściągamy z palnika.

Podajemy z osobno ugotowanym makaronem np. świderkami.


Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 80

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Znikoma
Maria Znikoma
4 lat temu

wspaniały smak. z makaronem, dla mnie to smak dzieciństwa. pamiętam, jak moja ciocia, która mieszkała po sąsiedzku zawsze taką robiła.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Maria Znikoma

Cześć Mario 🙂 to mamy w takim razie podobną historię! To również mój smak dzieciństwa, tylko u mnie robi ją ciągle babcia, które po sąsiedzku mieszka na tym samym podwórku 5 metrów od domu moich rodziców 🙂

issa
issa
5 lat temu

u nas własnie grzybowa to główna zupa wigilijna, bardzo ją lubimy. Już mi zrobiłas smaku

Przepis na zupę grzybową

Domową zupę grzybową gotuję przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu. W okresie jesiennym korzystam ze świeżych grzybów, zaś w zimie ratuję się suszonymi (najczęściej z tych własnoręcznie zebranych w lesie). Sam przepis na zupę grzybową jest bardzo prosty, a sama zupa jest bardzo sycąca i smaczna. Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych zup! Najczęściej przygotowuję ją z makaronem, lecz równie dobrze możecie ją podawać z ziemniakami.

Zupa grzybowa

Tak naprawdę, to nie jestem wielką fanką samodzielnego zbierania grzybów w lesie. Jednak zawsze w mojej rodzinie znajdzie się osoba, która je nazbiera w dużych ilościach, a następnie się nimi podzieli. Jeśli w moje ręce wpadną świeże grzyby to od razu zaczynam się zastanawiać co z nich dobrego przygotować. Najczęściej wykorzystuję je do zrobienia domowego sosu grzybowego, który pasuje idealnie do wielu potraw.

Zupa grzybowa przepis

Ten przepis na zupę grzybową jest naprawdę sprawdzony wielokrotnie. Zmieniają się w niej w sumie tylko grzyby jakie mam obecnie w swoim posiadaniu. Najczęściej korzystam ze świeżych podgrzybków lub borowików. Ze względu na dostępność prze cały rok, dodaję zazwyczaj także pieczarki.

Świąteczna zupa grzybowa

Wiem, że sporo osób przygotowuje ją również na Święta Bożego Narodzenia jako jedno z dań wigilijnych. Jako główną zupę świąteczną uważa się czerwony barszcz z uszkami, ale na drugi dzień Świąt taka zupka grzybowa jest u nas jak najbardziej mile widziana. Jeżeli szukasz świetnych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam Ci wypróbować pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbków wigilijnych z kaszą i grzybami.

RozwińZwiń