Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa… Kto mógłby jej się oprzeć? 🙂
Przepis na zupę grzybową
Domową zupę grzybową gotuję przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu. W okresie jesiennym korzystam ze świeżych grzybów, zaś w zimie ratuję się suszonymi (najczęściej z tych własnoręcznie zebranych w lesie). Sam przepis na zupę grzybową jest bardzo prosty, a sama zupa jest bardzo sycąca i smaczna. Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych zup! Najczęściej przygotowuję ją z makaronem, lecz równie dobrze możecie ją podawać z ziemniakami.
Przepis na: Zupa grzybowa
Składniki:
- 4 l wody
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 50 g świeżych borowików lub 20 g suszonych
- 50 g świeżych podgrzybków lub 20 g suszonych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
- dodatkowo ugotowany osobno makaron świderki
- magi do smaku
Zobacz również:
Jak zrobić zupę grzybową?
Wykonanie:
Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, a także obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju pokrojone drobno pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone wcześniej we wrzątku suszone grzyby (jeżeli używasz świeżych grzybów, wtedy również należy je pokroić i podsmażyć wraz z pieczarkami). Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie wsypujemy zawartość patelni do zupy.
W kubku mieszamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% z 1/2 szklanki wywaru, wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Zupę przyprawiamy do smaku, a następnie ściągamy z palnika.
Podajemy z osobno ugotowanym makaronem np. świderkami.
Komentarze
wspaniały smak. z makaronem, dla mnie to smak dzieciństwa. pamiętam, jak moja ciocia, która mieszkała po sąsiedzku zawsze taką robiła.
Cześć Mario 🙂 to mamy w takim razie podobną historię! To również mój smak dzieciństwa, tylko u mnie robi ją ciągle babcia, które po sąsiedzku mieszka na tym samym podwórku 5 metrów od domu moich rodziców 🙂
u nas własnie grzybowa to główna zupa wigilijna, bardzo ją lubimy. Już mi zrobiłas smaku