Przepisy na Bo偶e NarodzenieZupy

Zupa grzybowa

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa… Kto m贸g艂by jej si臋 oprze膰? 馃檪

Przepis na zup臋 grzybow膮

Domow膮 zup臋 grzybow膮 gotuj臋 przygotowuj臋 przynajmniej raz w miesi膮cu. W okresie jesiennym korzystam ze 艣wie偶ych grzyb贸w, za艣 w zimie ratuj臋 si臋 suszonymi (najcz臋艣ciej z tych w艂asnor臋cznie zebranych w lesie). Sam przepis na zup臋 grzybow膮 jest bardzo prosty, a sama zupa jest bardzo syc膮ca i smaczna. Musz臋 przyzna膰, 偶e to jedna z moich ulubionych zup! Najcz臋艣ciej przygotowuj臋 j膮 z makaronem, lecz r贸wnie dobrze mo偶ecie j膮 podawa膰 z ziemniakami.

Przepis na: Zupa grzybowa

聽艁膮cznie: 45聽min聽

Sk艂adniki:

  • 4 l wody
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 3 z膮bki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 50 g 艣wie偶ych borowik贸w lub 20 g suszonych
  • 50 g 艣wie偶ych podgrzybk贸w lub 20 g聽suszonych
  • 2 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki
  • 2 艂y偶ki posiekanego koperku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 ml 艣mietanki 30% lub 3 艂y偶ki 艣mietany 18%
  • dodatkowo ugotowany osobno makaron 艣widerki
  • magi do smaku

Jak zrobi膰 zup臋聽grzybow膮?

Wykonanie:

Do wi臋kszego garnka wlewamy wod臋, a nast臋pnie dodajemy s贸l, pieprz, a tak偶e obrane i pokrojone w kostk臋 marchewki, pietruszki, selera, posiekan膮 natk臋 pietruszki i koperek. Gotujemy na 艣rednim ogniu przez 40 minut.

W tym czasie na patelni podsma偶amy na oleju pokrojone drobno pieczarki, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz namoczone wcze艣niej we wrz膮tku suszone grzyby (je偶eli u偶ywasz 艣wie偶ych grzyb贸w, wtedy r贸wnie偶 nale偶y je pokroi膰 i podsma偶y膰 wraz z pieczarkami). Sma偶ymy na ma艂ym ogniu przez 10 minut, a nast臋pnie wsypujemy zawarto艣膰 patelni do zupy.

W kubku mieszamy 艣mietank臋 30% lub 艣mietan臋 18% z 1/2 szklanki wywaru, wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Zup臋 przyprawiamy do smaku, a nast臋pnie 艣ci膮gamy z palnika.

Podajemy z osobno ugotowanym makaronem np. 艣widerkami.


 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oce艅 ten przepis!

艢rednia ocena 4.7 / 5. Ilo艣膰 g艂os贸w: 71

Oce艅 ten post jako pierwszy!

Przepis na zup臋 grzybow膮

Domow膮 zup臋 grzybow膮 gotuj臋 przygotowuj臋 przynajmniej raz w miesi膮cu. W okresie jesiennym korzystam ze 艣wie偶ych grzyb贸w, za艣 w zimie ratuj臋 si臋 suszonymi (najcz臋艣ciej z tych w艂asnor臋cznie zebranych w lesie). Sam przepis na zup臋 grzybow膮 jest bardzo prosty, a sama zupa jest bardzo syc膮ca i smaczna. Musz臋 przyzna膰, 偶e to jedna z moich ulubionych zup! Najcz臋艣ciej przygotowuj臋 j膮 z makaronem, lecz r贸wnie dobrze mo偶ecie j膮 podawa膰 z ziemniakami.

Zupa grzybowa

Tak naprawd臋, to nie jestem wielk膮 fank膮 samodzielnego zbierania grzyb贸w w lesie. Jednak zawsze w mojej rodzinie znajdzie si臋 osoba, kt贸ra je nazbiera w du偶ych ilo艣ciach, a nast臋pnie si臋 nimi podzieli. Je艣li w moje r臋ce wpadn膮 艣wie偶e grzyby to od razu zaczynam si臋 zastanawia膰 co z nich dobrego przygotowa膰. Najcz臋艣ciej wykorzystuj臋 je do zrobienia domowego sosu grzybowego, kt贸ry pasuje idealnie do wielu potraw.

Zupa grzybowa przepis

Ten przepis na zup臋 grzybow膮 jest naprawd臋 sprawdzony wielokrotnie. Zmieniaj膮 si臋 w niej w sumie tylko grzyby jakie mam obecnie w swoim posiadaniu. Najcz臋艣ciej korzystam ze 艣wie偶ych podgrzybk贸w lub borowik贸w. Ze wzgl臋du na dost臋pno艣膰 prze ca艂y rok, dodaj臋 zazwyczaj tak偶e pieczarki.

艢wi膮teczna zupa grzybowa

Wiem, 偶e sporo os贸b przygotowuje j膮 r贸wnie偶 na 艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia jako jedno z da艅 wigilijnych. Jako g艂贸wn膮 zup臋 艣wi膮teczn膮 uwa偶a si臋 czerwony barszcz z uszkami, ale na drugi dzie艅 艢wi膮t taka zupka grzybowa jest u nas jak najbardziej mile widziana. Je偶eli szukasz 艣wietnych przepis贸w z grzybami w roli g艂贸wnej to polecam Ci wypr贸bowa膰 pierogi z kapust膮 i grzybami lub go艂膮bk贸w wigilijnych z kasz膮 i grzybami.

Back to top button