Domowa zupa pomidorowa… To jest to! Szczególnie w ostatnie zimne dni powinniśmy jeść jak najwięcej taki ciepłych, rozgrzewających zup. Pomidorówka jest na ogół lubiana przez wszystkich, jednak każdy robi ją po swojemu i ile osób, które ją przyrządza tyle jej interpretacji i smaków. Jedni ją jedzą jedynie z ryżem, zaś inni z makaronem. Ja postawiłam na mocno pomidorowy smak, dzięki podsmażonym pomidorkom i passacie pomidorowej.
Przepis na: Zupa pomidorowa ze smażonych pomidorów
Składniki:
- 4 większe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 l wody
- 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki Vegety
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń+natka)
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej w proszku lub odrobina papryczki chili
- odrobina natki koperku
- Kawałek selera
- 2 skrzydełka z kurczaka
- Kilka liści magi
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- Makaron np. świderki
Zobacz również:
Zupa pomidorowa ze smażonych pomidorów - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy warzywa oraz skrzydełka, a także odrobinę Vegety i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w kostkę dodajemy do zupy. Natkę pietruszki, koperek, liście magi drobno siekamy i dodajemy razem z przecierem oraz passatą pomidorową do zupy. Na patelni podsmażamy na małej ilości masła drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone drobno pomidory. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka lub przyśpieszamy proces po prostu je blendując. Zawartość patelni przekładamy do zupy, gotujemy przez pół godziny. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę wymieszaną w kubeczku z małą ilością odlanej zupy.
Makaron gotujemy w osobnym garnku z małą ilością soli. Smacznego!
Komentarze
Jak mozna nie lubic pomidorowej? 😛
Pyszna zupka ;d cała rodzinka była zachwycona!