Przyznać się co przygotowaliście wczoraj na walentynkowy obiad/kolację? Plany walentynkowe w ostatniej chwili się zmieniły więc robiłam szybki obiadek, a później kierunek —> Zakopane <3 Przygotowałam krem serowo-czosnkowy z serowymi tortellini. To bardzo smaczna i sycąca zupka, która powstała całkowicie spontanicznie na bazie tego co aktualnie posiadałam w lodówce. Następnym razem muszę spróbować zrobić własnoręczne tortellini serowe bo było pyszne, a na bank nie jest trudne do zrobienia.
Przepis na: Krem serowy z tortellini
Składniki:
Krem:
- 1 litr bulionu
- 1 pietruszka
- 4 większe ziemniaki
- natka pietruszki
- odrobina koperku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 serek topiony serowy (100 g)
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz
- 5 dag sera mozzarella
- magi do smaku
Dodatkowo:
- serowe tortellini
Zobacz również:
Krem serowy z tortellini - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do gorącego bulionu wrzucamy obrane ziemniaki (można je pokroić na mniejsze kawałki aby szybciej się ugotowały) oraz pietruszkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną na patelni cebulkę (drobno pokrojoną), posiekaną natkę pietruszki, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez ok. 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, śmietankę kremówkę, doprawiamy do smaku. Gdy ziemniaki będą już miękkie to całość zdejmujemy z palnika, blendujemy na gładki krem. Posypujemy startą mozzarellą, mieszamy za pomocą łyżki. Podajemy z gotowymi tortellini (ja kupiłam z nadzieniem serowym). Smacznego!
Komentarze
brzmi fantastycznie ;] musiał byc pyyyyycha 😉