Zupa z botwiny to jedna z moich ulubionych wiosennych zup! To dla mnie taka majowa zupa, którą zajadam się z wielkim apetytem co roku. Zupa z botwiny jest naprawdę bardzo smaczna i aromatyczna.
Botwinka
Botwinka to bez wątpienia jedna z łatwiejszych i szybszych do przygotowania zup. Mój mąż lubi ją jeść z ugotowanym jajkiem, jednak moim zdaniem najlepsza zupa z botwiny jest ta z młodymi ziemniakami i koperkiem. W takiej wersji smakuje mi najbardziej!
Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku na pyszną botwinkę, która podbije Wasze serca. Jeśli jakimś cudem nie próbowaliście nigdy tej pysznej zupy z botwiny to musicie to koniecznie nadrobić! Jako jedną z takich wiosennych zup polecam Wam jeszcze zupę koperkową.
Przepis na: Zupa z botwiny
Składniki:
- 2 pęczki młodej botwinki
- 2 większe marchewki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- ok. 450 g młodych ziemniaków
- 2 płaskie łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Zobacz również:
Jak zrobić zupę z botwiny?
Krok 1
Krok 2
Do gotującej się zupy dodajemy podsmażone ziemniaki, 3 łyżki soku z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odlewamy do miseczki 100 ml zupy i mieszamy z łyżeczką mąki oraz 100 ml śmietanki. Wlewamy do zupy. Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.
Komentarze
Zupka 1 klasa. Pierwszy raz robiłam i wyszła przepyszna. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowała ❤️
Bardzo dobra zupa
mistrzostwo! pierwszy raz mąż mięsożerca wolał dokładkę zupy zamiast drugiego 😀