Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonały przepis na szybki i sycący obiad, który sprawdzi się w każdej sytuacji – czy to po ciężkim dniu pracy, czy kiedy po prostu nie chcemy spędzać za dużo czasu w kuchni. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla siebie, rodziny czy znajomych, ten przepis z pewnością pokocha każdy – zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis na: Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Porady na start
Ja w mojej wersji użyłam makaronu świderki, ale możesz użyć dowolnego innego np. typu penne, tagliatelle, wstążki itp. Wybierz ten, który lubisz najbardziej.
Filet z piersi z kurczaka możesz z kolei zastąpić indykiem lub jeżeli wolisz wersję bezmięsną, to dobrą alternatywą będzie tofu.
Składniki:
- 250 g makaronu np. penne, świderki, tagliatelle itp
- 1 duża cebula
- 400 g piersi z kurczaka
- 3/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub gyros
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 200 g pieczarek
- 1 płaska łyżka posiekanej natki pietruszki lub tymianku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta pieprzu czarnego
- opcjonalnie 2 płaskie łyżki startego parmezanu lub sera cheddar
- olej do smażenia
Zobacz również:
Jak zrobić makaron z kurczakiem i pieczarkami?
Krok 1
To danie przygotowuję się naprawdę bardzo szybko, więc od razu polecam sobie nastawić wodę na makaron (gotujemy według wskazań producenta).
Filet z piersi z kurczaka (400 g) kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do kurczaka (3/4 łyżeczki) oraz zioła prowansalskie (1/4 łyżeczki) i mieszamy np. za pomocą łyżki, tak aby każda kostka była obtoczona.
Krok 2
Krok 3
W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
Krok 4
Krok 5
W miseczce lub większym kubku mieszamy śmietankę kremówkę (200 ml), wodę (100 ml), a także mąkę pszenną (płaska łyżka). Całość mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy sól (1/2 płaskiej łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże ząbki), pieprz (większa szczypta), a także posiekane świeże zioła – ja polecam tymianek, jednak równie dobrze można zastąpić natką pietruszki.
Pamiętaj żeby zbyt długo nie gotować całości, ponieważ mięso zrobi się twarde i gumowate.
Dusimy przez chwilkę na średnim ogniu. W tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć. Dla podkręcenia smaku czasami dodaję także starty na tarce parmezan (około 2 łyżki), czy wyrazisty cheddar.
Krok 6
Sos doprawiamy ewentualnie do smaku solą czy pieprzem.
Do głębszych talerzy nakładamy porcję odcedzonego makaronu. Następnie polewamy wierzch gorącym sosem.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami gotowy. Smacznego!
Wolisz bezmięsną wersję tego dania? W takim razie polecam Ci wypróbować makaron w sosie pieczarkowym. Bardzo smaczne są także naleśniki z pieczarkami oraz uniwersalny sos pieczarkowy, który pasuje do naprawdę wielu potraw.
Komentarze