Kurczak Gong Bao

5/5 (12 ocen)
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką oraz dania, które łączą w sobie słodycz, ostrość i aromatyczne przyprawy, to kurczak Gong Bao prawdopodobnie skradnie Twoje serce! Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a natomiast smak jest po prostu uzależniający.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + marynowanie

Kurczak Gong Bao

Opis przepisu

Kurczak Gong Bao to niezwykle smaczne danie kuchni syczuańskiej. Wychodzi pełne smaku i aromatu. Charakteryzuje się delikatną słodyczą, aromatem podprażonych orzechów, a także lekką ostrością. To z pewnością pomysł na niebanalny, oryginalny obiad czy kolację. Można go serwować zarówno z ryżem jak i ulubionym makaronem azjatyckim.

Przepis na: Kurczak Gong Bao

Składniki:

Marynata do kurczaka:

  • 40 ml sosu sojowego
  • opcjonalnie 30 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ewentualnie pszennej
  • 1 łyżka cukru brązowego lub miodu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • świeży imbir (około 2 cm kawałek)

Dodatkowo:

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 cebule dymki lub czerwone
  • duża papryka czerwona
  • 70 g orzechów ziemnych niesolone lub solone
  • 1 mała papryczka chili czerwona
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3-4 cm imbiru świeżego
  • 50 ml oleju ryżowego
  • 30 ml wody
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka posiekanego szczypiorku lub kolendry

Sos:

  • 80 ml wody
  • 40 ml sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka cukru brązowego lub miodu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • opcjonalnie 1 lekko czubata łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju sezamowego lub sosu teriyaki
Wyślij emailem

Jak zrobić kurczaka Gong Bao?


Krok 1

pokrojony kurczak i marynata do kurczaka gong bao

Kurczak Gong Bao jest najsmaczniejszy jeśli wcześniej mięso zamarynujemy i odstawimy na przynajmniej godzinę.

Ja najczęściej zostawiam na noc i dopiero na drugi dzień smażę, ale to już według uznania.

Marynata do kurczaka

W miseczce mieszamy sos sojowy (40 ml), ocet ryżowy (30 ml), mąkę kukurydzianą (1 łyżka), cukier brązowy (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki), a także starty na tarce świeży imbir (około 2-3 cm kawałek korzenia).

Filet z piersi kurczaka (około 600 g) kroimy w podłużne kawałki lub kostkę.


Krok 2

zamarynowane kawałki kurczaka

Mięso przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Z wierzchu można owinąć folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.  


Krok 3

smażenie na patelni kurczaka i cebuli

Przygotowujemy sobie wok lub dużą, głębszą patelnię.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy pokrojone w kosteczkę czerwone cebule (lub dymki) do ich lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże ząbki), a także starty na tarce imbir (3-4 cm korzenia). Smażymy przez chwilkę i przesuwamy na bok patelni. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy na dużym ogniu (jeśli jest potrzeba to dodajemy odrobinę oleju) – dosłownie przez chwilę aż mięso nie będzie widocznie surowe. 


Krok 4

Przygotowanie sosu do kurczaka gong bar

Dodajemy pokrojoną w podłużne małe kawałki paprykę czerwoną i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy lekko posiekane i podprażone na suchej patelni orzeszki ziemne (około 70 g, u mnie niesolone, ale możesz także użyć solonych), drobniutko posiekaną papryczkę chili (bez nasion), olej ryżowy (50 ml), wodę (30 ml), a także płaską łyżeczkę pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez minutkę.

Sos:

W miseczce mieszamy wodę (80 ml), sos sojowy (40 ml), cukier brązowy lub miód (1 łyżka), mąkę kukurydzianej (1 łyżka), a także opcjonalnie masło orzechowe (1 lekko czubata łyżka) i olej sezamowy lub teriyaki (2 łyżki).

Sos wlewamy na patelnię i przez chwilkę mieszamy (smażymy ciągle na średnim lub dużym ogniu). Po dosłownie chwili sos powinien nieco zgęstnieć. 


Krok 5

jak zrobić kurczaka Gong Bao

Doprawiamy posiekanym świeżym szczypiorkiem, cebulą dymką lub kolendrą, a także jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty to dodajemy szczyptę soli, pieprzu.

Jeżeli wolisz ostrzejsze smaki to dodaj jeszcze większą szczyptę papryki ostrej lub chili.

Kurczak Gong Bao podajemy z ugotowanym makaronem (u mnie chow mein) lub ryżem. Smacznego!

Zapraszam także do wypróbowania przepisu na pad thai oraz makaron chow mein z kurczakiem.


Kurczak Gong Bao

kurczak gong bao z orzechami

Kurczak Gong Bao przepis

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Kurczak gong bao przepis

Ostatnio za mną cały czas chodzi kuchnia azjatycka. Uwielbiam ją ze względu na jej pewną egzotykę, różnorodność, ale też ze względu na to, że kuchnia ta jest z reguły zdrowa i lekka, a przy tym ma ciekawe połączenia smakowe. Tym razem pojawił się u mnie na stole kurczak gong bao. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, aczkolwiek ze względu na to, że kurczaka marynujemy, dobrze jest zacząć go robić dzień wcześniej. Proces marynowania powinien trwać minimum godzinę, ale jeżeli mamy czas, to najlepiej wsadzić go do lodówki wraz z marynatą na całą noc. Wtedy jego smak będzie bardziej wyrazisty, a sam kurczak gong bao znacznie smaczniejszy. Licząc natomiast sam czas przygotowania, to nie powinno nam to zająć dłużej niż 30 minut.

Kurczak gong bao z orzechami

To, co wyróżnia kurczaka Gong Bao z orzechami, to nie tylko jego wyjątkowy smak, ale także idealnie zbalansowane smaki – soczyste mięso, chrupiące orzeszki ziemne i aksamitny, słodko-pikantny sos. Orzechy nie tylko dodają fajnej chrupkości i świetnie komponuje się z imbirem, czosnkiem i aromatycznym sosem sojowym. Dodatkowo w moim przepisie dodaję również masło orzechowe, które podkręca jeszcze orzechowy smak. Jeśli więc lubisz szybkie, aromatyczne potrawy inspirowane kuchnią chińską, to ten przepis na kurczaka gong bao z orzechami na pewno przypadnie Ci do gustu.

RozwińZwiń