Opis przepisu
Kurczak Gong Bao to niezwykle smaczne danie kuchni syczuańskiej. Wychodzi pełne smaku i aromatu. Charakteryzuje się delikatną słodyczą, aromatem podprażonych orzechów, a także lekką ostrością. To z pewnością pomysł na niebanalny, oryginalny obiad czy kolację. Można go serwować zarówno z ryżem jak i ulubionym makaronem azjatyckim.
Przepis na: Kurczak Gong Bao
Składniki:
Marynata do kurczaka:
- 40 ml sosu sojowego
- opcjonalnie 30 ml octu ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ewentualnie pszennej
- 1 łyżka cukru brązowego lub miodu
- 2 małe ząbki czosnku
- świeży imbir (około 2 cm kawałek)
Dodatkowo:
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 2 cebule dymki lub czerwone
- duża papryka czerwona
- 70 g orzechów ziemnych niesolone lub solone
- 1 mała papryczka chili czerwona
- 2 duże ząbki czosnku
- 3-4 cm imbiru świeżego
- 50 ml oleju ryżowego
- 30 ml wody
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie 1 płaska łyżka posiekanego szczypiorku lub kolendry
Sos:
- 80 ml wody
- 40 ml sosu sojowego
- 1 płaska łyżka cukru brązowego lub miodu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- opcjonalnie 1 lekko czubata łyżka masła orzechowego
- opcjonalnie 2 łyżki oleju sezamowego lub sosu teriyaki
Zobacz również:
Jak zrobić kurczaka Gong Bao?
Krok 1
Kurczak Gong Bao jest najsmaczniejszy jeśli wcześniej mięso zamarynujemy i odstawimy na przynajmniej godzinę.
Ja najczęściej zostawiam na noc i dopiero na drugi dzień smażę, ale to już według uznania.
Marynata do kurczaka
W miseczce mieszamy sos sojowy (40 ml), ocet ryżowy (30 ml), mąkę kukurydzianą (1 łyżka), cukier brązowy (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki), a także starty na tarce świeży imbir (około 2-3 cm kawałek korzenia).
Filet z piersi kurczaka (około 600 g) kroimy w podłużne kawałki lub kostkę.
Krok 2
Mięso przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Z wierzchu można owinąć folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy pokrojone w kosteczkę czerwone cebule (lub dymki) do ich lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże ząbki), a także starty na tarce imbir (3-4 cm korzenia). Smażymy przez chwilkę i przesuwamy na bok patelni. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy na dużym ogniu (jeśli jest potrzeba to dodajemy odrobinę oleju) – dosłownie przez chwilę aż mięso nie będzie widocznie surowe.
Krok 4
Sos:
W miseczce mieszamy wodę (80 ml), sos sojowy (40 ml), cukier brązowy lub miód (1 łyżka), mąkę kukurydzianej (1 łyżka), a także opcjonalnie masło orzechowe (1 lekko czubata łyżka) i olej sezamowy lub teriyaki (2 łyżki).
Sos wlewamy na patelnię i przez chwilkę mieszamy (smażymy ciągle na średnim lub dużym ogniu). Po dosłownie chwili sos powinien nieco zgęstnieć.
Krok 5
Doprawiamy posiekanym świeżym szczypiorkiem, cebulą dymką lub kolendrą, a także jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty to dodajemy szczyptę soli, pieprzu.
Jeżeli wolisz ostrzejsze smaki to dodaj jeszcze większą szczyptę papryki ostrej lub chili.
Kurczak Gong Bao podajemy z ugotowanym makaronem (u mnie chow mein) lub ryżem. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania przepisu na pad thai oraz makaron chow mein z kurczakiem.
Komentarze