Opis przepisu
Ciasto z wiśniami i makiem to przepyszny i bardzo efektowny wypiek. Niech Was nie zniechęca poniższy długi opis i ilość zdjęć krok po kroku! Dodałam to wszystko po to, aby nawet totalnie początkująca osoba sobie z nim bez problemu poradziła. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, choć nieco czasochłonne ze względu na to, że każda warstwa musi zostać nieco schłodzona przed nałożeniem następnej.
Placek z wiśniami
Moim zdaniem to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia, ale jestem pewna, że ciasto jest na tyle uniwersalne, że sprawdzi się również przy innych okazjach, jak urodziny, imieniny, chrzciny itp. Jeśli lubisz ciasta warstwowe na biszkopcie, to z pewnością posmakuje Ci to ciasto z wiśniami! Jest bardzo owocowe, ale nie za słodkie – no takie w sam raz! Biszkopt z dodatkiem maku, galaretka wiśniowa, piankowa masa wiśniowa i masa śmietankowa. No wszystko pasuje tu do siebie idealnie, a co więcej, ciasto po schłodzeniu świetnie się kroi.
To ciasto z wiśniami przygotowałam we współpracy ze śmietanką Łaciata, której bardzo często używam w swojej kuchni (zarówno w wypiekach jak i daniach na słono). Jest ona dostępna w 4 wariantach: 12%, 18%, 30%, 36% – świetnie się sprawdzają w ciastach, deserach, ale także przy zupach czy sosach. Śmietanka Łaciata się nie warzy! Nie ukrywam, że to bardzo ułatwia gotowanie.
Z kolei jeśli chodzi o wypieki czy desery to dobrze schłodzone (poniżej 6°C) śmietanki 30% i 36% są idealne do ubijania. Z nimi zrobisz raz, dwa super sztywną bitą śmietanę czy kremy. Dodatkowym plusem jest wygodna zakrętka i długi termin ważności.
Chciałabym Was zachęcić do odwiedzenia strony Najlepsze w kuchni, gdzie będziecie mogli znaleźć masę kulinarnych inspiracji (tam pojawi się również mój przepis).
Przepis na: Ciasto z wiśniami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 34 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru (160 g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (120 g)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki niebieskiego maku
Galaretka wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- 700 ml wrzątku
- 300 g mrożonych wiśni
Masa wiśniowa:
- 500 ml śmietanki kremówki Łaciatej 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka wiśniowa
- 150 ml wrzątku
Dodatkowo:
- mały słoiczek konfitury z wiśni
- 100 g jasnych herbatników
- 200 ml śmietanki kremówki Łaciatej 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka niebieskiego maku
Zobacz również:
Ciasto z wiśniami i makiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto z wiśniami i makiem to wypiek warstwowy, który zaczynamy od przygotowania klasycznego biszkoptu. Ja przygotowałam taki z 5 większych jajek, ponieważ będą tu potrzebne dwa blaty biszkoptu z dodatkiem maku.
Użyłam do tego ciasta blaszki o wymiarach 22×34 cm.
Biszkopt
W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać biała piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie niecałe 3/4 szklanki czyli ok. 160 g). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity.
Krok 2
Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Przestygnięty biszkopt kroimy na dwa dość równe blaty (ja użyłam noża strunowego, specjalnego do równego przecinania biszkoptów). Lekko ponczujemy go samą wodą lub przestudzoną herbatą np. z sokiem malinowym.
Dolny blat wkładamy ponownie do blaszki, aby nakładać na niego kolejne warstwy ciasta.
Krok 6
Galaretka wiśniowa
Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w około 700 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia – można sobie to przyspieszyć wkładając po jakimś czasie miskę z galaretkami do lodówki, tylko trzeba pilnować by całkowicie nie stężały.
W międzyczasie rozmrażamy wydrylowane wiśnie (ja je kupiłam w markecie w dziale z mrożonkami). Lekko je podgotowujemy i delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, choć można też użyć blendera ręcznego. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 7
Po tym czasie nakładamy na nią drugi blat biszkopta i równomiernie smarujemy cienką warstwę konfitury wiśniowej.
Krok 8
Masa wiśniowa
W momencie wsadzenia ciasta z wyłożoną galaretką do lodówki przygotuj masę wiśniową. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy we wrzątku (150 ml). Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki). Dodajemy tężejącą galaretkę i całość miksujemy. Wylewamy na biszkopt, wyrównujemy (gdyby masa była początkowo bardzo płynna i boicie się ją wylać na ciasto to włóżcie ją na chwilkę do lodówki, ona dość szybko nabierze gęstszej konsystencji i nie będzie strachu, że wsiąknie w biszkopt).
Krok 9
Masę wiśniową wykładamy na biszkopt wysmarowany konfiturą wiśniową. Wkładamy do lodówki na godzinkę.
Krok 10
Krok 11
Schłodzoną śmietankę kremówkę (150-200 ml) miksujemy na wysokich obrotach miksera wraz z mascarpone (250 g) z cukrem pudrem (2 łyżki). Po chwili miksowania powinna powstać dość sztywna masa, którą bez problemu będzie można udekorować wierzch ciasta.
Krok 12
Krok 13
Wkładamy ciasto z wiśniami do lodówki na minimum 6 godzin zanim zaczniemy je kroić Smacznego!
Ciasta na Boże Narodzenie
Więcej podobnych przepisów znajdziecie w tym wpisie – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE. Znajdziesz tam moje wiele moich pysznych i sprawdzonych wypieków, które będą się pięknie prezentować na świątecznym stole.
*Wpis powstał w ramach płatnej współpracy z marką MlekPol.
Komentarze
Wyglada apetycznie😋 czy wiśnie można zastąpić innymi owocami? Np. Malinami? Czy proporcje będą te same?
Malinami można o tych samych proporcjach, ale wiśnie moim zdaniem nadają temu ciastku wyrazistego smaku 🙂