Drożdżówki z dżemem wiśniowym

4.7/5 (30 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Drożdżówki z dżemem

Opis przepisu

Drożdżówki z dżemem wiśniowym to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na piknik. Jeżeli lubisz takie przekąski to sprawdź również jeden z moich najpopularniejszych przepisów na blogu: Krakowskie drożdżówki z serem.

Przepis na: Drożdżówki z dżemem wiśniowym

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • konfitura z wiśni Stovit
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Wyślij emailem

Drożdżówki z dżemem wiśniowym - przepis krok po kroku


Krok 1

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie przez 5 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 2

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt, z którego wykrawamy mniejsze o bokach ok. 10x20cm. Na wysokości ok.1/3 robimy nacięcia nożem. Na jednym brzegu nakładamy po 1 łyżce konfitury i zwijamy ciasto w rulon.

Tak zwinięte drożdżówki odkładamy na ok. 15 minut do napuszenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zrumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 20-23 minut. Ostudzone drożdżówki z dżemem posypać pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego! 


Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 30

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na drożdżówki z dżemem

Domowe drożdżówki z dżemem są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepie. Zwłaszcza jeżeli są jeszcze ciepłe 🙂 Polecam przygotować sobie jedną porcję do pracy, bądź też szkoły jako drugie śniadanie.

Drożdżówki z dżemem przepis

Przepis na drożdżówki z dżemem jest bardzo prosty i stosunkowo szybki do zrobienia. Ciasto drożdżowe pięknie rośnie i bardzo ładnie się piecze. Wierzch możemy udekorować cukrem pudrem lub własnoręcznie zrobionym lukrem.

RozwińZwiń