
Drożdżówki z dżemem wiśniowym to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na piknik. Jeżeli lubisz takie przekąski to sprawdź również jeden z moich najpopularniejszych przepisów na blogu: Krakowskie drożdżówki z serem.
Przepis na: Drożdżówki z dżemem wiśniowym
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 95 min
Składniki:
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 50 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- konfitura z wiśni Stovit
- Dodatkowo: jajko do posmarowania
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek wody
Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie przez 5 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt, z którego wykrawamy mniejsze o bokach ok. 10x20cm. Na wysokości ok.1/3 robimy nacięcia nożem. Na jednym brzegu nakładamy po 1 łyżce konfitury i zwijamy ciasto w rulon.
Tak zwinięte drożdżówki odkładamy na ok. 15 minut do napuszenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zrumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 20-23 minut. Ostudzone drożdżówki z dżemem posypać pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego!