Krakowskie drożdżówki z serem

4.8/5 (848 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 20 min pieczenia

drożdżówki krakowskie

Opis przepisu

Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko nie twardnieją jeżeli dobrze wyrobicie ciasto).

Przepis na: Krakowskie drożdżówki z serem

Składniki:

  • ½ kostki drożdży (50g)
  • 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru waniliowego

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Wyślij emailem

Krakowskie drożdżówki z serem - przepis krok po kroku


Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.

Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku  rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.

Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.

Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.


Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 848

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
106 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klara
Klara
1 miesiąc temu

Jak duzy ma byc ten prostokat?

Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Moje z masą makową, zostało trochę po świętach i szkoda było wyrzucić, wyszły pyszne

IMG20240110104006_01
Magdalena
Magdalena
2 miesięcy temu

Wspaniałe sa te drożdżówki. Robiłam kilka lat temu i teraz sobie o nich przypomniałam, z racji ilości posiadanego sera. Dziś będą znów pieczone. Pamiętam, że akurat przebywałam w Krakowie i minę ludzi gdy ich spróbowali 😋

Marta
Marta
7 miesięcy temu

Po pierwsze, co za cudne ciasto drożdżowe! Nic się do rąk nie kleiło, idealnie rozwałkowalo, po upieczeniu mięciutkie, następnego dnia również, absolutny hit!
Mój twaróg z wiaderka był trochę zbyt płynny, ale tak czy owak zapiekł się i drożdżówki wyszły przepyszne! Cała rodzina zachwycona ❤️

Ania
Ania
9 miesięcy temu

Czy można użyć drożdży suszone? A jak tak to ile dodać? Pozdrawiam

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Super przepisy zawsze wszystko wychodzi ,mniam mniam 🙂

Ewa
Ewa
1 rok temu

Moje pięknie wyrosły, niestety w środku surowe

Jola
Jola
1 rok temu

Pycha. Szkoda ze nie ma zdjec jak to skladac ale google pomoglo

Kasia
Kasia
1 rok temu

Witam, mam pytanie odnośnie jaj. W Pani przepisie dodaje się tylko jedno, inne przepisy na drożdżówki zawierają niekiedy 2 dodatkowe żółtka. Jakie ma to znaczenie? Czy jaja mają wpływ na twardość, pulchność drożdżówki?

Ilona
Ilona
1 rok temu

Najlepsze uwielbia je cała rodzina 🥰 nie zlicze ile razy już je robiłam za każdym razem wychodzą idealne 😊

inbound5238567752741960519.jpg
Dorota
Dorota
1 rok temu

Idealny przepis na ciasto drożdżowe, bez konieczności dodawania jak w wielu przepisach mąki “ile zajmie”. Drożdżówki przepyszne 😍, jednakże na życzenie męża robię okrągłe bułeczki nadziewane dżemem. Dziękuję za przepis ♥️

Danka
Danka
1 rok temu

Witam 🙂 Czy mogę twaróg zastąpić serkiem Philadelphia?

Danka
Danka
1 rok temu

Dziękuję bardzo…będę testować 😉

Henryka
Henryka
1 rok temu

Czy można wyrobić ciasto mikserem planetarnym?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Prze-pysz-ne!

Angelika Orłowska
Angelika Orłowska
3 lat temu

Polecamcomment image

Anna
Anna
3 lat temu

Wczoraj wieczorem robiłam (z książki na którą natknęłam się w Empiku jeszcze nie znając bloga) i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne!

Anna
Anna
3 lat temu

Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym ( z końcówkami do chleba) i zawsze daje ciut więcej mleka ( ok 4 łyżek). Drożdżówki wychodzą mięciutkie i pulchne. I dodaje dżemu jagodowego 😉

Paulina Tomoń
Paulina Tomoń
3 lat temu

Te bułeczki są obłędne. Ser- twaróg przetargami przez sito, dodałam żółtka i cukier, dodałam też skórkę z cytryny. Smak nieziemski. Ser nie wypłynął, może odrobinkę, ale nic nie zostało na blaszce. Są przepyszne. Pozdrawiamcomment image

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Czy do ciasta oprocz cukru waniliowego nie dodajemy juz normalnego? 1 lyzka do rozczynu, a do ciasta tylo 40 g cukru waniliowego? Czy dobrze rozumiem?

Basia
Basia
3 lat temu

Moje dzieci je uwielbiają 🙂

Weronika
Weronika
3 lat temu

Idealne proporcje ciasta drozdzowego! Nie musiałam dosypywac ani grama mąki <3

Kasia h.
Kasia h.
3 lat temu

Upieklam je juz kilkanascie razy, wiec postanowilam, ze nareszcie napiszę komentarz (moj pierwszy w zyciu!)) – TO NAJLEPSZE DROZDZOWKI NA SWIECIE I W CALYM INTERNECIE HIHI

Marcjanna Gorawska
Marcjanna Gorawska
3 lat temu

Ten przepis jest obłędnycomment image

Dorota
Dorota
3 lat temu

Zakochałam się od pierwszego kęsa :)) Jak dla mnie pysznosci

Karolinaa w.
Karolinaa w.
3 lat temu

Moje ulubione drozdzoweczki jemy je cieplutkie prosto z piekarnika

Paulina Rolka
Paulina Rolka
3 lat temu

Super przepis,drożdżówki wyszły mieciutkie,pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Dziękuje za przepis. Pozdrawiamcomment image

Gosia Ka
Gosia Ka
3 lat temu

robione kolejny raz, i kolejny raz są pyszne!
comment image

Anna
Anna
3 lat temu

Moje ulubione drozdzoweczki ;p nawet wczoraj je robilam po raz tysieczny!

Elwira
Elwira
3 lat temu

Jestem uzalezniona od tych drozdzowek <3 Super, ze jest ten przepis z filmikiem, bo tak to bym nie ogarnela jak je zwinac ;ppp

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Witam

Chciałam dzisiaj zrobić te drożdżówki ale po przeczytaniu przepisu i obejrzeniu filmiku mam małe wątpliwości…:/
Te składniki do rozczynu bierzemy z tego ogólnego przepisu? Bo dodajemy do rozczynu 2 łyżki mąki a potem do miski całe 500 g, ale za to mleko jest rozdzielone po pół szklanki tu i tu…. ?? :/ Jak to w końcu jest z tymi składnikami?? 🙁
I co z cukrem? Do rozczynu dodajemy zwykły cukier?

Aha, no i na filmiku te drożdżówki sa zupełnie inaczej skręcane niż w przepisie, co widocznie wpływa na ich wygląd – na zdjęciach są inne niż na filmiku 😉

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Magdalena

Witam, do rozczynu najpierw dodajemy 2 łyżki mąki, a później 500 g mąki do ciasta właściwego. Wlewamy 1/2 szklanki mleka do rozczynu, a drugie 1/2 szkl do ciasta głównego. Do rozczynu dodajemy zwykły cukier. Co do sposobu skręcania to ten filmik został nagrany 3 lata temu i dorabiałam później nowe zdjęcia do tego wpisu 🙂 Jednak nie różni się ten sposób na tyle, żeby te drozdzowki się nie udały 🙂

Iza
Iza
3 lat temu

Z filmiku wynika że taka ilość mąki w zupełności wystarczy, by ciasto było zwarte w kulkę i nie kleiło się do rąk. Gdy ja je dziś robiłam z podanych proporcji wyszło mi klejące i wymagało dużej ilości dodatkowej mąki, a więc po upieczeniu drożdżówki będą twarde i mało puszyste… Czy pani dodawała jeszcze sporo mąki by ciasto z łatwością się rozwałkowało, czy to ja robię coś nie tak?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Iza

Dodawane są tylko te składniki i taka ich ilosc jaka jest podana we wpisie i filmiku 🙂 Ciasto na poczatku jest nieco klejące, ale po dokładnym wyrobieniu nie jest już klejące do rąk, ale powinno być nieco rzadsze, bo im twardsze ciasto drożdżowe z dużą ilością podsypywanej mąki, tym ciasto po upieczeniu wychodzi twarde… Nie wiem co mogło pójść źle, że musiała Pani tyle podsypywać mąki, ale ten przepis robiłam wielokrotnie, na Facebooku mam kilkaset zdjęć upieczonym zdjęć drozdzowek przez czytelników pod opublikowanymi postami, więc jak widać przepis jest ok 🙂 Może standardowej szklanki 250 ml użyła Pani jakiejś większej… Już sama nie wiem 🙁

Grazyna
Grazyna
3 lat temu

Mogłabym jesc je codziennie 🙂

Ewelaa
Ewelaa
3 lat temu

W zyciu nie wyszły mi lepsze drozdzowki… Teraz jak jest kwarantanna i mam duzo czasu to co chwilę cos piekę z Twojego bloga i wszystko mi wychodzi super

Wix
Wix
4 lat temu

dzisiaj je zrobiłam pierwszy raz. REWELACJA!!! mąż ocenia 10/10 😀 do masy serowej dodałam jeszcze rodzynek. Pycha palce lizać! dziękuje za przepis.

Webska
Webska
4 lat temu

ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Webska

Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂

Webska
Webska
4 lat temu

To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Webska

Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂

Webska
Webska
4 lat temu

ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Webska

Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂

Webska
Webska
4 lat temu

To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Webska

Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂

Emilka
Emilka
4 lat temu

Najlepsze drozdzowki na swiecie 😀 robiłam je juz kilkanascie razy <3

Magdalena Włochowicz
Magdalena Włochowicz
4 lat temu

Chce użyć suchych drożdży i masy makowej oraz masy budyniowej, ktoś już próbował?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Jeżeli chodzi o masę makową to podobny przepis znajdzie Pani tu:
https://poprostupycha.com.p

Dorota z kobietytomy.pl
Dorota z kobietytomy.pl
4 lat temu

ależ apetycznie się prezentują 🙂

Dorota z kobietytomy.pl
Dorota z kobietytomy.pl
4 lat temu

ależ apetycznie się prezentują 🙂

danielo12
danielo12
4 lat temu

Spróbuję dołożyć do nich dżem jagodowy. Mam nadzieję, że będą żonie smakować 😀

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  danielo12

Świetny pomysł 🙂 Ważne, aby dżem był dosyć gęsty – wtedy nie powinno dużo jego wypłynąć w trakcie pieczenia. Udanych wypieków!

Karola
Karola
4 lat temu

Te drożdżówki piekę już od roku non stop! Praktycznie co weekend i zawsze wychodzą :PP

kasia
kasia
4 lat temu

Witam
Zrobiłam pyszne. Tylko że w trakcie pieczenia buleczki się rozkazy i nie wyglądały tak estetycznie. Na filmiku zwija je Pani raz jednak na zdjęciach wygląda to trochę inaczej. Czy nie jest użyta inna technika zwijania?
Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  kasia

Witam,
cieszę się, że smakowały 🙂 Na filmiku zwijane są raz, natomiast na zdjęciach zwinięte są dwa razy. Wszystko zależy jak długie nam drożdżówki wyjdą 🙂 Pozdrawiam!

vital fit
vital fit
4 lat temu

Przepyszne 🙂 Jak tylko znajdę chwilkę to upiekę. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Iw
Iw
4 lat temu

Obejrzałam film instruktażowy, użyłam dokladnie takiego samego twarogu jednak efekt końcowy niestety nie jest taki jak na zdjęciach. Wszystko szło świetnie do momentu pieczenia drożdżówek w piekarniku. Ciasto wyrastało a twaróg zaczął wypływać po bokach i sporo pozostało na blaszce. Efekt końcowy smaczny jednak niezbyt estetyczny.
Co mogłam zrobić nie tak???

Tara
Tara
5 lat temu

Przepis wygląda na fajny, komentarze potwierdzają… i to by było na tyle, bo nie mam zielonego pojęcia jak to ciasto poskładać! O co tu chodzi z tymi bokami i wszystkim? Sorki, ja odpadam, poszukam innego przepisu.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
Reply to  Tara

Witam 🙂 Dlatego powstał też filmik instruktażowy, który zamieściłam nad składnikami. Mam nadzieję, że po jego obejrzeniu wszystko stanie się jasne 🙂

Tara
Tara
5 lat temu

Dziękuję. 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu

Proszę bardzo! 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu

Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Również gorąco pozdrawiam!

Aurelia
Aurelia
5 lat temu

zrobilam dzisiaj…pyszne, dzieki za przepis….

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
Reply to  Aurelia

Proszę bardzo! 🙂

Aurelia
Aurelia
5 lat temu

zrobilam dzisiaj…pyszne, dzieki za przepis….