Drożdżowe ślimaczki z wiśniami to moja kolejna pyszna propozycja idealna na letni piknik czy deser do kawusi 🙂 Z przepisu wychodzi sporo ślimaczków, a do ich środka możecie dodać cokolwiek chcecie – może to być gęstsza konfitura, nutella lub biały ser z rodzynkami. W każdej wersji będą smakować super.
Przepis na: Drożdżowe ślimaczki z wiśniami
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru kryształu
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 90 g masła miękkiego
dodatkowo:
- 1 jajko do nasmarowania rogalików
- konfitura z wiśni firmy Stovit
- cukier puder do oprószenia lub lukier
Zobacz również:
Drożdżowe ślimaczki z wiśniami - przepis krok po kroku
Krok 1
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt prostokąta (w proporcji 2:1). Na całości prostokąta nakładamy gęstą konfiturę. Oba dłuższe końce zwijamy w stronę środka, odcinamy równe kawałki, przekładamy na blaszkę. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Piec około 20 – 25 minut w temp. 190 stopni, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego!
Komentarze