Rogaliki z konfiturą z wiśni

5/5 (2 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Rogaliki z konfiturą

Jak ja uwielbiam drożdżowe wypieki! Chyba nigdy mi się nie znudzą 🙂 Wykorzystując brzydką pogodę, odpaliłam piekarnik i przygotowałam na szybko drożdżowe rogaliki z pyszną konfiturą z wiśni.

Przepis na: Rogaliki z konfiturą z wiśni

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła miękkiego

Dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • konfitura z wisni firmy Stovit
  • cukier trzcinowy
Wyślij emailem

Rogaliki z konfiturą z wiśni - przepis krok po kroku


Krok 1

Rogaliki z konfiturą

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!)  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę prażonej śliwki plus pół łyżeczki startej czekolady mlecznej. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione, a następnie posypać cukrem trzcinowym. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego!


Rogaliki z konfiturą

Rogaliki z konfiturą

Rogaliki z konfiturą

Rogaliki z konfiturą

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
MAlgorzata
MAlgorzata
7 lat temu

Rogaliki pierwsza klasa, ciasto idealne :))