Opis przepisu
Ciasteczka owsiane z żurawiną są przepyszne i zrobisz je w 20 minut… I to łącznie z pieczeniem! Uwielbiam ich smak i zapach po wyciągnięciu z piekarnika jak są jeszcze ciepłe.
Ciastka owsiane
Dodatkiem do moich ciastek owsianych jest często suszona żurawina. Nadaje ona ciasteczkom słodkawy, charakterystyczny posmak. Dużo rzadziej używam rodzynki sułtańskie, ale muszę przyznać, że też pasują do tych ciasteczek. Wykonanie ich zajmuje około 8 minut plus pieczenie około 12 minut więc jeżeli spodziewasz się za chwilkę gości i masz mało czasu na przygotowanie czegokolwiek to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Przepis na: Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
- 120 g roztopionego masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 szklanki płatków owsianych np. błyskawicznych (160 g)
- 1 szklanka mąki pszennej (140 g)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru białego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki mleka
Zobacz również:
Jak zrobić ciasteczka owsiane z żurawiną?
Krok 1
Ciasteczka owsiane z żurawiną robi się dość szybko więc od razu można nastawić piekarnik na 180 stopni (np. góra-dół, z termoobiegiem).
Z przepisu wychodzi około 12 ciastek, ale ilość zależy po prostu od wielkości ich uformowania.
W garnku roztapiamy na malutkim ogniu masło (około 120 g). Jeśli masz płynny miód (2 łyżki) to dodajemy go dopiero później do pozostałych składników, a jeżeli jest twardy to rozpuszczamy go już teraz razem z masłem.
Krok 2
Do miski dodajemy płatki owsiane (ja używam najczęściej błyskawicznych, około 160 g), a także mąkę (140 g), cukier (1/4 szklanki – jeśli chcesz ograniczyć kalorie lub po prostu nie lubisz zbyt słodkich ciastek to możesz cukier pominąć lub zastąpić ksylitolem, erytrytolem), jajka (2 szt) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka).
Krok 3
Krok 4
Ciasteczka owsiane z żurawiną przechowujemy w szczelnym pojemniku nawet do 5-7 dni. Smacznego!
Jeśli szukasz pomysłów na użycie płatków owsianych to koniecznie wypróbuj pieczoną owsiankę o smaku rafaello lub owsiankę bounty.
Komentarze
Super! Ja dodałam jeszcze ziarenka słonecznika, zrobiłam dużo większe żeby mieć fajne drugie śniadanie:)
Super pomysł! 🙂
Ciastecza pyszne obtaczam jeszcze w sezamie lub siemieniu lnianym
Superowe wyszły 😍😍 pięknie się prezentują ❤️ dziękuje za zdjęcie i cieszę się, że smakują 🤗
Musiałam dodać o wiele więcej mąki żeby dało się je uformować :/
Ciasteczka przed upieczeniem powinny być nieco klejące. Proporcje podane w przepisie na pewno są poprawne, wiec może dodała Pani czegoś za dużo lub za mało?
Super smaczne ,polecam !
Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują ❤️
zamiast całej szklanki mąki użyłam pół szklanki mąki i pół szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych. dodałam też trochę siemienia lnianego.
właśnie upiekłam… są przepyszne 🙂
Super 🙂 Cieszę się, że smakowały ❤
Cześć 🙂 jak rozumiem użyłaś tu mąki pszennej. Myślisz, że można użyć np. orkiszowej tortowej i wyjdą równie smaczne ? 🙂 wyjdą w ogóle? 😉
nie używałam orkiszowej tortowej, lecz powinny wyjść 🙂