Opis przepisu
Jajka faszerowane szynką to pyszna przekąska. Idealna na rodzinne przyjęcie, domówkę czy święta. Są niezwykle proste i szybkie do przygotowania.
Jajka faszerowane z
Na blogu mam kilka sprawdzonych przepisów na faszerowane jajka. Osobiście lubię takie z suszonymi pomidorami czy pieczarkami. Tym razem przygotowałam wiosenną, różową wersję faszerowanych jajek. Do barwienia białek użyłam zalewy z buraków. Jest to naprawdę prosty zabieg, tylko nieco wydłuża ich przygotowanie, ponieważ ugotowane jajka na twardo muszą chwilę poleżeć w zalewie, żeby zrobiła się taka piękna różowa obwódka. Jeżeli jednak nie zależy Ci na takim efekcie, to możesz po prostu pominąć ich barwienie.
Jeżeli jednak szukasz innych sprawdzonych przepisów na Wielkanoc, to zachęcam Cię do zobaczenia tego zestawienia –> kliknij tutaj.
Przepis na: Jajka faszerowane szynką
Składniki:
- 5 jajek
- 50 g szynki np. wieprzowej lub drobiowej
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej lub delikatesowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- do dekoracji kiełki rzodkiewki, szczypiorek
Barwienie jajek:
- 2 buraki
- 400 ml wody
- 100 ml octu jabłkowego
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Zobacz również:
Jajka faszerowane szynką przepis krok po kroku:
Krok 1
Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to pomnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Krok 2
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 3
Naturalne barwienie jajek
W małym garnku umieszczamy pokrojone w kostkę buraki (2 większe sztuki). Zalewamy je wodą (400 ml) oraz octem jabłkowym (100 ml). Dodajemy także kilka kulek ziela angielskiego, a także kilka liści laurowych. Gotujemy przez około 30 minut. Zdejmujemy z palnika.
Krok 4
Obrane ze skorupek jajka wkładamy do lekko przestudzonej zalewy. Zostawiamy je w niej przez około 40 minut. W tym czasie jajka powinny się wystarczająco zabarwić.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Farsz można nakładać na białka za pomocą łyżeczki. Ja to jednak zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego (jednak nie używam żadnej końcówki).
Jajka faszerowane z szynką udekorowałam kiełkami rzodkiewki oraz odrobiną posiekanego szczypiorku. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze