Jajka faszerowane szynką

4.7/5 (64 ocen)
Jajka faszerowane szynką to pyszna, elegancka i łatwa do przygotowania przekąska, która świetnie sprawdzi podczas Świąt Wielkanocnych, przyjęć czy uroczystości rodzinnych. Ja dodatkowo zabarwiłam białka na czerwono, przez co prezentują się bardzo apetycznie na stole jako przystawka.

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 40 min w zalewie

Jajka faszerowane szynką

Opis przepisu

Jajka faszerowane szynką to pyszna przekąska. Idealna na rodzinne przyjęcie, domówkę czy święta. Są niezwykle proste i szybkie do przygotowania.

Jajka faszerowane z

Na blogu mam kilka sprawdzonych przepisów na faszerowane jajka. Osobiście lubię takie z suszonymi pomidorami czy pieczarkami. Tym razem przygotowałam wiosenną, różową wersję faszerowanych jajek. Do barwienia białek użyłam zalewy z buraków. Jest to naprawdę prosty zabieg, tylko nieco wydłuża ich przygotowanie, ponieważ ugotowane jajka na twardo muszą chwilę poleżeć w zalewie, żeby zrobiła się taka piękna różowa obwódka. Jeżeli jednak nie zależy Ci na takim efekcie, to możesz po prostu pominąć ich barwienie.

Jeżeli jednak szukasz innych sprawdzonych przepisów na Wielkanoc, to zachęcam Cię do zobaczenia tego zestawienia –> kliknij tutaj.

Przepis na: Jajka faszerowane szynką

Składniki:

  • 5 jajek
  • 50 g szynki np. wieprzowej lub drobiowej
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej lub delikatesowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • do dekoracji kiełki rzodkiewki, szczypiorek

Barwienie jajek:

  • 2 buraki
  • 400 ml wody
  • 100 ml octu jabłkowego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
Wyślij emailem

Jajka faszerowane szynką przepis krok po kroku:


Krok 1

gotowanie jajek

Jajka faszerowane z szynką są niezwykle szybkie do przygotowania. Można je zrobić w wersji klasycznej, ale ja dodatkowo dla ciekawszego ich wyglądu zabarwiłam je zalewą z buraków. Białka nabierają wtedy pięknego, różowego koloru i świetnie się prezentują na stole. Jeśli tylko wolisz to pomiń ich barwienie.

Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to pomnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

jajka bez skorupek

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 3

barwienie jajek na czerwono

Naturalne barwienie jajek

W małym garnku umieszczamy pokrojone w kostkę buraki (2 większe sztuki). Zalewamy je wodą (400 ml) oraz octem jabłkowym (100 ml). Dodajemy także kilka kulek ziela angielskiego, a także kilka liści laurowych. Gotujemy przez około 30 minut. Zdejmujemy z palnika.


Krok 4

czerwone białka jajek

Obrane ze skorupek jajka wkładamy do lekko przestudzonej zalewy. Zostawiamy je w niej przez około 40 minut. W tym czasie jajka powinny się wystarczająco zabarwić.

 


Krok 5

połówki jajek z czerwonym białkiem

Wyjmujemy jajka z zalewy, kroimy na równe połówki.  


Krok 6

składniki na farsz z szynką

Białka układamy na talerzu, a oddzielone żółtka przekładamy do miseczki. Dodajemy także majonez (2 płaskie łyżki), musztardę (1 łyżeczka), sól, pieprz (szczypta), a także bardzo drobno posiekaną szynkę (około 50-70 g).   

 


Krok 7

farsz do jajek z szynką

Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Farsz można nakładać na białka za pomocą łyżeczki. Ja to jednak zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego (jednak nie używam żadnej końcówki).

Jajka faszerowane z szynką udekorowałam kiełkami rzodkiewki oraz odrobiną posiekanego szczypiorku. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

 


Jajka faszerowane szynką przepis

Przepis na jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane z szynką

jajka faszerowane szynką

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 64

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Jajka faszerowane szynka

W związku ze zbliżającą się Wielkanocą, chciałabym Ci przedstawić przepis na jajka faszerowane szynką. Te przepyszne i proste do przygotowania przekąski są świetnym pomysłem jako przystawka na różne uroczystości, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je na śniadanie czy kolację. Te połówki jajek wypełnione przygotowanym farszem oraz udekorowane posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki wyglądają tak smakowicie, że z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach. W przypadku jajek faszerowanych szynką istnieje wiele sposobów na urozmaicenie smaku i dodanie do nich dodatkowych składników. Można na przykład dodać do farszu ser żółty lub chrzan, lub spróbować podać je z różnymi sosami, aby jeszcze bardziej wzbogacić ich smak. Jajka faszerowane szynką to przepis, który świetnie wpisuje się w świąteczny klimat i warto zadbać o to, żeby pojawiły się na świątecznym stole. Są one doskonałą propozycją na Wielkanoc, gdyż jajka są jednym z symboli tego święta i można z nich przygotować wiele różnych potraw. Jajka faszerowane szynką to również idealna propozycja dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Wystarczy zrezygnować z majonezu i zastąpić go jogurtem lub twarożkiem, aby stworzyć lżejszą wersję tych pysznych przekąsek.

Jajka z szynką

Ja moje jajka z szynką dodatkowo zabarwiłam na kolor czerwony i efekt końcowy moim zdaniem wyszedł rewelacyjny. Jest jednak jeszcze inny sposób, aby nadać więcej kolorów swoim jajkom! Wystarczy, że ułożysz je na dużych plastrach soczystego pomidora, liściach sałaty lub na łódeczkach ze świeżej, chrupiącej papryki. Możesz wykorzystać swoją wyobraźnię i stworzyć wiele różnorodnych kompozycji smaków i kolorów. Ogranicza Cię jedynie kreatywność! Oczywiście jajka faszerowane szynką nie zmienią przez to swojego smaku, ale mimo wszystko “jemy również oczami” i każdy chyba z nas miał taką sytuację, że zaczął się ślinić na widok jakiegoś pysznego dania 🙂 Jeżeli spodoba Ci się ten przepis na jajka faszerowane szynką, to zobacz koniecznie moje inne przepisy na jajka faszerowane. Znajdziesz tam na pewno dla siebie wiele inspiracji. Jeżeli zamierzasz gotować jajka, to możesz też zainteresować się przy okazji sałatką wielkanocna lub sałatka z jajkiem.

RozwińZwiń