Jajka faszerowane tuńczykiem

4.8/5 (71 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

jajka faszerowane tuńczykiem

Co roku, na moim świątecznym stole nie może zabraknąć pewnych potraw tradycyjnych jak żurek, sernik wielkanocny, wielkanocne ptasie mleczko czy sernik, który nie opada. Jajka faszerowane z tuńczykiem to także klasyk, obowiązkowy na nasze święta Wielkanocne.

Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna i bardzo prosta do przygotowania przekąska na świąteczny stół. Aromatyczne, sycące, a dodatkowo znikają w oka mgnieniu… Wystarczy kilka składników żeby przygotować tak smaczną przekąskę dla całej rodziny.

Te pyszne faszerowane jajka są jednym z przepisów wielkanocnych, które z pewnością Ci posmakują!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj faszerowane jajka wielkanocne lub jajka faszerowane z pieczarkami. Zachęcam też do wypróbowania mojej warstwowej sałatki wielkanocnej.

Przepis na: Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 6 średnich jajek
  • 140 g tuńczyka z puszki
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?


Wykonanie:

Sześć jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie (około 9 minut, liczymy od momentu zagotowania się wody). Następnie dobrze studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na połówkę, żółtka wyciągamy i odkładamy do miski.

Ok. 140 g tuńczyka z puszki np. z zalewy własnej dusimy wraz z żółtkami za pomocą widelca na pastę. Dodajemy 2 płaskie łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy po łyżeczce na ugotowane połówki jajek.


jajka faszerowane tuńczykiem

jajka faszerowane tuńczykiem

przepisy wielkanocne

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 71

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Faszerowane jajka

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć pewnych potraw tradycyjnych jak żurek, sałatka wielkanocna czy sernik. Faszerowane jajka to również klasyka, która jest obowiązkowa na Wielkanoc. Bardzo lubię przygotowywać faszerowane jajka wielkanocne czy faszerowane jajka z pieczarkami.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem są bardzo szybkie i proste do przygotowania. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników żeby stworzyć naprawdę fajnie wyglądającą i smakującą przekąskę na świąteczny stół. Jestem pewna, że Twoi bliscy z wielką chęcią wypróbują te pyszne faszerowane jajka, które przygotowuje się z tuńczykiem z puszki.

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Mam na blogu sporo przepisów na jajka faszerowane, ale właśnie te z tuńczykiem ostatnio podbiły moje serce. Bardzo lubię takie jajeczne przekąski serwować sobie na kolację nawet w zwykły dzień, bez jakiejkolwiek okazji. Jak dla mnie jajka faszerowane z tuńczykiem z puszki (najbardziej mi smakuje w sosie własnym) smakują świetnie z domowym, ciepłym pieczywem np z chlebem pszennym czy kajzerkami.

RozwińZwiń