Co roku, na moim świątecznym stole nie może zabraknąć pewnych potraw tradycyjnych jak żurek, sernik wielkanocny, wielkanocne ptasie mleczko czy sernik, który nie opada. Jajka faszerowane z tuńczykiem to także klasyk, obowiązkowy na nasze święta Wielkanocne.
Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna i bardzo prosta do przygotowania przekąska na świąteczny stół. Aromatyczne, sycące, a dodatkowo znikają w oka mgnieniu… Wystarczy kilka składników żeby przygotować tak smaczną przekąskę dla całej rodziny.
Te pyszne faszerowane jajka są jednym z przepisów wielkanocnych, które z pewnością Ci posmakują!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj faszerowane jajka wielkanocne lub jajka faszerowane z pieczarkami. Zachęcam też do wypróbowania mojej warstwowej sałatki wielkanocnej.
Przepis na: Jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki:
- 6 średnich jajek
- 140 g tuńczyka z puszki
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?
Wykonanie:
Sześć jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie (około 9 minut, liczymy od momentu zagotowania się wody). Następnie dobrze studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na połówkę, żółtka wyciągamy i odkładamy do miski.
Ok. 140 g tuńczyka z puszki np. z zalewy własnej dusimy wraz z żółtkami za pomocą widelca na pastę. Dodajemy 2 płaskie łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy po łyżeczce na ugotowane połówki jajek.
Komentarze