PrzekąskiPrzepisy na Wielkanoc

Jajka faszerowane wielkanocne

Jajka faszerowane wielkanocne to klasyk na moim świątecznym stole. Są bardzo wyraziste w smaku, dzięki dodatkowi chrzanu tartego. Uwielbiamy je przygotowywać co rok, ponieważ są tak proste i szybkie do zrobienia, a niesamowicie smakują. Po jednym kęsie czujesz smak Wielkanocy! Myślę, że właśnie o to chodzi w świątecznych potrawach.

Moja propozycja na jajka faszerowane wielkanocne będzie pięknie się prezentować na Waszym stole. Przepis jest niesamowicie prosty do przygotowania. Mam tylko jedną małą radę – spróbujcie najpierw ostrość Waszego (kupionego lub własnoręcznie zrobionemu chrzanu tartego). Najlepiej dodawać go stopniowo, żeby później farsz do nadziewania białek nie był po prostu zbyt ostry.

Z tego przepisu wychodzi 8 sztuk jajek faszerowanych.

Przepis na: Jajka faszerowane wielkanocne

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego

Jak zrobić jajka faszerowane wielkanocne?

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (około 9 minut, liczymy od momentu zagotowania się wody). Następnie dobrze studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na połówkę, żółtka wyciągamy i odkładamy do wyższego pojemnika.

Żółtka blendujemy wraz z 1 łyżeczką tartego chrzanu za pomocą ręcznego blendera. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę majonezu (jeżeli wyda Wam się, że masa jest zbyt gęsta wtedy dodajcie drugą łyżkę majonezu), a także szczypta soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładamy na białka jajek. Jeżeli nie masz rękawa cukierniczego to nałóż farsz po prostu za pomocą łyżeczki.

Smacznego!


jajka faszerowane wielkanocne

jajka faszerowane wielkanocne

faszerowane jajka

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to klasyk na świątecznym stole. Wystarczy kilka tanich składników żeby wyczarować świetne przekąski, którymi zajada się później cała rodzina. Bez nich nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Naprawdę! Jajka pod każdą możliwą postacią muszą się znaleźć na moim stole. Przynajmniej tylko raz w roku! Dla mnie jajka faszerowane to prawdziwa tradycja, którą chciałabym nauczyć także moje dzieci.

Jajka faszerowane wielkanocne

W tym roku szykuję sporo przepisów na blogu dotyczących jajek faszerowanych. Dla mnie to obowiązkowa i najsmaczniejsza przekąska jaka tylko może być. Jajka faszerowane wielkanocne smakują wybitnie! Połączenie delikatnych jajek z ostrym chrzanem tartym… Rewelacja! Pamiętaj jednak żeby stopniowo dodawać chrzan do farszu, ponieważ nie ma dwóch takich samych chrzanów. Jeden jest łagodniejszy, a inny po jednym kęsie sprawia, że czujesz jakbyś miał zionąć ogniem. Możesz przygotować domowy chrzan tarty lub kupić po prostu gotowy w słoiczku w sklepie.

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka na wielkanocne śniadanie najlepiej przygotować dzień wcześniej (wieczorem). Ewentualnie ugotuj sobie dzień wcześniej jajka, przygotuj w miseczce farsz, a dekoruj dopiero przed samym śniadaniem. Niestety farsz po godzinie nieco ciemnieje i nie wygląda tak widowiskowo jak po samym udekorowaniu za pomocą rękawa cukierniczego.

Close