Jajka faszerowane wielkanocne to klasyk na moim świątecznym stole. Są bardzo wyraziste w smaku, dzięki dodatkowi chrzanu tartego. Uwielbiamy je przygotowywać co rok, ponieważ są tak proste i szybkie do zrobienia, a niesamowicie smakują. Po jednym kęsie czujesz smak Wielkanocy! Myślę, że właśnie o to chodzi w świątecznych potrawach.
Moja propozycja na jajka faszerowane wielkanocne będzie pięknie się prezentować na Waszym stole. Przepis jest niesamowicie prosty do przygotowania. Mam tylko jedną małą radę – spróbujcie najpierw ostrość Waszego (kupionego lub własnoręcznie zrobionemu chrzanu tartego). Najlepiej dodawać go stopniowo, żeby później farsz do nadziewania białek nie był po prostu zbyt ostry.
Z tego przepisu wychodzi 8 sztuk jajek faszerowanych.
Przepis na: Jajka faszerowane wielkanocne
Składniki:
- 4 ugotowane jajka
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 1-2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
Zobacz również:
Jak zrobić jajka faszerowane wielkanocne?
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (około 9 minut, liczymy od momentu zagotowania się wody). Następnie dobrze studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na połówkę, żółtka wyciągamy i odkładamy do wyższego pojemnika.
Żółtka blendujemy wraz z 1 łyżeczką tartego chrzanu za pomocą ręcznego blendera. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę majonezu (jeżeli wyda Wam się, że masa jest zbyt gęsta wtedy dodajcie drugą łyżkę majonezu), a także szczypta soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładamy na białka jajek. Jeżeli nie masz rękawa cukierniczego to nałóż farsz po prostu za pomocą łyżeczki.
Smacznego!
Komentarze
Bardzo. Ładnie. Przepisy