Roladki schabowe

4.5/5 (77 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Roladki schabowe przepis

Roladki schabowe to przepyszny pomysł na obiad, który serwuję w domu dosyć często. Soczyste mięso wieprzowe nadziane świeżymi listkami szpinaku, suszonymi pomidorami i żółtym serem to połączenie doskonałe! Moje roladki schabowe panieruje w bułce tartej z dodatkiem sezamu, dzięki czemu panierka wychodzi naprawdę pyszna i nieco chrupiąca.

Roladki ze schabu

Domowe roladki ze schabu najlepiej smakują na ciepło. Możesz je nadziać czym tylko chcesz! Do roladek schabowych polecam dodać także paprykę czerwoną, rukolę, plasterki szynki czy boczku. Tak naprawdę co posiadasz we własnej lodówce… Ja bardzo lubię roladki schabowe z podsmażonymi wcześniej pieczarkami – jak dla mnie palce lizać!

Moje roladki ze schabu zaserwowałam z ziemniakami w nieco innej, oryginalnej formie… Użyłam Gratins z brokułami i śmietanką marki Aviko- są to takie mini zapiekanki ziemniaczane. Składają się z grubo siekanych cząstek ziemniaków zmieszanych z śmietanowym sosem i dodatkiem soczystych brokułów. Coś pysznego!

Przepis na: Roladki schabowe

Składniki:

  • 4 grubsze kotlety ze schabu (ok. 500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 80 g liści świeżego szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 małe jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • opcjonalnie 1 czubata łyżka sezamu
  • 4-5 łyżek oleju lub masła klarowanego

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić roladki schabowe?


Krok 1

pomysl na obiad

Schab (ok. 500 g) kroimy w grubsze plastry (mi wyszły 4 szt) i ubijamy za pomocą tłuczka w cienkie, duże kotlety.


Krok 2

rolada ze schabu

Nasze rozbite plastry schabu nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), a także posypujemy z obu stron przyprawą do mięs (1/2 łyżeczki), papryką słodką (szczypta), solą (szczypta) i pieprzem (szczypta). Na środek każdego kotleta nakładamy 1 lub 2 plasterki żółtego sera, kilka świeżych liści szpinaku (możesz je wcześniej delikatnie podsmażyć na odrobinie oleju), a także po jednym posiekanym suszonym pomidorze.


Krok 3

rolada ze schabu

Zwijamy roladkę dosyć ciasno. Przekładamy na wycięty kawałek folii spożywczej.


Krok 4

rolada ze schabu

Zwijamy roladkę w folii spożywczej bardzo ciasno zakręcając końce folii spożywczej tak jak zawija się cukierek. Przygotowane roladki wkładamy na minimum 20 minut do lodówki (można je zostawić nawet na kilka godzin). Dzięki temu, nasze schłodzone roladki nie powinny się rozwinąć w trakcie panierowania i smażenia.


Krok 5

roladki ze schabu

Roladki schabowe wyciągamy z folii. Najpierw panierujemy je w mące, później roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Czasami pomijam etap panierowania w mące i moczę tylko w jajku i bułce tartej (wtedy panierka lepiej się trzyma mięsa).


Krok 6

roladki ze schabu

Roladki smażymy na rozgrzanej, większej patelni z dodatkiem oleju lub masła klarowanego (ja wlałam 4-5 łyżek oleju). Smażymy roladki schabowe na średnim ogniu, aż osiągną złoty kolor obracając je z każdej strony. Polecam je smażyć pod przykrywką przez dłuższy czas na średnim lub małym ogniu, aby w środku mięso nie było surowe.

Moje roladki schabowe zaserwowałam z mini zapiekankami ziemniaczanymi z brokułami i śmietaną, które można kupić w większości hipermarketów. Równie dobrze może je podać wraz z pieczonymi ziemniakami, kopytkami czy talarkami ziemniaczanymi


Roladki schabowe

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 77

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Roladki ze schabu

Na moim blogu znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów na schab w roli głównej. Ja najczęściej przygotowuję rozpływający się w ustach schab w sosie koperkowym, pieczony schab, czy schabowe w sosie węgierskim. Tym razem, gdy kupiłam naprawdę bardzo ładny schab w mięsnym to postanowiłam przygotować roladki ze schabu, które nadziałam świeżymi liśćmi szpinaku, suszonymi pomidorami w oleju i plasterkami żółtego sera. No niebo w gębie! Roladki schabowe to świetny pomysł na obiad, który się genialnie prezentuje na stole. To takie proste, a takie smaczne! Polecam to danie szczególnie wtedy, kiedy znudziły Ci się tradycyjne kotlety schabowe, a masz w lodówce ładny i świeżutki schab.

Rolady ze schabu

Te mini rolady ze schabu są bardzo soczyste, wyraziste w smaku, a co więcej ciężko się nie pokusić o dokładkę. Serio! Pewnie się zastanawiasz czym faszerować roladki schabowe? Odpowiedź jest bardzo prosta – czym tylko chcesz! Jak dla mnie domowe roladki schabowe super smakują z podsmażonymi pieczarkami, papryką świeżą czy marynowaną, a nawet z serem feta. Wszystko zależy od tego jakie dodatki lubisz najbardziej! Rolady ze schabu możesz zaserwować na milion sposobów!

Roladki schabowe z serem

Roladki schabowe z serem żółtym najlepiej smakują na ciepło, gdy ten ser jest jeszcze lekko ciągnący. Do ich przygotowania możesz użyć sera Edamskiego, Goudy czy mozzarelli. Ten przepis na roladki schabowe nie powinien Ci sprawić większych trudności. Co więcej, myślę, że posmakują każdemu, czy dorosłym, czy dzieciom. Koniecznie wypróbuj moje roladki schabowe ze szpinakiem!

RozwińZwiń