Roladki schabowe to przepyszny pomysł na obiad, który serwuję w domu dosyć często. Soczyste mięso wieprzowe nadziane świeżymi listkami szpinaku, suszonymi pomidorami i żółtym serem to połączenie doskonałe! Moje roladki schabowe panieruje w bułce tartej z dodatkiem sezamu, dzięki czemu panierka wychodzi naprawdę pyszna i nieco chrupiąca.
Roladki ze schabu
Domowe roladki ze schabu najlepiej smakują na ciepło. Możesz je nadziać czym tylko chcesz! Do roladek schabowych polecam dodać także paprykę czerwoną, rukolę, plasterki szynki czy boczku. Tak naprawdę co posiadasz we własnej lodówce… Ja bardzo lubię roladki schabowe z podsmażonymi wcześniej pieczarkami – jak dla mnie palce lizać!
Moje roladki ze schabu zaserwowałam z ziemniakami w nieco innej, oryginalnej formie… Użyłam Gratins z brokułami i śmietanką marki Aviko- są to takie mini zapiekanki ziemniaczane. Składają się z grubo siekanych cząstek ziemniaków zmieszanych z śmietanowym sosem i dodatkiem soczystych brokułów. Coś pysznego!
Przepis na: Roladki schabowe
Składniki:
- 4 grubsze kotlety ze schabu (ok. 500 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu
- 80 g liści świeżego szpinaku
- 100 g żółtego sera
- 4 kawałki suszonych pomidorów z oliwy
- 2 małe jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- opcjonalnie 1 czubata łyżka sezamu
- 4-5 łyżek oleju lub masła klarowanego
Dodatkowo:
- Ziemniak inaczej – Gratins z brokułami i śmietanką 400 g, marki Aviko
Zobacz również:
Jak zrobić roladki schabowe?
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Moje roladki schabowe zaserwowałam z mini zapiekankami ziemniaczanymi z brokułami i śmietaną, które można kupić w większości hipermarketów. Równie dobrze może je podać wraz z pieczonymi ziemniakami, kopytkami czy talarkami ziemniaczanymi.
Komentarze