Bitki wołowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bardzo często je przygotowuję! Domowe bitki wołowe wychodzą niesamowicie mięciutkie, rozpływające się wręcz w ustach. Jak dla mnie to jeden z lepszych obiadów jakie tylko mogą być!
Bitki wołowe przepis
Pamiętaj, że w tym daniu najważniejsze jest wysokiej jakości mięso, które polecam kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym. Na bitki wołowe najlepiej się sprawdzi mięso od udźca (krzyżowa lub zrazowa). Gotowanie na małym ogniu przez trzy godziny sprawia, że bitki wychodzą niesamowicie mięciutkie i delikatne. Jestem pewna, że Ci posmakują!
Bitki w sosie
Moje bitki wołowe polecam zaserwować wraz z pieczonymi ziemniakami, kopytkami czy talarkami ziemniaczanymi. Ugotowana kasza gryczana czy biały ryż też się super sprawdzi! Do tego surówka z kapusty pekińskiej lub surówka z czerwonej kapusty… No coś pysznego!
Przepis na: Bitki wołowe
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (z udźca)
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięs
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 3-4 łyżki oleju
- 2 małe cebule
- 4 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zobacz również:
Bitki wołowe - przepis krok po kroku
Krok 1
W miseczce mieszamy przyprawę do mięs (1 łyżeczka), sól (1/2 łyżeczki), pieprz (szczypta), przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki) i olej (ok. 2 łyżki). Całość mieszamy za pomocą łyżeczki i nacieramy tą mieszanką mięso. Najlepiej to zrobić w szczelnym zamykanym pojemniku (np. lunchboxie). Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej zamarynować sobie wieczorem, dzień wcześniej przed gotowaniem).
Przynajmniej pół godziny przed smażeniem, wyciągamy mięso z lodówki, aby nabrało temp. pokojowej. Rozgrzewamy większą patelnię, nalewamy olej (ok 2-3 łyżki) i smażymy partiami plastry mięsa z dwóch stron (na średniej mocy palnika).
Krok 2
Krok 3
W większym kubku mieszamy odlany sos z garnka (ok. 150 ml) z mąką pszenną (2 płaskie łyżeczki) i ziemniaczaną (1 łyżeczka). Tą mieszankę przelewamy przez sitko i wlewamy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego sosu (gdyby była konieczność, to dodaj odrobinę więcej mąki). Dusimy jeszcze pod przykryciem przez 2-3 minuty, doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku.
Komentarze
Na foto to raczej ni e wolowina
To jest wołowina…
Mięso wyszło bardzo kruche i aromatyczne, super przepis