Bitki wołowe

4.5/5 (74 ocen)

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

220 min

Bitki wołowe przepis

Bitki wołowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bardzo często je przygotowuję! Domowe bitki wołowe wychodzą niesamowicie mięciutkie, rozpływające się wręcz w ustach. Jak dla mnie to jeden z lepszych obiadów jakie tylko mogą być!

Bitki wołowe przepis

Pamiętaj, że w tym daniu najważniejsze jest wysokiej jakości mięso, które polecam kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym. Na bitki wołowe najlepiej się sprawdzi mięso od udźca (krzyżowa lub zrazowa). Gotowanie na małym ogniu przez trzy godziny sprawia, że bitki wychodzą niesamowicie mięciutkie i delikatne. Jestem pewna, że Ci posmakują!

Bitki w sosie

Moje bitki wołowe polecam zaserwować wraz z pieczonymi ziemniakami, kopytkami czy talarkami ziemniaczanymi. Ugotowana kasza gryczana czy biały ryż też się super sprawdzi! Do tego surówka z kapusty pekińskiej lub surówka z czerwonej kapusty… No coś pysznego!

Przepis na: Bitki wołowe

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (z udźca)
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 małe cebule
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wyślij emailem

Bitki wołowe - przepis krok po kroku


Krok 1

wołowina

Mięso wołowe najlepiej kupić w całym kawałku i je sobie pokroić na cienkie plastry (ok. 1 cm grubości). Następnie lekko rozbijamy mięso tłuczkiem. Marynujemy je przez minimum 12 godzin i dzięki temu wychodzą wyraziste w smaku.

W miseczce mieszamy przyprawę do mięs (1 łyżeczka), sól (1/2 łyżeczki), pieprz (szczypta), przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), paprykę słodką (1/2 łyżeczki) i olej (ok. 2 łyżki). Całość mieszamy za pomocą łyżeczki i nacieramy tą mieszanką mięso. Najlepiej to zrobić w szczelnym zamykanym pojemniku (np. lunchboxie). Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej zamarynować sobie wieczorem, dzień wcześniej przed gotowaniem).

Przynajmniej pół godziny przed smażeniem, wyciągamy mięso z lodówki, aby nabrało temp. pokojowej. Rozgrzewamy większą patelnię, nalewamy olej (ok 2-3 łyżki) i smażymy partiami plastry mięsa z dwóch stron (na średniej mocy palnika). 


Krok 2

przepis na bitki wołowe

Usmażone kawałki mięsa odkładamy do garnka. Gdy skończymy już smażyć ostatnie partie wołowiny, wtedy dodajemy posiekaną cebulę (2 małe sztuki), ziele angielskie (kilka ziarenek), liście laurowe (4-5 listków) oraz majeranek (1/2 łyżeczki). Wlewamy wrzątek do wysokości mięsa w garnka (żeby woda je przykryła) i dusimy pod przykryciem przez 3 godziny na małym ogniu (co jakiś czas sprawdzamy czy mięso na spodzie garnka się nie przypala). 


Krok 3

bitki wołowe przepis

W razie potrzeby uzupełniamy wodę (gdyby jej dużo wyparowało w trakcie duszenia). Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie (jeśli nie to dusimy dalej pod przykryciem).

W większym kubku mieszamy odlany sos z garnka (ok. 150 ml) z mąką pszenną (2 płaskie łyżeczki) i ziemniaczaną (1 łyżeczka). Tą mieszankę przelewamy przez sitko i wlewamy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego sosu (gdyby była konieczność, to dodaj odrobinę więcej mąki). Dusimy jeszcze pod przykryciem przez 2-3 minuty, doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku.


Bitki wołowe

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Bitki wołowe

bitki wołowe przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 74

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
dewdc
dewdc
8 miesięcy temu

Na foto to raczej ni e wolowina

Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

Mięso wyszło bardzo kruche i aromatyczne, super przepis

Bitki wołowe w sosie własnym

W moim domu często się przygotowuje na obiad gulasz węgierski czy bitki wołowe. Oczywiście, gdy tylko uda mi się kupić ładne, wysokiej jakości mięso wołowe. Bitki wołowe często występują jako gwiazda niedzielnego obiadu wraz z różnymi formami ziemniaków np. pieczonymi ziemniakami czy kopytkami. Jednak nie ma nic lepszego niż na wiosnę młode ziemniaczki z masłem i koperkiem… No pychota! Takie bitki wołowe w sosie własnym można bez problemu przygotować sobie w większej porcji i zwykle mieliśmy później gotowy obiad na następne dni.

Przepis na bitki wołowe

Myślę, że ile gospodyń, tyle przepisów na domowe bitki wołowe. Chciałabym żebyście wypróbowali mój przepis na bitki wołowe, które bardzo dokładnie opisałam krok po kroku. Mam nadzieję, że dzięki temu sobie z nimi bez problemu poradzicie i mięso wyjdzie Wam tak samo mięciutkie i rozpływające się w ustach jak mi. Przepis na bitki wołowe to naprawdę nic trudnego! Jedynie potrzebujecie czasu, ponieważ wołowina powinna być duszona przez minimum trzy godziny, wtedy smakuje najlepiej. To tak naprawdę klasyczne bitki wołowe bez dużej ilości dodatków, jedynym w sumie dodatkiem w sosie jest tu posiekana cebula. Pamiętaj, że ważne jest, aby pokrojoną w cienkie plastry mięsa zamarynować, wtedy bitki z wołowiny będą naprawdę aromatyczne i smaczne.

Bitki

Bitki wołowe możesz zaserwować rodzinie np. na drugi dzień świąt, imieniny czy bez jakiejkolwiek okazji. Jestem pewna, że ten podstawowy i prosty na bitki wołowe przepis Wam przypadnie do gustu i będziecie do niego często sięgać. Jeśli nadal się wahasz jak zrobić bitki wołowe to koniecznie uważnie przeczytaj mój opis i z pewnością uda Ci się je wykonać we własnej kuchni. Jeżeli szukasz pomysłu na inne danie z wołowiny, jednak w nieco imprezowej wersji to wypróbuj moje domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney lub  hamburgery z serem halloumi.

RozwińZwiń