Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney

4.9/5 (39 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

mini hamburgery

Szukasz świetnej przekąski imprezowej na weekend majowy, domówkę czy piknik? Przychodzę Ci z pomocą! Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney są genialną propozycją dla Twoich gości. Składają się z puszystych, mięciutkich bułeczek posypanych z wierzchu czarnuszką (jeżeli nie przepadasz za czarnuszką to zamień ją na sezam). Do ich środka użyłam mięsa wołowego, grillowanego sera Halloumi, rukoli, pomidora i Mango Chutney z firmy Patak`s.

Pewnie nie każdy wie czym jest Mango Chutney… To pyszne połączenie soczystych owoców mango i aromatycznych przypraw, m.in. kminu rzymskiego i chilli. Genialnie pasuje do wszelkich przekąsek imprezowych, szaszłyków czy właśnie mini hamburgerów. Koniecznie wypróbujcie! Szczególnie kieruje te słowa do osób, które są wielkimi fanami mango jak ja 🙂

Przepis na: Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • roztrzepane jajko do smarowania
  • odrobina czarnuszki do posypania

Dodatkowo:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli, pieprzu
  • opcjonalnie 2-3 łyżki majonezu
  • 100 g sera Halloumi
  • 200 g rukoli
  • 2 pomidory
  • Mango Chutney z firmy Patak`s
Wyślij emailem

Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney - przepis krok po kroku


Krok 1

Bułeczki do hamburgerów

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, jajko, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 10-12 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.

Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy odrobiną czarnuszki. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz bułką tartą. Z mięsa formujemy płaskie kotleciki i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.

Każdą przestygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy opcjonalnie łyżeczką majonezu, nakładamy mięso, plaster pomidora, ser Halloumi, rukolę, łyżeczkę Mango Chutney, a także przykrywamy górną częścią bułeczki. Wbijamy wykałaczki, aby mini hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia.


Domowe mini hamburgery

Domowe mini hamburgery

Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney

mini hamburgery

Wpis powstał przy współpracy z marką Patak’s.

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 39

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Jak zrobić domowe mini hamburgery z wołowiną?

Nasze mini hamburgery musimy zacząć od upieczenia domowych bułeczek. Jeżeli nie mamy czasu albo ochoty na dodatkową pracę to możemy kupić specjalne bułeczki do hamburgerów w sklepie, a nawet wykorzystać zwykłe kajzerki. Następnie do środka dodajemy wszystkie składniki, które chcemy 🙂 Przede wszystkim zwróćmy uwagę na dobrej jakości mięso wołowe, ponieważ to ono właśnie nadaje głównie smak naszym mini hamburgerom.

RozwińZwiń