Szukasz świetnej przekąski imprezowej na weekend majowy, domówkę czy piknik? Przychodzę Ci z pomocą! Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney są genialną propozycją dla Twoich gości. Składają się z puszystych, mięciutkich bułeczek posypanych z wierzchu czarnuszką (jeżeli nie przepadasz za czarnuszką to zamień ją na sezam). Do ich środka użyłam mięsa wołowego, grillowanego sera Halloumi, rukoli, pomidora i Mango Chutney z firmy Patak`s.
Pewnie nie każdy wie czym jest Mango Chutney… To pyszne połączenie soczystych owoców mango i aromatycznych przypraw, m.in. kminu rzymskiego i chilli. Genialnie pasuje do wszelkich przekąsek imprezowych, szaszłyków czy właśnie mini hamburgerów. Koniecznie wypróbujcie! Szczególnie kieruje te słowa do osób, które są wielkimi fanami mango jak ja 🙂
Przepis na: Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- roztrzepane jajko do smarowania
- odrobina czarnuszki do posypania
Dodatkowo:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli, pieprzu
- opcjonalnie 2-3 łyżki majonezu
- 100 g sera Halloumi
- 200 g rukoli
- 2 pomidory
- Mango Chutney z firmy Patak`s
Zobacz również:
Domowe mini hamburgery z wołowiną i Mango Chutney - przepis krok po kroku
Krok 1
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, jajko, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 10-12 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.
Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy odrobiną czarnuszki. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz bułką tartą. Z mięsa formujemy płaskie kotleciki i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.
Każdą przestygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy opcjonalnie łyżeczką majonezu, nakładamy mięso, plaster pomidora, ser Halloumi, rukolę, łyżeczkę Mango Chutney, a także przykrywamy górną częścią bułeczki. Wbijamy wykałaczki, aby mini hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia.
Wpis powstał przy współpracy z marką Patak’s.
Komentarze