Nienawidzę nudy w kuchni! O nie… nie wyobrażam sobie siebie samej jedzącej codziennie odgrzewane pierogi z zamrażalnika. To na pewno nie byłabym ja! Nie mówię, że takich sytuacji nie było ponieważ na początku studiów nie miałam czasu na przygotowywanie codziennie innych posiłków i nie raz mamine lub babcine pierożki ratowały burczący brzuch, ale te lata i etap w moim życiu uważam za definitywnie zakończony 🙂 Uwielbiam wymyślać swoje wersje dań więc chyba dlatego właśnie powstał mój blog abym mogła się tymi pomysłami z Wami dzielić. Dzisiaj podczas treningu na bieżni (za tydzień w Krakowie startuję w półmaratonie więc trzeba pocisnąć z treningami aby być chociaż w połowie rankingu! ) pomyślałam, że fajnym pomysłem byłoby wykonanie warkocza z makaronu, w środku umieścić jakieś pulpeciki… Tylko jakie? Może w sosie piwnym? Nie no to się pewnie nie uda… Ale spróbuję! Tak oto powstał przepis na:
Pulpeciki wołowe w sosie piwnym, umieszczone w warkoczu makaronowym! 🙂 Użyłam piwa o smaku miodowym znanej, dostępnej firmy. Od razu uprzedzam, że alkohol wyparuje z sosu podczas gotowania więc nie musisz się martwić, że po takim obiedzie nie wstaniesz z krzesła 🙂 Słodki, lekki akcent miodu świetnie się zgrywa z pomidorowym sosem i innym aromatom: kolendra, sok z limonki, pieprz cytrynowy. Jak dla mnie rewelacja!
Przepis powstał specjalnie dla Lubelli w ramach konkursu: „1000 pomysłów, jedna Lubella”. <3
Przepis na: Pulpeciki wołowe w sosie piwnym
Łącznie: 35 min
Składniki :
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta kolendry
- szczypta papryki słodkiej
- makaron do spaghetti firmy Lubella
- śmietanka kremówka 30%
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml piwa o smaku np. miodowym
- 1 łyżka miodu
- szczypta curry
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- łyżka posiekanego koperku na wierzch dania
Mięso (mielone) wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kolendry, papryki słodkiej oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę. Formujemy małe kuleczki mięsne, smażymy z obu stron na małym ogniu. Makaron gotujemy według wskazań producenta.
Podsmażone pulpeciki przekładamy do garnka, wlewamy piwo, śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką, przecier pomidorowy, paprykę słodką, miód, curry, szczyptę soli i pieprzu.Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut aż zrobi nam się gęstszy sos, a procenty z piwa wyparują 🙂 , co chwilkę mieszamy.
Ugotowany makaron formujemy w kształt warkocza. Do środka nakładamy pulpeciki, dekorujemy koperkiem. Smacznego!