Pulpeciki wołowe w sosie piwnym

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

35 min

Pulpeciki wołowe

Nienawidzę nudy w kuchni! O nie… nie wyobrażam sobie siebie samej jedzącej codziennie odgrzewane pierogi z zamrażalnika. To na pewno nie byłabym ja! Nie mówię, że takich sytuacji nie było ponieważ na początku studiów nie miałam czasu na przygotowywanie codziennie innych posiłków i nie raz mamine lub babcine pierożki ratowały burczący brzuch, ale te lata i etap w moim życiu uważam za definitywnie zakończony 🙂

Uwielbiam wymyślać swoje wersje dań więc chyba dlatego właśnie powstał mój blog abym mogła się tymi pomysłami z Wami dzielić. Dzisiaj podczas treningu na bieżni (za tydzień w Krakowie startuję w półmaratonie więc trzeba pocisnąć z treningami aby być chociaż w połowie rankingu! ) pomyślałam, że fajnym pomysłem byłoby wykonanie warkocza z makaronu, w środku umieścić jakieś pulpeciki… Tylko jakie? Może w sosie piwnym? Nie no to się pewnie nie uda… Ale spróbuję! Tak oto powstał przepis na: Pulpeciki wołowe w sosie piwnym, umieszczone w warkoczu makaronowym! 🙂

Użyłam piwa o smaku miodowym znanej, dostępnej firmy. Od razu uprzedzam, że alkohol wyparuje z sosu podczas gotowania więc nie musisz się martwić, że po takim obiedzie nie wstaniesz z krzesła 🙂 Słodki, lekki akcent miodu świetnie się zgrywa z pomidorowym sosem i innym aromatom: kolendra, sok z limonki, pieprz cytrynowy. Jak dla mnie rewelacja!

Przepis na: Pulpeciki wołowe w sosie piwnym

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta kolendry
  • szczypta papryki słodkiej
  • makaron do spaghetti firmy Lubella
  • śmietanka kremówka 30%
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml piwa o smaku np. miodowym
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta curry
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • łyżka posiekanego koperku na wierzch dania
Wyślij emailem

Pulpeciki wołowe w sosie piwnym - przepis krok po kroku


Krok 1

Pulpeciki wołowe

Mięso (mielone) wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kolendry, papryki słodkiej oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę. Formujemy małe kuleczki mięsne, smażymy z obu stron na małym ogniu. Makaron gotujemy według wskazań producenta.


Krok 2

Pulpeciki wołowe

Podsmażone pulpeciki przekładamy do garnka, wlewamy piwo, śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką, przecier pomidorowy, paprykę słodką, miód, curry, szczyptę soli i pieprzu.Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut aż zrobi nam się gęstszy sos, a procenty z piwa wyparują 🙂 , co chwilkę mieszamy.


Krok 3

Pulpeciki wołowe

Ugotowany makaron formujemy w kształt warkocza. Do środka nakładamy pulpeciki, dekorujemy koperkiem. Smacznego!


Pulpeciki wołowe

Pulpeciki wołowe

Pulpeciki wołowe

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments