Mizeria to świetny dodatek do obiadu, który przygotowuje się naprawdę szybko i to z niewielkiej ilości składników. Wiem, że mizeria w każdym domu smakuje nieco inaczej, ponieważ nie ma jednego, standardowego przepisu, przez co ma nieskończenie wiele wariantów. Od śmietany, kefiru, po jogurt czy mleko zsiadłe – wybór jest ogromny. Niektórzy nawet do mizerii dodają cukier, chociaż ja akurat nie jestem fanką tego rozwiązania 🙂
Mi sałatka z zielonych ogórków najbardziej smakuje w wersji z gęstą śmietaną, koperkiem, szczypiorkiem i cebulką. Do jej przygotowania możesz użyć ogórków zarówno gruntowych, jak i szklarniowych. Osobiście w sezonie chętnie sięgam po ogórki gruntowe, natomiast poza sezonem po szklarniowe.
Jest to mój bazowy przepis, ale jeżeli chcesz coś do niej dodać lub zmodyfikować, to nie bój się eksperymentować!
Przepis na: Mizeria
Składniki:
- 450 g świeżych ogórków
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
Zobacz również:
Jak zrobić mizerię?
Krok 1
W lecie korzystam z własnych ogórków z działki. Jednak można ją wykonywać tak naprawdę przez cały rok, bo niezależnie od pory roku świeżych ogórków w sklepach nie brakuje.
Z przepisu wychodzi mizeria dla 4 osób.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Po tym czasie ogórki odciskamy dłońmi z nadmiaru wody.
Krok 5
Ja do domowej mizerii najczęściej dodaję posiekany szczypiorek (1/2 łyżeczki), koperek (1/2 łyżeczki) i cebulę (1 łyżeczka). Jednak nie są to obowiązkowe dodatki, po prostu w takim wydaniu mizeria mi smakuje najbardziej.
Jeśli dodajecie jakieś inne świeże zioła itp to podzielcie się w komentarzu poniżej – sama chętnie przetestuję.
Krok 6
Krok 7
Mizeria gotowa! Najlepiej smakuje w dniu jej przyrządzenia. Oczywiście można ją zjeść także na drugi dzień jeśli nie zjecie jej w całości.
Mizeria to świetny dodatek do kotletów schabowych, polędwiczek w sosie pieczarkowym, ale także wielu innych dań mięsnych.
Komentarze
Uwielbiam… Dużo mam ogórków na działce, więc często robię. Tylko u mnie się polewa ziemniaki mizerią a nie podaje osobno…
A to ciekawe, u mnie zawsze podawało się osobno 🙂
A czy można śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym?
Oczywiście 🙂
Dziękuję za super przepis 😍 u mnie wszystkim bardzo smakowała. Pozdrawiam serdecznie 😘
JAk ja robie to musi być jeszcze pomidor. bez tego nie zjem mizerii
Można oczywiście dodać pomidora jak ktoś tak woli 🙂
Mój ulubiony dodatek do obiadu ❤️
Bardzo dobry wybór, cieszę się, że smakuje 🙂